zewnątrz robi się coraz chłodniej a co za tym idzie, mamy coraz większą ochotę aby po przyjściu do domu zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko(...)Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy po trochu bulionu z garnka, aż zasmażka nabierze gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. Podajemy z pieczywem
My simple kitchenRosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże(...)Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu. Po kolejnych 60 minutach dodajemy warzywa, zieleninę i sól. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy mięso, warzywa i zieleninę. Na talerze wykładamy ugotowany makaron oraz pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i wlewamy gorący rosół. Zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Smak mojego domuRosół ro rodzina. Rodzinny obiad, smak dzieciństwa, wspomnienie niedzielnych obiadów u babci, mamy, teściowej. Zupa odświętna, królowa i baza do innych zup. Traktowana jak lekarstwo na chore brzuszki, małe i duże. Rosołu nie cierpiałam przez długie lata. Pewnie dlatego, że moja mama robiła go przede wszystkim z kaczki. Był tłusty i niestety, dla mnie w dzieciństwie nie do przełknięcia(...)reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje do rosołu skrzydełka indyka, a moja mama najczęściej gotowała rosół na kaczce i niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół
bistro mamamiewacie czasem takie dni, że nie chce się wam stać długo przy garach i spieszycie się ze zrobieniem obiadu? Szybka, prosta i smaczna zupa serowa (z serków topionych) to i dealna zupa rozgrzewająca na te przejściowe dni (między zimą, a wiosną). Czytaj więcej
Ana Mari's worldwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale w okresie zimowym także często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia(...)dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory; pora/cebulę uprzednio poddusić na maśle). W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i śmietanę (opcjonalnie). Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) i posypać posiekaną zieleniną. Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą
Di gotujeprzyprawy. Zamknąć klapę i ustawić program SOUP i czas 40 minut. Na sam koniec dodać śmietanki i zmiksować. Z racji tego iż ostatnio blender całkiem stracił życie to zmiksowałam zupę w thermomixie. Oczywiście miksujcie zupę po usunięciu z niej skrzydełek. Zupę dodatkowo udekorowałam chipsem z pieczarki
ClauditteMissCookingCzasem już nie mam pojęcia jaką zupę ugotować, aby wszyscy domownicy zjedli...w sumie mąż nie jest wybredny,a córki mają swoje ulubione zupy,ale niestety każda ma swoją i zawsze jest problem, bo którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory
Moje domowe kucharzeniemąka pszenna 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka ziemniaki obrane pokrojone w kostkę zalać wodą i zagotować, gotowac z 10 minut następnie wsypać mrożonki "zupa wiosenna", zagotować, dodać kucharka, masło i gotować z 10 minut śmietanę wymieszać z mąką i z ciut woda, wlać do zupy mieszając do lekkiego zagęstnienia wsypać pieprz mielony, posiekany koperek z pietruszką(...)zupa jest szybka, smaczna, syta...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)następnie gotujemy w wodze, w której się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś proponuję przepis na pyszną zupę ziemniaczaną. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam! Kartoflanka Składniki: 750 g ziemniaków, marchewka, mały por, liść laurowy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki, 125 ml śmietany 18%, łyżka masła, 4 szklanki wrzątku. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Pora myjemy(...)pora, opruszamy solą i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, liść laurowy, całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości warzyw. W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy ją do naszej kartoflanki. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
paapilotkaapiwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta(...)jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj zapraszamy Was na mocno rozgrzewającą zupę chili. Oprócz mocnej ostrości dodatkowo poczujecie świeżość ogórka Idealna zupa na zimne dni Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g ogórka świeżego - 200 g pomidorów - 150 g kukurydzy - 200 g czerwonej fasolki - 1 papryczka chili - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 1 łyżeczka
Kuchenne WariacjeZupa z maślaków jest bardzo delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 500 gram świeżych maślaków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 ml. śmietany 18% 2 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz vegeta przyprawa magi w płynie masło Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy(...)podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielka ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekana natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniaświęta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw. Czytaj
Pora coś zjeśćzdjęciu wrzucony rozdrobniony wafel ryżowy. Składniki: 0,5 litra rosołu drobiowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 malutkie chilli 1 duży ziemniak 2 łyżki śmietanki do zup 18 % papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli Pomidory wlewamy do rosołu. Chilli kroimy w krążki, ziemniaka w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy przyprawami do smaku. Papryki można wsypać troszeczkę(...)chilli samo w sobie jest ostre. Gotujemy przez 25 minut i dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładką masę. Z tylu składników wychodzi około 4 porcje zupy. Można pominąć Chilli i delikatnie doprawić papryką ostrą mieloną wtedy będą się zajadać nawet dzieci :). Smacznego
Moje-pitraszenie