wspominałem już, że uwielbiam zupy? Taaaa, chyba nawet kilka razy :) No po prostu uwielbiam. Nie ma znaczenia jakie, cokolwiek, jakiekolwiek, po prostu zjadam zawsze jak jest ku temu okazja (tak na marginesie to polecam w Warszawie zupy z azjatyckiego lokalu Du-Ża Mi-Ha. Nie dość, że obłędnie smaczne to porcje takie, że można się w nich kąpać! :)). Tak więc(...)razem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już chyba bardziej skomplikowane jest zrobienie kanapek :) Zatem pokazuję i objaśniam :) 3 puszki groszku konserwowego 750 ml wody 1 kostka bulionu warzywnego (lub jakiego tam chcesz) sól, pieprz
Marder&Marder ManufactureZupy to jest właśnie to co lubię :) Pisałem już o tym kilka razy i pewnie jeszcze nie raz napiszę. Ostatnio była groszkowa, teraz pora na szczawiową. Uwielbiam! :) Więc wracam sobie grzecznie z pracy, wchodzę do domu, a tu Madzia już czeka z zupą! Jeeee! I to w dodatku z jajkami przepiórczymi. Są naprawdę pyszne, o wiele delikatniejsze niż kurze. Zdecydowanie(...)polecam. A zupkę tę Madzia gotowała na udkach kurczakowych, które potem wyjęła z zupy i upiekła w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Sam nie wiem, które danie było pyszniejsze. No po prostu rewelacja! A oto przepis Madzi: 6 udek kurczakowych solimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Zapobiegnie to powstawaniu "szumu" podczas gotowania. Do gara wrzucamy obraną włoszczyznę
Marder&Marder Manufacturewiem jak Wy ale ja uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka(...)Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, gotujemy całość jeszcze 10 minut, po czym kilka różyczek brokuła
Wanilia i Kardamonprzygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler(...)naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią ilość soli. Całość gotujemy na małym ogniu, by wydobyć kwintesencję aromatu mięsa, przez około dwie godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy, a około litra płynu odlewamy do mniejszego garnuszka. Ten zakwaszamy
Kuchenna KontrrewolucyaLengyel, magyar – két jó barát! Wszystko mogłabym jeść z papryką i pomidorami, jestem więc ogromną fanką węgierskiej kuchni, a ktoś powiedział, że Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... O ile nie ma się uczulenia na paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt(...)wywaru wrzucamy podsmażoną paprykę z marchwią i czosnkiem, gotujemy około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby i krążek cebuli z pierwszej części gotowania wywaru. Jak każdą zupę, można i nawet wskazane jest
Kuchenna KontrrewolucyaLekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch. Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu 1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera(...)ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy na połowy(...)nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się o tym na własnych
Kuchenna Kontrrewolucyapewno znane są wam gołąbki bez zawijania, ale ta zupa niekoniecznie cieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej(...)miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, wkładamy do niej mięso mielone, które traktujemy nieco
Kuchenna KontrrewolucyaOczywiście głównym składnikiem zupy jest cebula, niemniej równie ważnym jej elementem, który zasadniczo decyduje o smaku jest bulion (rosół), na bazie którego powstanie. Wersja z kostką Knorka, może być nie najlepszym pomysłem, dlatego lepiej zacząć od ugotowania dobrego rosołu. Składniki : 3 cebule (średnie) bulion (rosół) – 0,75 l łyżka smalcu łyżka miodu łyżka śmietany – 30% pieprz, sól, szczypta(...)rondelka z podsmażoną cebulą wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu jeszcze kilkanaście minut, doprawiamy do smaku i lekko zabielamy łyżką kremówki. Podajemy z grzankami z pieczywa pszennego. Artykuł Zupa cebulowa z grzankami pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...ciągle pod wiatr... Jednak przejdźmy do zasadniczej kwestii mojego wywodu, czyli przepisu. Jeśli w mojej kuchni pojawia się już dynia to na pewno nie może się obejść bez zupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja na 4 osoby Składniki(...)blendera na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany lub jogurtu i posypać pestkami dyni. Jeśli ktoś gustuje w bardziej gęstych lub rzadszych zupach preferuję dostosować ilość bulionu według własnych upodobań. W kwestii przypraw także proszę się śmiało kierować własnymi kubkami smakowymi :) Pikantną zupą dyniową rozpoczynam swoją tegoroczną przygodę z Festiwalem Dyni
My simple kitchenmogą się zatrzymać". Znalezione w internecie. Dziwnie przykuło moją uwagę... To już jedna z ostatnich w tym roku propozycji na wykorzystanie dyni. Prosta zupa mleczna, której smak zna wielu z Was. Lecz dodatek wanilii bardzo poprawił jej walory smakowe. Nawet mój tato wypił cały kubek takiej zupy pomimo, że na wiadomość o połączeniu mleka i dyni bardzo(...)się skrzywił. Sądzę, że gdyby dodać miąższ z laski wanilii zupa zyskałaby jeszcze wspanialszy aromat :) Składniki na 2 porcje: 1/2 litra mleka + pół szklanki 4 łyżki puree z dyni 2 łyżeczki budyniu waniliowego 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych Płatki migdałowe rumienimy na patelni na złoty kolor i odstawiamy na bok. 1/2 litra mleka wlewamy
My simple kitchenPoraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno, przy(...)okazji przeprowadzki udało mi się go odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości
My simple kitchenLeje. Ciepłe kakao na rozgrzewkę. I ciepłe skarpetki :D Barszcz ukraiński - jedna z moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ją na zapas, jednak i tak znika w bardzo szybkim tempie :) Kto jeszcze nie próbował, temu gorąco polecam taki barszczyk :) Fasolę do barszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie(...)wodę, dorzucić kostkę rosołową oraz fasolę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem
My simple kitchenskakanka i internetowe ćwiczenia fitness. Choć nie trzymam się systematycznego planu treningowego, pracuję nad sobą i swoją sylwetką. W końcu wakacje idą, jakoś w bikini trzeba się pokazać ;) PIKANTNA ZUPA Z BOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM /własny;/ dla 4 osób pęczek młodej botwiny 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 1/4 pęczka świeżej kolendry 2 ząbki czosnku 3/4 litra aromatycznego(...)kiedy liście się zeszklą, wrzucam posiekane liście kolendry. Wlewam bulion warzywny i gotuję około 5 minut, od chwili zawrzenia płynu. Kokosowe mleczko rozrabiam w odrobinie gorącego wywaru, dodaję do zupy. Podgrzewam jeszcze 2 minuty i podaję. Jeśli trzeba, doprawiam solą i pieprzem. * mleko kokosowe domowej roboty, pozostawione w naczyniu o dużej średnicy, na powierzchni utworzy zestaloną kokosową warstwę, coś
W kuchni Karmel-itkiKoperkowa to dla mnie zawsze będzie zupa przywodząca letnie dziecinne wspomnienia. Jedyne czym różni się moja zupa, to koper z osiedlowego warzywniaka, a nie z grządki w ogródku u Babci. Tak jak kiedyś moja Mama stawiała ciepły talerz koperkowej na stole dla mnie i mojego rodzeństwa, tak ja teraz podaje go swojej rodzinie. Garnek dla 4-5 osób: 3 pęczki(...)wywaru. Ryż gotujemy osobno wg.przepisu na opakowaniu. 2. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy podprawkę i łączymy z koperkowym wywarem. Wsypujemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą i pieprzem wg. upodobań. Zupę podajemy gorącą posypaną świeżo pokrojonym koperkiem
Apetyczna babeczka