zupa - 39309 przepisów (strona:748/2621)

Malinowo-porzeczkowy chłodnik 105

Malinowo-porzeczkowy chłodnik W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy. Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i  rozdrabniając owoce(...)garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając         (gotujemy nie dłużej niż, przez dwie, trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy  możemy  dodać  również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa

Miód i pieprz
zupa z młodej kapusty 169

składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej

Domowy Smak Jedzenia
Zupa pomidorowa - ze świerzych pomidorów 130

sito, a następnie przecieramy do niego pomidory. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i cukrem do smaku. W miseczce ucieramy śmietanę z mąką i zalewamy 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy. Mieszamy, tak aby otrzymać jednolity płyn. Przelewamy do zupy i całość gotujemy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem

Qchnia po prostu
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 144

Zupy - krem to fajna alternatywa dla klasycznych polewek. Lubię je za to, że są sycące i zawsze mają idealną, jednolitą konsystencję. Dodatkowo lubi je moja córeczka dla której gotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją.  Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
zupa pomidorowa 175

zupa ze świeżych pomidorów Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. Składniki  na cztery osoby 1 kg pomidorów 0,5 l drobiowego bulionu, lub wody 2 marchewki 1 pietruszka z nacią 1 cebula 1 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy domowe maggi, przepis na które znajduje się  tutaj(...)drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy całość przez dwadzieścia minut i zalewamy bulionem lub wodą. Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki i  doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  domowym maggi.Nakładamy na talerze podając z oddzielnie

Miód i pieprz
Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami 182

Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy(...)prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładając do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypując migdałami i ozdabiając bazylią

Miód i pieprz
Wywar rybny 106

Wywar rybny Gotowy wywar rybny Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. Składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób

Miód i pieprz
Zupa porowa z serem 94

Zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia(...)osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy do misek i dodajemy do każdej po kawałku sera pleśniowego i kilka grzanek

Miód i pieprz
Zupa kalafiorowa 115

Zupa kalafiorowa   z koperkiem Składniki Danie dla czterech osób  2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa(...)zupa kalafiorowa  Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski marchew i kawałki kalafiora. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut Zupę doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na talerze i dodajemy szczypior oraz koper. Do potrawy można również dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany

Miód i pieprz
Lekka zupa ze świeżych ogórków 87

Lekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać(...)miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy całość blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz z solą do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu  rozlewamy na talerze podając  z posiekanym szczypiorkiem

Miód i pieprz
zupa z brokuła 86

Zupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki   Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut(...)rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami

Miód i pieprz
letnia zupa minestrone 116

letnia zupa minestrone  składniki dla czterech osób 150 g ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone(...)wcześniej obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory, razem z ziarnami ciecierzycy. Całość zalewamy litrem wody, ( lub bulionu) i gotujemy około 40-50 minut ( aż ciecierzyca zmięknie). Do zupy z ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie ) oddzielnie ugotowany makaron

Miód i pieprz
zupa jagodowa mojej babci 98

Zupa jagodowa mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty(...)naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

Miód i pieprz
zupa z fasolką szparagową 166

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem  oraz  posypujemy posiekanym koperkiem

Miód i pieprz
Krem z cukinii 133

Można zupę na dwa sposoby podawać, na ciepło, wówczas jest kremowa z nutką cytryny, a podana jako chłodnik jest lekko kwaśna, ale smak zbliżony jest do jogurtu. Składniki: 700 g cukinii ( 2 szt. młodej), 1 duża biała cebula, garść listków świeżej bazylii, garść natki pietruszki, gałązka lubczyku, 2 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka marynowanego zielonego(...)cukinia zmieknie. Następnie dodajemy pieprz zielony i całość miksujemy za pomocą blendera. Pod koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy, aż powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza, dzięki temu zupa będzie bardzo delikatna. Zupę można podać z prażonymi orzeszkami piniowymi. Smacznego

Moniki Smakołyki