zupa - 39132 przepisów (strona:724/2609)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 144

Chyba wszystkie polskie dzieci lubią zupę pomidorową. Mimo, że jest bardzo prosta w przygotowaniu to każda mama robi ją trochę po swojemu, dzięki czemu ma ona swój niepowtarzalny, „domowy” smak a dzieciaki komplementują, że mama jest najlepszą kucharką 😉 Drogie mamy, mam do Was pytanie: czy próbowałyście kiedyś ugotować dzieciom zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, a nie z koncentratu(...)Artykuł Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
KREM Z CUKINII 115

lekka i smaczna zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku(...)czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu naturalnego.  Rada: Gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy wody podczas gotowania. Zupę można również podać z grzankami

słodki bratek
Krem z kalarepy 119

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia i studzimy. Przestudzoną zupę blendujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy dodajemy

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z papryką 135

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z papryką, cebulą i czosnkiem. 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 duża papryka czerwona, 1-2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 ostrej papryczki, sól, pieprz, cukier, masło, 1 żółtko, Cebule pokroić w półplasterki (mniej więcej grubości około 0,5 cm). Czosnek obrać, posiekać. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć pestki, pokroić. Pomidory umyć, pokroić(...)Zmiksować. Wlać około 200 - 300 ml wody. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Zagotować. Przetrzeć przez sito. 50 g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkiem, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy. Mieszając zagotować. Podałam z grzankami. zastawa

królestwo garów
ROSÓŁ 149

WSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo  1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki  gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski  (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim   liściu laurowym  Garnek  nasz musi

Viola cooks with passion
Zupa Grochowa 86

Tradycyjna zupa grochowa,znana również jako zupa wojskowa. Składniki: 0,5kg wedzonych żeberek 30 dag wędzonego boczku 1 marczew około 300g grochu łuskanego (gdy nam się śpieszy groch pułówki będzie doskonały) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek startego majeranku, sól,pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Ziemniaki Sposób: Przygotować musimy bulion z gotowanych żeberek. Gotujemy(...)prażone mięso z cebulą ,czosnek, Gotujemy do czasu aż ziemniaki będa miękkie,a groch rozgotowany . Dodajemy majeranek rozcierając w dłoniach wtedy wydobywamy aromat majeranku,pieprz,sól do smaku. Polecam zupę zjeść z Polskim świeżym chlebem. Smacznego

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa 122

SPOSÓB: Drób myjemy i oczyszczamy Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu  zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler  ,Marchewkę w paski  Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni(...)wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy  tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim , liściu laurowym  Przed końcem gotowania dodajemy koncentrant wymieszany ze szklanką bulionu i śmietaną. Warto wymieszać je oddzielnie po to by śmietana nam się nie zważyła,a często tak się

Viola cooks with passion
Zupa-krem ogórkowa 102

ViolaPassion Składniki: Kilka kiszonych ogórków około 0,5 kg 3 duże ziemniaki 1 marchew koperek świeży  śmietana 18%  do zupy (śmietana musi być rzadka) 2 kostki rosołowe  Jeśli jesteś mięsożerny jak ja  możesz ugotować bulion na mięsie,i pózniej je zmiksować razem z zupą. 2 łyżki masła  sól,pieprz (można dodać sok z ogórków(...)wywar mięsny)  i  dodajemy kostki rosołowe .  Gotujemy przez 15 minut. Następnie  starte ogórki kiszone i tarkowaną marchew i gotujemy  kolejne 20 minut. Zmiksować musimy zupę , dodajemy śmietanę , i na koniec koperek.  Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut. Smacznego

Viola cooks with passion
Zupa rybna 113

ViolaPassion  Zupa z ogniem dosłownie uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości  opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana  18% jak zawsze do swoich zup używam  śmietany bardzo rzadkiej

Viola cooks with passion
Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami. 208

Zupa pomidorowa to taki klasyk w moim domu. Co jakiś czas staram się ją urozmaicać i dodawać inne składniki. Ten przepis znalazłam wertując stare czasopisma. Nie powiem - trochę mnie zaciekawił bo i połączenie składników wyjątkowe. Obawiałam się smaku,  ale niepotrzebnie. Dodatkowo zostałam wyróżniona i dostałam paczkę z produktami ze sklepu LIDL . W czasie gdy trwał tydzień kuchni hiszpańskiej(...)posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Bagietkę dodać do warzyw a następnie zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami. Podawać z grzankami. Ja wybrałam grzanki

Radość kipiąca uśmiechem.
Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki 187

Nazwałam zupę wiosenną bo jest lekka i delikatna tak jak wiosna, a smakuje wybornie. Wywar z kaczki jest bardzo aromatyczny i nadaje zupie jedynego i niepowtarzalnego smaku. Polecam gorąco na wiosenne jak i inne dni w roku. Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żurek na domowym zakwasie 161

Porwałam się na głęboką wodę i zrobiłam własny zakwas ( stąd ) oraz później na nim żurek ( również stąd ). Chyba postąpiłam nie tak jak trzeba z dodawaniem zakwasu, więc zupa nie jest tak kwaśna jak być powinna, ale już jestem o to doświadczenie mądrzejsza. Proces robienia zakwasu trwa 4-5 dni, a gotowanie samego żurku + wywaru około 3 godzin. Proporcje na około(...)litra zupy. 4/5 szklanki zakwasu 2 białe kiełbasy 100 gram boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczka majeranku Na wywar: 3 marchewki 1 pietruszka seler kapusta 1 cebula por Warzywa na wywar zalać 5 szklankami wody i zagotować. Pozostawić na małym ogniu przez

Czerwony Gupik
Zupa brokułowa 162

Trochę sobie obiecałam gotować więcej zup. Średnio mi to wychodzi - ta jest dopiero pierwsza w tym roku, ale może będzie lepiej. Szybka (jak na zupę) i smaczna brokułowa przecierana, z prażonymi ziarnami jako dodatek - bardzo dobrze się komponują. 250 gram brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kromki chleba lub bułka pestki dyni/sezam Warzywa, oprócz brokuła(...)małym ogniu. Doprawić (sól, pieprz, oregano, majeranek). Chleb/bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i wysuszyć na grzanki. Pod koniec, lub na osobnej patelni, uprażyć ziarna. Zupę podawać z grzankami i ziarnami. marcelina

Czerwony Gupik
Wodzionka 114

jeden z przepisów typu "nie róbcie tego sami w domu". :) Wodzionka (wodzianka) była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych.  [źródło] Wpisana na listę produktów tradycyjnych od 2007 roku to zupa z wody i chleba. Proporcje(...)zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, dodać do gotującej się wody razem z sola i smalcem. Doprawić resztą przypraw. Chleb pokroić/połamać do miseczek, zalać gorącą zupą. Podawać natychmiast. powodzenia, marcelina

Czerwony Gupik
Zupa chrzanowa 106

Zupa o ostrym chrzanowym posmaku, co nie powinno zaskakiwać. Szubka do wykonania, wystarczą warzywa na wywar i odrobina chrzanu w słoiczku. Ilość chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą lubimy zupę.  Inspiracja. 5 ziemniaków warzywa na wywar, np. marchewki por 2-3 łyżki chrzanu  1 szklanka mleka sól, pieprz Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć(...)maśle i dodać do gotujących się warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie całość przetrzeć blenderem dodając połowę chrzanu. Następnie do naczynia dać mleko, resztę chrzanu i odrobinę przetartej zupy i przetrzeć wszystko razem. Dodać do garnka, doprawić i zagotować. Podawać z chlebem lub grzankami. marcelina

Czerwony Gupik