zupa - 38908 przepisów (strona:724/2594)

Zupa/ krem z białych szparagów 213

Delikatna a zarazem bardzo aromatyczna zupa. Idealna na specjalne okazje. Warto spróbować połączenia pietruszki, gałki muszkatołowej i szparag. Zapraszam! Krem z białych szparagów Składniki: 1 pęk białych szparagów 1 mała pietruszka (korzeń) 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 litr bulionu drobiowego pieprz, sól 80 ml śmietanki kremówki 30% grzanki: chleb tostowy, łyżka masła  Przygotowanie: Szparagi i pietruszkę(...)mieszając. Około 5 minut. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem. Zupę przelać przez sito i przetrzeć łyżką. Doprawić do smaku.  Przygotować grzanki:  Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, chwilkę przypiec, mieszając co jakiś czas. Zupę

Tagebuch po polsku
Botwinka. 102

się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki jajka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy śmietankę(...)Gęstość zupy zależy od Waszego upodobania jeśli lubicie rzadkie dodajcie więcej wody.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z kalafiorem i groszkiem 145

Jest to wspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku ja jestem zakochana w tej zupie :) Może i wam zasmakuje? Składniki: 2 l domowego bulionu mięsnego 1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu) 25 dag  młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć(...)Rosołu z niedzieli ja często tak robię jeśli w planach mam zupę krem. Gotować do momentu gdy będzie miękki wszytko miksujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na palnik i wrzucamy groszek i gotujemy ok 7 minut (ja lubię gdy groszek jest lekko twardy) na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Pycha

Delicious Titbits
Zupa krem z cukinii i kalarepy 101

zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartośż zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki. Polecam też: Zupę krem z cukinii z serkiem topionym Zupę krem z kalarepki

Monia miesza i gotuje
ZUPA NEAPOLITAŃSKA NA INDYKU 152

Pożywna i sycąca. Kremowa i delikatna. Śmietanowa... z dużą ilością posiekanej natki ...  Pyszna po prostu. Serowa zupa neapolitańska skradła moje serce ...  Składniki: (na duży gar) 2 skrzydła z indyka lub 1 szyja 4 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek bulwy selera 3 serki topione po 100 g każdy ( u mnie ementaler, gouda, maasdamer) 100g startego(...)dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i czosnek. Gotujemy kolejne 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut

Walijskie Pichcenie
chowder z owocami morza 153

Chowder jest rybacką zupą rybną lub z owocami morza z kuchni anglosaskiej. Nie ma jednej standardowej wersji, więc można przy niej poimprowizować z tym co mamy w kuchni. Ja początkowo miałam w planach zupę cebulową, ale potem przypomniałam sobie, ze mam opróżniać zamrażarkę przed sezonem owocowo-warzywnym, w związku z czym wyjęłam paczkę owoców morza... chowder z owocami morza(...)Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz pokrojony w małą kostkę seler i smaż na małym ogniu około 20-30 minut. Im ciemniejsza będzie, tym intensywniejszy kolor będzie miała zupa. Dodaj pokrojony w półplasterki por, tymianek oraz drobno posiekany czosnek. Duś razem, aż por będzie miękki. Zalej gorącym bulionem i mlekiem. Gdy się całość zagotuje dodaj wyszorowane i pokrojone

Eksperyment sobotni
ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY 106

Gęsta i sycąca zupa z pomidorów, grillowanej papryki i ciecierzycy. Doprawiona pastą z czosnku, papryczki chili, kolendry i odrobiny kminku.  Aromatyczna i rozgrzewająca - pasująca do mroźnej pogody za oknem. Może być dobrym pomysłem na obiad, gdy brak nam czasu lub chęci na przygotowanie czegoś ambitniejszego. Podałam ją z pokruszoną fetą i ugotowanym na parze jarmużem (który dodatkowo możecie podprażyć(...)oliwa, cytryna WYKONANIE PASTA : W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i kminku. Dodajemy sól, obrany czosnek i papryczkę chili.  Rozgniatamy i ucieramy na pastę. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. ZUPA :Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. Nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Smażymy/ grillujemy z każdej strony, na umiarkowanym ogniu

cool and minty
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 87

Krem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 95

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryka. Dodajemy fasolę i mieszamy. Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione ziołami ( papryką, czosnkiem, kolendrą ) nabijamy na patyczki

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA GOŁĄBKOWA 112

Dzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam(...)pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu. Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
z zielonego groszku świeżego zupa na maśle... 85

opłukać, zalać w garnku wodą, zagotować, zebrać pianę łyżką dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut(...)zupę podac ze smietaną i grzankami - zupa smakuje na ciepło ale też i na zimno jest dobra...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ze świeżej kapusty. 419

mamy w końcu upragnione wakacje! Pogoda piękna więc tym bardziej chce się pakować walizki! Dziś szybki obiad -  lekka zupa kapuściana... Zapraszam! Składniki; 20 dkg szynki pokrojonej w plastry 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 małej kapusty sól, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego ok 3 łyżki oleju koperek Przygotowanie; Marchewki i pietruszkę obieramy(...)kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dorzucamy ziele i liść laurowy. Gotujemy. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Chłodnik z jarmużem 87

Wprawdzie moje córki, uważają, że zupa na zimno, to nie zupa i nie liczy się jako danie obiadowe, ale ja nie zwracam na nie uwagi i raz na jakiś czas robię chłodnik :-). Nasz ulubiony to oczywiście ten przygotowany na bazie botwinki - mój mąż mógłby go jeść codziennie - ale lubimy też eksperymentować, dlatego dziś zapraszam Was na zielony chłodnik z jarmużem(...)roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego

Kulinarne przygody Gatity
Sałata parzona 126

Jedliście kiedyś chłodnik z sałaty? To mój smak dzieciństwa i szczerze od nikogo nie słyszałam, żeby próbował takiej zupy. Uwierzcie mi - jest pyszna. Ja podaję ją z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Składniki: główka sałaty 2 litry wody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 330 ml śmietana 18% 2 żółtka pęczek szczypiorku pęczek koperku czubata łyżka smalcu Sposób przygotowania: Wodę zagotować(...)sól. Śmietanę wymieszać trzepaczką lub mikserem z żółtkami. Dodać do wody, dobrze ciepłej ale nie do wrzątku. Sałatę opłukać, trochę pokroić.Szczypiorek, koperek opłukać i pokroić drobno. Dodać do zupy, ale nie gorącej (aby sałata była trochę chrupiąca). Wymieszać. Smalec rozpuścić. Polać sałatę.  Zupę podawać schłodzoną

Cukiernia Pychotki
Chłodnik z arbuza i melona 142

Przepis nie jest mój, dostałam go wraz z chłodnikiem. Bardzo mi smakował, dlatego dzielę się z Wami przepis em i zdjęciami jakie udało mi się zrobić zupie :) Nadchodzą gorące dni i na pewno sama wkrótce zrobię chłodnik. Składniki : 3 miękkie, dojrzałe melony 1 duży arbuz syrop klonowy jedno wino Tokaj słodkie pół butelki Porto olejek arakowy sok z cytryny Przygotowanie(...)olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny  do smaku - mieszamy Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy. Z podanych składników starcza zupy  dla co najmniej 15 dorosłych osób, jest to więc zupa dla większej ilości gości. Ale można zawsze zmniejszyć ilość składników i zrobić mniejszą ilość

Proste Potrawy