Chciałbym już bardzo przyrządzić jakąś wiosenną zupę, ale wciąż jeszcze nie widzę na nią składników w lokalnych warzywniakach. Sam bliższy jestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów(...)gałązek tymianku. 1 szalotkę, 1/2 jabłka i kawałek buraka pokroić w kostkę i zamarynować w occie balsamicznym i syropie malinowym. Po kilku minutach rozłożyć na talerze. Rozlać zupę i do każdej porcji dodać łyżkę serka z chrzanem i tymiankiem oraz kilka całych gałązek tego zioła
zadanie-gotowaniewarzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być(...)Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut. Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą
Kuchcik gotujekilku lat zupy Szczawiowej nie jadłam ,w okolicy brak tego wspaniałego rarytasu warzywnego ,choć jest on niezdrowy bo zawiera szczawiany ,które źle wpływają na stawy ,dlatego aby się tego ustrzec podajemy Zupę z jajkiem ,które ma zbawienną moc usuwania związków tak dla nas szkodliwych.Jednak raz do roku możemy sobie pozwolić i najeść się zupa do syta.Zapraszam!. 2 litry wody miseczka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje? SKŁADNIKI ok. 400 g pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka natki koperku 1 liść pora 2 łyżki(...)bulion; dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy parmezan, natkę i koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem
Czary - gary w kuchnigarnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ziemniaki powinny się lekko rozlatywać, ale nie rozgotować, dzięki temu zupa będzie gęściejsza). Do gotowej zupy dodajemy natkę, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli macie ochotę możecie
Czary - gary w kuchniPyszna i aromatyczna zupa dla smakoszy i nie tylko. Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam. Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro. Krem z porów z klopsikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka 6 średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę(...)gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek
e-PrzepisyKulinarnedzięki tym chwilom mam sporo siły, by odważnie wkroczyć w nieznane. W mojej kuchni konkursem podsumowałam 6 minionych lat. A kolejny, siódmy rok, zaczynam od zaproszenia Was na zimową zupę grzybową. Aby ją przyrządzić, potrzebne są, oczywiście, grzyby. Wykorzystałam mrożone borowiki. Dobrze, że latem zrobiłam odpowiedni ich zapas. Niesamowity aromat zwabił do kuchni chłopaków i gwiazdeczkę. Patrzyli z niecierpliwością(...)bulgoczącą w garnku zupę. Uspokajałam ich, że jeszcze chwilkę, kilkanaście minut i zostaną nakarmieni. Grzybowa zniknęła z talerzy błyskawicznie. Ponieważ ugotowałam dużą jej porcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól
W mojej kuchniBardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne kotleciki oraz pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności(...)wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujesmaczna jest ta zupa krem! Słodka marchewka i imbir który nadaje ostrości a pod wpływem jogurtu łagodnieje i nabiera charakteru. Na około 10 porcji - 1 kg marchewki - 2 cebule - do 2 cm świeżego korzenia imbiru - 3 liście laurowe - 2 ziemniaki - 1,5 litra wywaru lub wody - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny, około łyżki na porcję - pół(...)zmiękną, dopraw jeśli jest taka potrzeba solą. Po tym czasie dodaj śmietanę, podgotuj chwilę i zostaw do przestygnięcia. Zmiksuj całość bez liści laurowych na krem, gdyby okazało się że zupa jest za gęsta dodaj wody lub wywaru do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Krem zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy połączą się wszystkie smaki. Podawaj z jogurtem i koperkiem
Pasje JolkiKolor tej zupy jest obłędny! Krem z zielonego groszku to zdecydowanie mój wiosenny faworyt jeśli chodzi o zupy. Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować! Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku (w sezonie oczywiście może być świeży) 500 ml esencjonalnego rosołu drobiowego (może być też bulion warzywny) 1 średniej wielkości cebula łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz(...)maśle, dodać groszek i chwilę razem poddusić. Zalać rosołem i gotować 10 minut bez przykrycia. Zblendować wszystko dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Rada: zupa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień
Kulinarne InspiracjeCukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie ma. Składniki 2 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka(...)minut. Zestawiamy z ognia na 10 minut. Całość blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy - kurkumę, słodką paprykę i suszoną kolendrę. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Gotową zupę nakładamy do misek lub głębokich talerzy i posypujemy prażonym słonecznikiem. Kremową zupę z cukinii i kukurydzy można podawać z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia zwiera witaminy
My Chcemy Jeśćnasiona i kroimy w paski. Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino
Gotowanie i blogowaniemróz nas nie opuszcza, więc proponuję wszystkim pyszną rozgrzewającą zupę z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek SKŁADNIKI 1/2 puszki pomidorów w kawałkach, 1 mała czerwona papryka, 1 marchew, 4 skrzydełka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 l wody, sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki, natka pietruszki, liść laurowy, 3 ziela angielskie Na grzanki: 2 kromki chleba, oliwa z oliwek(...)wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. 2. Przygotowujemy grzanki: czosnek przeciskamy przez praskę, chleb nacieramy czosnkiem i smarujemy oliwą, kroimy w kostkę i obsmażamy na gorącej
słodki bratek