Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy(...)małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniazupa pietruszkowa Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej obraną(...)minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie gruszkę kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość posiekanymi orzechami laskowymi
Miód i pieprzmoim blogu pojawiło się już kilka zup-kremów, które sobie upodobałam tak bardzo, że obok pomidorówki są najbardziej częstymi gośćmi na stole. Dlaczego je tak lubię? Bardzo odpowiada mi ich konsystencja i fakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag(...)brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz
ChilliJemyZalewajka jest jedną z zup które pamiętam z dzieciństwa. Kwaskowaty smak żuru i łagodny smak śmietany świetnie współgrają ze sobą. Info z Wikipedii: Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą
Pychotkaaadolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut w 200 stopniach. Ja w między czasie gdy czosnek się piekł zrobiłam obok w piekarniku grzanki do zupy. Uwierzcie mi bez nich zupa nie ma sensu :) Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Do cebuli dodać upieczony czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć(...)wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając bulion. Po 25 minutach doprawić zupę pieprzem i zmiksować z pozostałym bulionem. Podawać z pietruszką lub grzankami, ale tak jak mówię grzanki są niezbędne do tej zupki. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka : Źródło: ewawachowicz.pl
PychotkaaaParę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna zupa mogąca z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad. Łatwa i szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem
Marder&Marder Manufacturechyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym sposobem ma nade mną przewagę, bo i Olusiowi wolę podawać ryż niż takie konkretne kluchy ;) By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie. Składniki(...)wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku. Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego
Kuchnia w czekoladzieugotowane odławiamy je z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały). Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak(...)miseczki wsypujemy mąkę i ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy do tego łyżkę wazową gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka, dokładnie mieszamy i doprowadzamy bardzo powoli do lekkiego zagotowania
Qchnia po prostuZapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie(...)ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy
Kulinarne przygody GatityGdzieś mi ostatnio mignął pomysł na zupę gołąbkową... Uznałam, że to może być świetny pomysł i warto spróbować... Teraz stwierdzam, że świetny pomysł to mało powiedziane, to jest po prostu genialne...! To takie gołąbki dla zapracowanych, dla wszystkich tych, którym nie chce się spędzać czasu na parzeniu liści i zawijaniu ich, a potem dość długim gotowaniu. Zupa robi się błyskawicznie(...)gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.5 minut. Dodajemy passatę, przecier pomidorowy i ketchup (gdy dajemy). Doprawiamy także solą i świeżo mielonym pieprzem. Gęstość zupy regulujemy ilością dolewanej wody w trakcie gotowania. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja(...)kostkę i mięso obrane ze skór i kości. Dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy palnik, dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno makaronem
e-PrzepisyKulinarnePopularna zupa grzybowa oczywiście najlepsza z grzybów suszonych, gdyż suszone nadają jej intensywności grzybowego smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny kolor przełamany bielą śmietany nadaje jej niezwykłego koloru i jedynego w swoim rodzaju smaku! Składniki: 1/2 kg żeberek pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 100 g suszonych podgrzybków 1 mała śmietana(...)kroimy w kostkę, przekładamy do gotującego się mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone grzyby. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodając wodę pozostawioną po gotujących się grzybach, połączyć z zupą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy śmietanę. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy gorącą zupę z makaronem dekorując natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewoSzybka i prosta w przygotowaniu zupa, a przy tym smaczna. Można ją zrobić w zasadzie z wszystkich warzyw. Składniki: skrzydło z indyka 1 - 2 marchewki 1 pietruszka 2 - 3 ziemniaki szklanka zielonego groszku 1 - 2 garście fasolki szparagowej 100 g serka topionego 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka lubczyku sól pieprz Wykonanie(...)umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę przypraw i gotować do miękkości. Serek topiony rozpuścić w szklance gorącej zupy. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki. Ser dodać do zupy, wymieszać i zagotować
Mama Gotujeangielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera). Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku. Makaron można dodać 10 minut przed koniec gotowania się zupy lub ugotować oddzielnie (w osolonej(...)wodzie) i po przełożeniu do miseczek zalać zupą
Di gotujePięknie wyglądająca i zarazem smaczna zupa Składniki: • 4-5 buraczków ugotowanych • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski(...)oliwie dodać startą marchew i pietruszkę na grubej tarce chwilę przesmażyć zalać wszystko rosołem gotować aż warzywa zmiękną 2. • Buraczki zetrzeć na grubej tarce dodać do zupy dolać śmietanę lekko zagotować zupę i wyłączyć gaz Dodać starty na drobnej tarce czosnek ,ocet i cukier Doprawić solą i pieprzem i przyprawą uniwersalną Podawać z ugotowanymi osobno tortellini
W królestwie smaków Beaty