ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal(...)tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest przepyszna, lekka i zarazem syta.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy
Gotowanie jest łatwewsypać cukier i gotować z 10 minut na średnim ogniu wlać kisiel wymieszany w 3/4 szklanki wody, mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, ugotowałam zupę wieczorem makaron kolanka ugotować w osolonej wodzie i przelać na durszlaku zimną wodą zupę podać z makaronem, wsypać opłukane jagody, włożyć porcję śmietany lub jogurtu - zupa jest pysznie smaczna
W Mojej Kuchni LubięGazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno z warzyw i ziół, głównie na bazie pomidorów. Moja propozycja na gazpacho jest super przeeeeepyszna a głównym składnikiem jest arbuz. Do tego oczywiście jeszcze pomidory i kilka innych składników, min. bazylia i chili, co czyni z tej zimnej zupy wyjątkową niespodziankę. Podana prosto z lodówki do grilla oszołomi wszystkich smakoszy i dzieci(...)dawać można w wysokich butelkach z szerokimi słomkami, w szklaneczkach do popijania lub w czarkach czy miseczkach z łyżką jak zupę chłodnik. SKŁADNIKI: 400- 450 g arbuza (usunąć pestki) 250 g czerwonych pomidorów 2 ogórki gruntowe lub 1 mały wężowy garść liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek papryczki chili (bez pestek) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ciemnego octu
Sztuka gotowania w/g Samiry0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mrożonego zielonego groszku 100 gram młodych listków szpinaku pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 szklanki(...)wywaru warzywnego i zagotowujemy. W tym czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków
Quinoa Raz!Miłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty(...)dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę
Quinoa Raz!kochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu(...)myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości w niezbyt dużej ilości lekko posolonej wody, a następnie starannie blendujemy. Zupa nie powinna być, aż tak gęsta, żeby można ją było nazwać kremem, ale nie powinna być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego
Quinoa Raz!mogłabym je jeść codziennie, nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich tu nie było. Jem je pod różnymi postaciami, zapiekane, duszone, w sałatce, a dziś przedstawiam wam zupę z tego cuda <3 Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 fenkuł (koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam zastąpić malinówką) 3 łyżki oliwy(...)czasie podduszamy na 1 łyżce oliwy, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pomidorki puszczą sok i zmienią kolor na czerwono-pomarańczowy, dodajemy je do zupy razem z koncentratem pomidorowym, gotujemy 5 minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Na głębokie talerze nakładamy po kilka łyżek quinoy, zalewamy ją zupą, posypujemy natka fenkułu
Quinoa Raz!Zupa krem przygotowana ze świeżej kolby kukurydzy, nie konserwowej. Dzięki temu jest bardziej aromatyczna i ma wyraźny, słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony(...)papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 kolba kukurydzy natka pietruszki pomidorki koktajlowe 2-3 szklanki bulionu drobiowego Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę
https:KKuchniaMniamUwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę i marchewkę z ogródka, polecam ją zrobić ze świeżych warzyw. Pyszna i pożywna, zachęcam do spróbowania. Składniki: 2,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 liścia selera 2 liścia poru opcjonalnie 1 liść(...)pół godziny. Po tym czasie dodajemy kalafiora i gotujemy znowu pół godziny. Pod koniec robimy zasmażkę. Masło podgrzewamy na patelni, aż się zarumieni, ale nie spali. Dodajemy do zupy i mieszamy. Robimy zaklepkę. Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem, aby nie było grudek. Zupę zestawiamy z ognia. Dodajemy zaklepkę, mieszamy i znowu stawiamy na gaz, aby zgęstniało
Wołowina od rekinazupy nie można nie spróbować podczas letnich dni gdzie truskawki na krzaczkach jeszcze w drugim terminie dojrzeją. Zupa jest delikatna i bardzo smakowita, doskonała na letnie upały, polecam serdecznie. Zupa truskawkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZUPA RYBNA CURRY W STYLU TAJSKIM Pyszna, delikatna, aromatyczna zupa na każdą porę roku. Uwielbiam, to chyba za małe słowo, które oddałoby moją miłość do tej zupy. Dzięki niej jestem trochę jakby w Tajlandii, a nie ukrywam, że jest ona moim marzeniem podróżniczym od kiedy pamiętam ( i mam cichą nadzieję, że za jakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam
Calzonella.comDziś proponuję przepis zupę z marchwi, ananasa i kurkumy. Przepis dla dzieci, ale może być również dla dorosłych np. na diecie Można te zupę dawać od 6 miesiąca, jeśli nie chorują na alergie na egzotyczne owoce, w przeciwnym razie można podawać od 1 roku i zasięgnąć porady lekarza. Jest to zupa, marchewka miękki i słodki ananas,kurkuma. Można dolać
w mojej kuchniDelikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode(...)Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia. Zupę miksuję blenderem na krem. Płatki migdałowe, prażę na suchej patelni na złocisto, posypuję zupę na talerzach dekoruję posiekaną natką. Podaję z grzankami. Smacznego
Wanilia i Kardamon