zupa - 38908 przepisów (strona:714/2594)

Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 203

Jeszcze raz o  botwince, tym razem  ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu  sól, pieprz  do smaku 1 łyżeczka(...)połówki cytryny 1 łyżeczka miodu  Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka.  Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż  mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu

Gotuj Sam!
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 152

zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni  Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka(...)ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki

Szefowa kuchni
Powiew luksusu, czyli krem kasztanowy z truflami 141

Krainie Czarów : Muszę biec, jestem spóźniony! Czasem jednak warto się w tym przedświątecznym zamęcie na chwilę zatrzymać, usiąść przy stole (koniecznie z kimś bliskim!) i zjeść wspólnie trochę zupy. Gorącej, kremowej, luksusowej. Bo dlaczego by nie...? Kasztany z C. uwielbiamy, nie było więc wątpliwości, że na obiad któregoś dnia zjemy kasztanowy krem. Z pewnym poświęceniem C. wydobył swoją ostatnią truflę(...)dodał ją do zupy, uszlachetniając jej smak. Choć to zaledwie jedna malutka trufla, niesamowicie wpływa nie tylko na smak, ale i samopoczucie konsumentów. Człowiek od razu się prostuje, nie trzyma łokci na stole i ( broń Boże! ) nie siorbie. Bo to taka elegancka zupa przecież.  Choć i bez trufli będzie pyszna, bo kasztany same w sobie smakują nieziemsko. Krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa serowa 683

macie odwieczny problem "Jaką zupę dziś ugotować...?!" Ja się nad tym zastanawiam średnio co dwa dni, a to dlatego, że jak już kiedyś wspominałam- zupy gotuję właśnie na dwa dni. Tylko brakuje mi już pomysłów, a zależy mi żeby Olek jakąś zjadł ,bo z drugim daniem to u niego różnie bywa, ale najczęściej nie je go wcale...  Tym razem(...)dajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy się zagotuje- miksujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu, a resztę zalewamy mlekiem. Dodajemy do zmiksowanej zupy i mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzanki: Pozostałą część masła rozcieramy z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz bazylią. Smarujemy kromki bagietki z dwóch stron

Kuchnia w czekoladzie
Sycąca, rozgrzewająca zupa z dyni z kurczakiem i dwoma serami. 140

Witajcie :) za oknem straszny wiatr i zimnica. Dzisiaj zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupę z dyni z kurczakiem. Do takiej zupki możecie podać grzanki lub groszek ptysiowy Brześć http://brzesc.pl/pl/produkty . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 1 kg dyni kawałek pora 4 trójkąty serka  Hochland śmietankowego 1/2 szklanki startego parmezanu(...)gotujemy na małym ogniu.Gdy woda się zagotuje dodajemy przyprawy i 2 łyżki masła. Gotujemy tak długo aż wszystko zmięknie, jeśli woda za szybko odparuje możecie jej jeszcze dolać. Ugotowaną zupę blendujemy i przyprawiamy ewentualnie do smaku, solą, pieprzem, chili i szczyptą imbiru. Do gotowej zupki dodajemy sery i śmietankę, mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami 106

oknem już zima a u nas pyszna i gorąca zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami :) Szybka i łatwa w przygotowaniu :) Składniki na zupę: – 200 g brukselki – 100 g brokuła – 350 g ziemniaków – 1 marchewka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 litr bulionu drobiowego

Kuchenne Wariacje
ZUPA KATALOŃSKA 131

Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych. Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 203

niedzielę kuchnia orientalna. Jedząc tę zupę poczujecie się, jak byście byli w Tajlandii. Ja się tam przeniosłam… do krainy orientu. Składniki dla 2 osób: • 5 sztuk świeżych grzybów shitake • 1/3 papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego(...)lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić w paski. • Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe. • Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę. • Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Jeśli nie lubicie krewetek, można je pominąć. Przepis

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 136

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek(...)rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. • Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. • Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy

To co kocham
Zupa bagienna 157

Zima w pełni, więc na rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka(...)gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson

To co kocham
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 102

Sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć na blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki(...)ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu

To co kocham
Flaczki z boczniaków 96

Flaczki to klasyczna zupa z żołądka o dość kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 111

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza(...)smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek

To co kocham
Zupa krem ziemniaczano-serowy 118

Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: • 6 ziemniaków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 200 g sera pleśniowego(...)litra wody gorącej, lekko posolić. • Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. • Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. • Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. • Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać

To co kocham