zanosi się na trochę spokoju, w związku z czym mam nadzieję że uda mi się nadrobić zaległości;) Na początek chciałabym zaprezentować Wam dość nietypową, oryginalną, ale bardzo smaczną zupę - zupę bananową. Spokojnie, nie będzie to jakiś kleik dla dzieci, ale pyszna, aromatyczna, pachnąca przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa. oliwa lub masło 1 duży ząbek czosnku(...)małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulin i będzie miękki (około 20 minut). Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować ostrzejszą potrawę, można dodać chili w proszku, podobnie jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej aromatyczna, można dosypać przypraw takich jak kolendra w proszku, kumin, garam masala. Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojone banany, chwilę gotować, następnie dokładnie zmiksować. W zależności od pożądanej gęstości
Codzienne Gotowaniekształtem, ponieważ w smaku jest bardzo podobna, choć może nieco bardziej słodka. Jednak, jeżeli traficie na nią w sklepie, to radzę kupić i spróbować coś z niej przygotować, a zupa to jedna z potraw do których to warzywo wyśmienicie się nadaje. Postanowiłam ją przygotować na podstawie przepisu z książki, o której już niegdyś wspominałam "A Soup for Every Day", choć(...)nieco go po swojemu zmodyfikowałam;) Jest to bardzo smaczna, sycąca, słodka zupa z delikatnie piekącym smaczkiem chili i nutką kokosa. Polecam! 1 duża dynia piżmowa 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 cm utartego korzenia imbiru 1 łyżka oliwy 1 czubata łyżka masła litr bulionu warzywnego 50g śmietanki kokosowej sół, pieprz czarnuszka (opcjonalnie) W garnku rozgrzać
Codzienne GotowanieDzis czekalo mnie kolejne wyzwanie kulinarne - zupa kalafiorowa. Pela http:// mojakuchnianadiecie.blogspot. com/ Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/ Dosc dlugo zastanawialam sie w jaki sposob ja przygotowac, zajrzalam do ksiazki z indyjskimi przepisami i ujrzalam wspanaily przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowalam sie jaka zupe ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie glowne lub przystawka, wspaniala(...)pewnoscia przypadnie do gustu wszystkim wege oraz osobom ktore nie przepadaja za kalafiorem, poniewaz jak powiedzial moj najwiekszy krytyk i znawca pan K., kalafiora w ogole w tej zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki
Codzienne Gotowanieugotowalam zupe. Do jej przyrzadzenia wykorzystalam jedynie niewielki wycinek tego cudownego warzywa i teraz zastanawiam sie co jeszcze z niej przygotowac ;) Pewnie bedzie rizotto, moze pierozki, moze jeszcze jedna zupa? ale o tym w swoim czasie. Dzis chcialabym przedstawic Wam przepis na wspanialy, rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem. Wraz ze mna wariacje na temat zupy z dyni(...)przygotowali: Chantel , Dobromiła , Gin , Lejdi , Maggie , Mirabelka , Pela , Sianko o, Siaśka , Bartoldzik , Mops w kuchni . Zupa jest dosc ostra, bardzo aromatyczna, aksamitna i do tego chrupiący bekon - po prostu pychota! Polecam! Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki
Codzienne GotowanieDziś chciałabym zaproponować Wam kolejną, cudowną, gęstą zupę - idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca. Bardzo aromatyczna d zięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili. Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, rzem ze mną w akcji
Codzienne GotowanieZapraszam na pierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka! Składniki : 1 średnia czerwona cebula 700g świeżych dojrzałych pomidorów 400ml bulionu warzywnego 50g mielonych migdałów 100ml śmietany 1 łyżeczka cukru bazylia sól, pieprz łyżka masła do smażenia Przygotowanie(...)cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną
Codzienne GotowanieDziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula(...)wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać i natychmiast podawać przybraną plastrem pieczonego kalafiora. Smacznego
Codzienne GotowanieNadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko(...)cynamon, curry, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby, gdyby cebula i przyprawy przysychały do dna, podlać wodą. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki (im drobniejsza kostka, tym zupa szybciej się ugotuje), zalać bulionem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Smacznego
Codzienne GotowanieDziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa(...)laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Do gotującej się marchewki dodać kostkę bulionową. Po ugotowaniu marchewki wyłowić listek laurowy i ziarenka pieprzu po czym zupę dokładnie zmiksować, wlać sok z pomarańczy i doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. W razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieMamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu
Codzienne Gotowaniewszystkich wielbicieli słodkiej kukurydzy lub po prostu osób lubiących eksperymenty w kuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć nie wszyscy podzielali mój entuzjazm co do przygotowania jej na obiad, to po degustacji zmienili zdanie, Ta zupa jest po prostu przepyszna. Słodko-pikantna, rozgrzewająca, z nutą orientalną... cudo... Polecam przekonać się osobiście dopóki dostępne są jeszcze(...)mieszamy. Dodajemy bulion lub wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok.10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy dość długo i dokładnie na gładki krem. Następnie przelewamy z powrotem do garnka (najlepiej przez sito, dokładnie ją przecierając) - ja swojej nie przecierałam. Nie była
Smaczne Zdroweminut. Po tym czasie wyciągnąć gałązki i liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i chilli i kurkumę. Gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodać mleko kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Zupę zmiksować za pomocą blendera. Postawić na małym ogniu na ok 2 minuty, aż zupa zacznie bulgotać. Zupę podawać samą (jest bardzo sycąca) lub z grzankami. Smacznego głodomorki! * Przyda się też
Smakuj życie!dyni, ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy wodą oraz bulionem i gotujemy ok. 30 min. pod przykryciem. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy sola oraz pieprzem. Gotową podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami i natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaKrem z buraka na soku jabłkowym oraz soku buraczkowo-jabłkowym to świetne danie, które swoim smakiem przede wszystkim zaskakuje. Nikt by się nie spodziewał, że tak przyrządzona zupa może dobrze smakować- a jednak! Sok jabłkowy podkręca smak buraka, co razem daje niesamowity efekt. Jeszcze jakiś czas temu uznałabym za wariata osobę, która coś takiego by przyrządziła. Dziś zachwycam się(...)smakiem. Zupa jest zdrowa, treściwa i świetnie nadaje się na wynos do pracy lub na uczelnię. Składniki (2 porcje): 3 średnie buraki 200 ml soku jabłkowego 200 ml soku buraczkowo- jabłkoweg 200 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz sok z 1/4 limonki do podania: kleks z jogurtu naturalnego, ulubione pieczywo, ser pleśniowy Buraki
Mango PapajaTradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom. Składniki: główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem z natką gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Zupa wcale nie musi być na mięsie ale ja zazwyczaj(...)lodówce porcje rosołu zawekowane w słoiczkach. Więc jeśli lubimy dodajemy wywar np. z indyka. i zagotowujemy. Dla bezmięsnych polecam dodać do zupy trochę oleju. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
prawdziwe jedzenie