zupa - 39132 przepisów (strona:717/2609)

Zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami 112

oknem już zima a u nas pyszna i gorąca zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami :) Szybka i łatwa w przygotowaniu :) Składniki na zupę: – 200 g brukselki – 100 g brokuła – 350 g ziemniaków – 1 marchewka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 litr bulionu drobiowego

Kuchenne Wariacje
ZUPA KATALOŃSKA 137

Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych. Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 211

niedzielę kuchnia orientalna. Jedząc tę zupę poczujecie się, jak byście byli w Tajlandii. Ja się tam przeniosłam… do krainy orientu. Składniki dla 2 osób: • 5 sztuk świeżych grzybów shitake • 1/3 papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego(...)lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić w paski. • Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe. • Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę. • Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Jeśli nie lubicie krewetek, można je pominąć. Przepis

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 145

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek(...)rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. • Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. • Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy

To co kocham
Zupa bagienna 162

Zima w pełni, więc na rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka(...)gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson

To co kocham
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 110

Sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć na blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki(...)ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu

To co kocham
Flaczki z boczniaków 105

Flaczki to klasyczna zupa z żołądka o dość kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 121

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza(...)smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek

To co kocham
Zupa krem ziemniaczano-serowy 127

Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: • 6 ziemniaków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 200 g sera pleśniowego(...)litra wody gorącej, lekko posolić. • Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. • Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. • Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. • Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać

To co kocham
Zupa krem z zielonych warzyw 120

Niby zima, a w powietrzu czuć wiosnę, ogarnęła więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora(...)cukinię. • Całość zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości. • Doprawić solą, pieprzem, dorzucić liście bazylii i rukolę, i już dłużej nie gotować. • Zupę zmiksować i podawać na ciepło. Można jeść z dodatkiem otrąb lub płatków owsianych

To co kocham
Zupa krem szczawiowo-serowy 113

artretyzm. Moja propozycja zupki kremu jest wyważona pod tym względem, bo zawiera serek śmietankowy i jajko. Należy pamiętać, że po dodaniu zbyt wcześnie szczawiu do zupy, pozostałe warzywa pozostaną twarde, dlatego dodajemy go na koniec. Składniki: • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 1 serek śmietankowy ok. 250 g • 4 jajka ugotowane(...)kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. • Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. • Opcjonalnie jajko posypać zmieloną papryką

To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 131

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa

To co kocham
Zupa krem kukurydziana 85

mogłam się więc im oprzeć. Kolby leżały sobie kilka dni w lodówce z przeznaczeniem na gotowanie, ale potrzeba chwili spowodowała, że powstała kremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 5 ziemniaków • 1 marchewka • 1 pietruszka(...)lubczyk i liście laurowe oraz kurkumę. Gotować 20 minut. • Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 30 minut. • Zmiksować zupę blenderem i dodać śmietankę

To co kocham
Zupa krem dyniowa ze szpinakiem 115

Dynia, dynia, dynia… i następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: • kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki • 3 marchewki • cebula, kawałek pora • 2 garści świeżego szpinaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz(...)czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania wrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. My jedliśmy z kaszą jaglaną

To co kocham