Rozgrzewające zupy... Pierwsza myśl, która pojawia się w mojej głowie w odpowiedzi na to hasło, to danie z jakąś zawartością chili lub innej pikantnej przyprawy. Imbir, chrzan, gorczyca, lub co tam innego znajdziemy w spiżarni i kulinarnej wyobraźni. Ale właściwie niekoniecznie. Zupa może po prostu rozgrzewać poprzez skoncentrowany ładunek składników odżywczych. W szybko przyswajalnej płynnej konsystencji i w odpowiednio wysokiej(...)wspólnym wysiłkiem woli uda się ją w końcu, jak co roku, przywołać. Ale zanim to nastąpi trzeba pomóc sobie i bliskim przetrwać ten przejściowy czas. Zatem ugotujmy dobrą zupę! Rozgrzewającą ciało i duszę, wzmacniającą odporność i poprawiającą samopoczucie
zadanie-gotowanieDzisiaj zapraszam do zapoznania się z banalnym przepisem na najlepszą zupę krem z pomidorów ! SKŁADNIKI : 300 g (sparzonych i obranych ) pomidorów 100 g koncentratu lub pomidorów z puszki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 ml oliwy z oliwek Świeża bazylia Pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy , drobno siekamy i szklimy na oliwie ( do zarumienienia , * należy uważać żeby cebula(...)się nie przypaliła , bo nada wtedy naszej zupie goryczy , a tego nie chcemy :D Przekładamy do dużego garnka , dodajemy pokrojone w kostkę pomidory , koncentrat lub pomidory z puszki , zalewamy bulionem warzywnym ok. 400 ml , Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min . Po tym czasie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku ( opcjonalnie dolewamy więcej wody , zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać ) , posypujemy świeżą
Marcepanowa kuchniaPyszna, rozgrzewająca zupa z aromatycznym czosnkiem i ziołami. Idealna na zimowe dni. Składniki 400 g fasoli flażoletki w puszce 50 ml oliwy z oliwek 1 cebula 1 główka czosnku 100 ml wina malaga 1,2 l bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku natka pietruszki pieczywo sól, pieprz Przygotowanie(...)dodajemy czosnek pokrojony na plasterki. Smażymy chwilę, aż czosnek puści swój aromat. Dodajemy wino dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Fasolę osączamy z zalewy, dodajemy do zupy i grzejemy 10 min na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną
R'n'G KitchenRozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/02/db-zdrowa-zupa-gulaszowa-batatami-czerwona-fasola-superfood-1170x874.jpg The post Zupa gulaszowa
Moja Delicjaprawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki -pół selera -por cześć zielona -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku(...)ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem i resztą przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Po odstawieniu z ognia
Kulinarne przemysleniaBulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko strawna , dobra na każdą dietę i nie tylko . Wiem ,że niektórzy mają opory , przed jedzeniem podrobów , ale ja uważam , że są pyszne i warto im dać szansę . Dobrze ugotowane i sprawione żołądki indycze , naprawdę(...)małym ogniu , wrzucamy do niego groszek , bez rozmrażania , oraz pokrojone w plastry pieczarki , a także pokrojone żołądki . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i po około 10 minutach , zupa jest gotowa . Można podawać z bagietką lub po prostu samą Smacznego ! Post Bulion na żołądkach indyczych z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDziś zupa która łączy moje ulubione grzyby i dynię w której kocham się ostatnio na zabój. Zupa jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam nie tylko na Walentynki. No to co namówiłam? Grzybowa zupa dyniowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekalafiorem – to przepyszna zupka kalafiorowa. Oczywiście dla Karolinki w wersji zmiksowanej, – ponieważ nie lubi ona jak za dużo „dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu. Podając jej zupę krem mam gwarancję, że ją zje. Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni. Jak przygotować zupę kalafiorową? Składniki(...)łyżką. Do wywaru dodać pokrojoną wcześniej w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler – gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę oraz kalafior podzielony na małe różyczki. Zupę gotujemy dopóki kalafior i reszta warzyw będą miękkie. Dodajemy śmietankę, koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego J Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku
Pani domowaDziś kolejny prosty przepis na pyszną zupę krem. Tym razem jej głównym składnikiem jest pietruszka, która według mnie jest dość niedoceniana. Zazwyczaj jako składnik włoszczyzny ląduję w wywarze warzywnym, choć sama ma wszechstronne zastosowanie i właściwości. Można z niej wyciskać sok, robić z niej kotlety lub nawet frytki. Urozmaicenie swojej diety większą ilością pietruszki może korzystnie działać na układ krążenia(...)układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego oraz wapnia. Zupa-krem z pietruszki Składniki: 700 g pietruszki 2 średnie marchewki 1/2 białej części pora 1/4 selera 1 duży ziemniak 1 średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1-1,5 l wody 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie
wegujemyzupa cebulowa ma coś w sobie:). Zasmakowała nam wszystkim a charakteru dodaje jej duża ilość wędzonego sera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami. 1,5 kg cebuli 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 100ml słodkiej śmietanki(...)grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując. 3. Zupę podgrzewamy by była gorąca. Wlewamy do miseczek
Szefowa kuchniKoniecznie musicie wypróbować ten przepis. Delikatna zupa z przepyszną kapustą i ryżem. Smak podkręca chilli chipotle wędzone od Skworcu Składniki 350 g wołowiny 5 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1/2 łyżeczki chilli chipotle wędzone 100 g ryżu 3 główki kapusty pak choi sól, pieprz Przygotowanie(...)chwilę razem smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie. Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę oraz ryż i gotujemy do jego miękkości. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G KitchenPewnego zimowego popołudnia dostałam wiadomość. Była to prośba o przepis na zupę krem czosnkową, bo " do kogo jak nie do Ciebie ". Niestety jako, że nie jestem wielka miłośniczką czosnku nie miałam takiego przepisu na podorędziu. Postanowiłam jednak zrobić taką zupę. Nie wygląda za to jak smakuje! i jak pachnie! Jest banalna w przygotowaniu i szczerze mogę(...)polecić. Zupa krem z pieczonego czosnku 2 główki czosnku 500 g ziemniaków sól, pieprz oliwa 600 ml wywaru warzywnego tymianek ew. grzanki i starty ser Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Główki czosnku umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki. Całość skrapiamy oliwą. Wywar zagotowujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie przekładamy je do wywaru. Ząbki czosnku obieramy
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy kilka-kilkanaście lat temu ktoś powiedziałby mi, że polubię zupę cebulową, z pewnością zaśmiałabym mu się w twarz. Aż tak. Tak to już jest z tym warzywem, że mimo, iż jest to jeden z produktów, które zawsze mamy w domu i wydaje mi się, że wykorzystujemy ją w duużych ilościach, nie w każdej postaci ją preferuję (dla przykładu, dodana(...)szaszłyków daje niesamowity aromat, ale podczas jedzenia zwykle ją odrzucam, za to nie wyobrażam sobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo, ale to bardzo ją lubię. Nawet nie wiem kiedy ten moment nastąpił, że odważyłam się ją spróbować, a potem przygotować samodzielnie, ale… jak już zrobiłam, to przyjęła się
Smaki Na Talerzu