roku opublikowałam na blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta(...)ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami
My Chcemy Jeśćoczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię poznamy już na pierwszy rzut(...)jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon. Voilà pyszny krem gotowy. Podajemy jak lubimy ! Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami. Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin. Smacznego
Wylizany Rondelmarzenia, bądźmy dobrzy i pysznie jedzmy. Pod choinką znalazłam przepiękny prezent, z którego będę czerpała inspirację w dalszych moich kulinarnych podróżach. Już dziś zrobiłam tak na Nowy Rok zupę z kukurydzy z kurczakiem. Bardzo rozgrzewająca na ten dzień, wiatr na zewnątrz szaleje to coś ciepłego wskazane :-) Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 2 puszki kukurydzy konserwowej(...)zagotować.Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do zupy. Gorącą zupę zmiksować , doprowadzić do smaku, wrzucić mięso i odłożoną kukurydzę. Posypać natką pietruszki
pieprzny smaczekIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi(...)marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia
MarcinChefnatłoku świątecznych zakupów nie zdążyłam zaplanować obiadu. W lodówce było jeszcze coś "od wczoraj", ale przydałaby się jeszcze jakaś zupa. Akurat byłam w Biedronce. W lodówce z warzywami znalazłam krem z buraka. Burak - super, będzie zdrowo. Biorę. Ale, ale... Sprawdzam skład: Woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy, ekstrakt z papryki(...)marchewki pół szklanki soczewicy cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić posiekanego buraka i marchewki. Gotować 15 minut i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg. własnego uznania. Zupę zblendować. Smacznego
Mama z Motylemchłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek(...)kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Bajeczna Kuchniaszarobure dni mamy wspólne zajęcie. Dziś pokusiłam się o przepis z użyciem blendera. Tak coś czułam że mojemu małemu kucharzowi przypadnie to do gustu. Nie pomyliłam się . Zupa wyszła palce lizać! Składniki: jedna dynia cztery marchewki średnia cebula 3 ząbki czosnku łyżka masła dwie kostki rosołowe – drobiowe 200 ml mleka kokosowego 1,5 l wody kawałek świeżego imbiru(...)kawałki i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na 30-40min. 2. W tym czasie kroimy drobno cebulę i szklimy na maśle. Przesypujemy do garnka, w którym będziemy zupę gotować. Wlewamy wodę i gotujemy. 3. Obieramy marchewki, kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka. Dodajemy kostki rosołowe. 4. Wyjmujemy dynię z piekarnika, obieramy skórkę i łyko z pestkami. Wrzucamy
Mama z miastapietruszkę z marchewką obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami. Gotujemy około 20 minut. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy będzie rumiany dodajmy do zupy. Doprawiamy, majerankiem, zielem angielskim(...)listkiem laurowym i ewentualnie solą. Na tłuszczu po smażeniu boczku szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dodajemy do zupy. Gotujemy całość około 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając
Qchnia po prostuMoże wczorajsza mroźna, ale słoneczna pogoda natchnęła Was na wielkie przedświąteczne porządki z myciem balkonów i okien włącznie oraz opatulaniem roślin na zimę? Na rozgrzanie proponuję szybką zupę-krem z dyni,którą na pewno macie jeszcze gdzieś w zapasach albo znajdziecie na bazarze. Przed Świętami macie pewnie pełne ręce roboty, więc taka zupa może się okazać zbawienna - nie tylko jest(...)wodą z płukania puszki. Dodać anyż, rozmaryn, starty imbir i suszone papryczki. Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła. Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować. Doprawić zupę solą. Ewentualnie podgrzać przed podaniem. "Ostatni dzień roku" Katarzyny Misiołek to książka, która na długo pozostaje w pamięci. Niech Was nie zwiedzie okładka! Wcale nie jest tak słodko, nastrojowo
Weekendy w domu i ogrodzieNigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować soczewicy, a że ostatnimi czasy dość o niej głośno i zaczęła być łatwo dostępna w przydomowych sklepach postanowiłam zrobić z niej zupę. Poszperałam trochę w internecie, dopasowałam znalezione przepisy pod swój smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam(...)marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Simply Foodzimowe chłody ta zupa będzie doskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad. 700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki(...)Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze
Smakołyki Asiprawie graniczyło z cudem, ale udało się - nie ma jak wykorzystanie desek z palety :). Tym samym zapach świąt zagościł u nas w domu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój 5-latek chciał nawet dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki(...)bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i posypujemy pietruszką. Ostrą przyprawą chili doprawiamy zupę tylko w przypadku gdy podajemy
Z notatnikaGrochówka to zupa, która jest sycącą i z dnia na dzień coraz gęstsza ;) Aby ułatwić gotowanie - zupę przygotowałam w szybkowarze. Jeżeli nie macie szybkowara to przygotujcie ją w tradycyjnym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około(...)stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie (trwa to kilka minut). Otworzyć pokrywę od szybkowaru. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Namoczony groch Po lewej: wszystkie sypkie składniki Po prawej: zalane wodą Wygląd grochówki od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowaru
Ugotowaćwarzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż gotujemy do miękkości, dodajemy do zupy. Zupę nalewamy na talerze. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190*C. Plastry cukinii układamy w zupie. Na środku
VioletoweKucharzenieZupa na zielono, w jednym talerzu mamy selera, por, brokuła, rukolę warzywa które łączy nie tylko kolor ale też witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. W tej zupie przemycimy coś czego nasza rodzina nie lubi. 1 por biała część 4 gałązki selera naciowego 1/2 brokuła 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz 1/3 szklanki słodkiej śmietany(...)maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką
wesoła kuchnia