zupa - 38908 przepisów (strona:735/2594)

Kartoflanka 190

Dziś proponuję przepis na pyszną zupę ziemniaczaną. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam! Kartoflanka Składniki: 750 g ziemniaków, marchewka, mały por, liść laurowy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki, 125 ml śmietany 18%, łyżka masła, 4 szklanki wrzątku. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Pora myjemy(...)pora, opruszamy solą i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, liść laurowy, całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości warzyw. W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy ją do naszej kartoflanki. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

paapilotkaa
Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 119

piwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta(...)jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno.  ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa chili 137

Dzisiaj zapraszamy Was na mocno rozgrzewającą zupę chili. Oprócz mocnej ostrości dodatkowo poczujecie świeżość ogórka Idealna zupa na zimne dni Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g ogórka świeżego - 200 g pomidorów - 150 g kukurydzy - 200 g czerwonej fasolki - 1 papryczka chili - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 1 łyżeczka

Kuchenne Wariacje
Zupa z maślaków 117

Zupa z  maślaków jest bardzo delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo. Składniki: 3 litry wywaru  mięsnego 500 gram świeżych maślaków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 ml. śmietany 18% 2 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz vegeta przyprawa magi w płynie masło Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy(...)podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa  będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej  ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielka ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekana natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 378

święta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw. Czytaj

Pora coś zjeść
Zupa krem pomidorowy. 119

zdjęciu wrzucony rozdrobniony wafel ryżowy. Składniki: 0,5 litra rosołu drobiowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 malutkie chilli 1 duży ziemniak 2 łyżki śmietanki do zup 18 % papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli Pomidory wlewamy do rosołu. Chilli kroimy w krążki, ziemniaka w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy przyprawami do smaku. Papryki można wsypać troszeczkę(...)chilli samo w sobie jest ostre. Gotujemy przez 25 minut i dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładką masę. Z tylu składników wychodzi około 4 porcje zupy. Można pominąć Chilli i delikatnie doprawić papryką ostrą mieloną wtedy będą się zajadać nawet dzieci :). Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa z kapusty na wędzonce 111

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Pyszna zupa wzorowana na tradycyjnym kapuśniaku.  Lubię wszystkie z dodatkiem kapusty, więc nie muszę pisać, że dla mnie smakuje rewelacyjnie. Do zupy można dodać śmietanę, jogurt naturalny czy tez zasmażkę.    koście lub żeberka wędzone na wywar 1/3-1/4 główki kapusty (średniej) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe(...)ziela angielskiego. Koście/żeberka wyjąć i oddzielić od nich mięso. Dodać pokrojone warzywa (w tym posiekaną kapustę). Gotować do miękkości.   Na końcu dodać mięso i prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. (Można zabielić śmietaną

Di gotuje
ZUPA ZIEMNIACZANA Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM I RZEPĄ 132

koncentrat pomidorowy był chyba najbardziej wziętym towarem w sklepach tak jak mortadela :)Z KONCENTRATEM pomidorowym przyprawiano  wszystko  co można było doprawić.Więc uważam ,  że ta zupa też powinna mieć swoje miejce w Smakach Dzieciństwa.Zapraszam. kości schabowe na zupę 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok.4 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1 cebula 1 rzepa 1 liść(...)obrać , umyć i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i posiekać drobno.Warzywa umyć i pokroić w kostkę.Rzepę obrać i zetrzeć na tarce.Matkę opłukać i drobno posiekać.Kości na zupę dokładnie umyć i włożyć do garnka , zalać 1.5 litra zimnej wody , dodać listek laurowy i ziele angielskie,  ziemniaki i gotować 30 minut.Dołożyć Warzywa i przecier pomidorowy , gotować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa cebulowa po wiejsku 147

czasie takiej pogody jaką mamy obecnie, najlepsza jest rozgrzewająca zupka. Dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję zupy cebulowej, a mianowicie po wiejsku. Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami  lub tostami.  Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj  . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą  i pieprzem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie po czym dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, majeranek i  gotować jeszcze 5 minut. Smacznego! zupa cebulowa po wiejsku

O kuchni z uczuciem
Azjatycka zupa Zbójnicka 187

też Rumcajs w Tajlandii. Nie, nigdy tam nie byłem, ale tajskie zupy zawsze mnie ciekawiły i wydawały się całkiem smaczne. W końcu zrobiłem własną wersję zupy w azjatyckim stylu. Uproszczoną, by łatwiej ją było zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki(...)mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo

Gotuj z Rumcajsem
Zupa rybna z owocowej marynaty 119

Uwielbiam zupy rybne,  dlatego staram się urozmaicić ich smak- dziś w cytrusowej marynacie. Składniki: 70 dag filetów rybnych 40 dag pomidorów 30 dag ziemniaków 2 marchewki 2 pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 dag masła 1 grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta(...)wody i gotować około 10 minut. Marchew, pory, pomidory pokroić i udusić na maśle pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z groszkiem dodać do zupy, gotować przez 20 minut. Po czym dodać uduszone warzywa. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle i połączyć z zupą

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 135

oknem robi się coraz chłodniej nabieram większej ochoty na zupy. Najlepiej takie konkretne, z mięsna wkładką i aromatyczne. Taki jest też ten krupnik. Pełny aromatu a jednocześnie lekki dla naszego żołądka. Takie połączenia bardzo mi odpowiadają. Przyznam, że kiedyś krupniku wręcz nie znosiłam, ale tutaj zgadzam się z twierdzeniem, że do pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć(...)grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem

My simple kitchen
Krem z dyni aromatyzowany przyprawami orientu 166

zdecydowanie moja ulubiona zupa dyniowa. Oryginalny przepis pochodzi z programu "Kuchenna jazda" Michała Janiszewskiego. Program i przepis były mocno krytykowane na forum kanału nadającego "Kuchenną jazdą". Może dlatego, że zawiera pewne niedociągnięcia. Ale jeśli ktoś oglądał program lub gotuje, poradzi sobie z nim. Mnie przypadł bardzo do gustu i nie wyobrażam sobie jesieni bez tej zupy. Może i Wy spróbujecie(...)zalać mlekiem kokosowym oraz wodą z płukania puszki. Dodać anyż i szafran.  Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła. Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować. Doprawić zupę kardamonem i solą, doprawiamy miodem i solą.  Ewentualnie podgrzać przed podaniem. Podawać udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi lub pestkami dyni. ----- Podobne: wkrótce

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 108

miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam(...)grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam na małym ogniu do czasu aż ser się nie rozpuści. Zupę nalewać do kokilek, posypać startym serem. Włożyć do mikrofalówki na 2 minuty aby ser się rozpuścił. Podawać z grzankami

Smakołyki Asi
Fasolowa z boczkiem i zacierkami 145

Jesienne dni są coraz chłodniejsze dlatego też coraz częściej gotuję takie rozgrzewające i sycące zupy jak min. ta fasolowa. Zwykle gotuję jej wielki garnek aby móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera(...)Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, dodać liście laurowe i ziele ang. Gotować do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zacierki i gotować jeszcze kilka minut. Resztę boczku pokroić

Smakołyki Asi