Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut. Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut. Koperek siekam. Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam. Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku. Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania
JejKuchniastrączkach wręcz się zakochałam. Strączki gotuję, robię z nich kotlety i prowadzę o nich warsztaty np. w piątek w jednej ze szkół podstawowych :) Dzisiaj mam dla Was wspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "My new roots". Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryna(...)się cały aromat. Dodajemy pomidory, 3 plastreki cytryny oraz soczewice. Całość zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz o gotujemy ok 30 minut aż soczewica stanie się miękka. Zupę podajemy posypaną zieleniną i skropioną sosem klonowym, można również użyć cytrynowych plastrów do dekoracji
Dzieje kuchennej Wiewióryzupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P Zupa nie ma mięsa bo logicznie nie mogła by być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około(...)oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por. 2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy. 10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już dla nas wystarczająco gęsta to kaszę mannę pomijamy
Gotowanie...to proste !Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju zupy. Bardzo się cieszę z tego powodu, bo dzięki temu mogę im przemycić warzywa, których w innej formie by nie zjedli. Jeśli Wasze dzieci również nie przepadają za warzywnymi dodatkami zdecydowanie polecam zacząć im przyrządzać zupy krem w rozmaitych kolorach. Dzisiaj z okazji zbliżającej się wiosny zupa zielona :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji
Kolizje SmakówUwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki(...)pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami, ale dla mnie to stanowczo zbyt dużo. Krem sam w sobie jest bardzo
Karola gotujeDziś polecam Wam prostą, szybką i rozgrzewającą zupę. Ten przepis powstał zupełnie przypadkiem, zazwyczaj robię zupę z soczewicy mocno doprawioną i z pomidorami w jakiejkolwiek formie, jeśli nie mam świeżych pod ręką to dodaję suszone, sok, koncentrat, pomidory z puszki itp. Jednak pewnego razu nie miałam pod ręką nic pomidorowego i czegoś mi brakowało, szukałam jakiegoś zastępnika, wpadło(...)pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy soczewica zacznie mięknąć dosypujemy quinoę. Gotujemy kolejne 10 - 15 minut (aż quinoa się ugotuje) i na sam koniec dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i zupa jest gotowa do zjedzenia
Quinoa Raz!planowałam gotować tej zupy. Kiedy jednak na stoisku rybnym wypatrzyłam łupacza, nie mogłam się oprzeć. Wprawdzie nie była to wersja wędzona tej ryby, ale cóż, klamka zapadła. Dokupiłam za to wędzoną makrelę i z uśmiechem na twarzy wróciłam do domu :) Powstała bardzo smaczna zupa rybna. Koniecznie trzeba podawać ją ze szczypiorkiem. Świetnie dopełnia całość. Mam nadzieję, ze będzie mi dane(...)wędzonej makreli. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości. Wyjąć skórę z makreli, dodać podsmażonego wcześniej łupacza. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać ze szczypiorkiem
zadanie-gotowaniepieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, jeśli lubicie rzadkie dolejcie więcej wody. Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo aż ziemniaki będą all dente. Wyciągamy natkę pietruszki i por.Jeśli lubicie pietruszkę(...)możecie posiekać. Zupę przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą, na samym końcu dodajemy śmietankę i mieszamy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZupa chińska rozgrzewa, syci i aromatyzuje organizm, ha ha, no oczywiście przesadziłam z tym aromatyzowaniem. Fakt jest taki że jest sycąca, o doskonałym smaku i koniecznie trzeba jej spróbować. Zupę gotuje się szybko a jeszcze szybciej znika z talerzy, pytasz a może dokładkę a tu już nie ma. Polecam wszystkim smakoszom kuchni chińskiej tym bardziej że w niczym nie przypomina(...)zupek chińskich w torebkach, jest rewelacyjna. Zupa chińska kwaśno - ostra z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSamo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula(...)niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków z dodatkiem oleju z pestek dyni
babka w formiePrzepis na cock-a-leekie pojawia się już w pismach z XVI w. To jedna z najbardziej tradycyjnych szkockich zup obok cullen skink , czyli zupy z wędzonego łupacza. Cock-a-leekie robi się jednak ze zdecydowanie łatwiejszych do zdobycia w Polsce składników, a przy tym jest to właściwie rodzaj rosołu - a ten ma przecież w naszym kraju olbrzymie grono zwolenników(...)ćwiartki oraz zioła i sól. Gotować 1 godzinę (albo do miękkości warzyw) na małym ogniu. Wyjąć udka, oddzielić mięso od skóry i kostek i włożyć na powrót do zupy. Podawać bardzo gorące
zadanie-gotowaniewiększości dostępnych w naszych sklepach spożywczych mleczek zupełnie zniechęca do ich zakupu. Dzisiaj właśnie, korzystając z tego, że można jeszcze kupić świeżą kukurydzę chciałabym zachęcić Was do zrobienia pysznej zupy z dodatkiem mleczka kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison
Moja Mama GotujeLubicie zupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych(...)oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Smacznego
Moja Mama GotujeSzukacie czegoś na rozgrzanie? Mamy dla Was coś specjalnego. Ta wyśmienita zupa na pewno poprawi Wam humor. Kiedy zmarznięci, przewiani i generalnie nie za miło potraktowani przez "Panią Jesień", wrócicie po pracy do domu, z pewnością przyda się coś ciepłego. Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą. Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa
Moja Mama Gotujedłuższy! Choć na zewnątrz wciąż mroźno i zima nie dała jeszcze całkowicie za wygraną, natura pomału zaczyna się budzić z zimowego letargu. Mamy dla Was idealną na ten czas, zupę ziemniaczaną z ciecierzycą i porem. Smacznego! Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem Składniki: 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 marchewka(...)liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotujemy około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną cieciorkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy liście laurowe, miksujemy zupę blenderem. Na końcu dodajemy koperek. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotuje