zupa - 38908 przepisów (strona:736/2594)

Zupa buraczana 106

Zimą hołdujemy tradycji i rozgrzewamy się jedząc zupy. Choć zimy za oknem nie widać, to jednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy na pyszną zupę buraczaną 35 min ok. 3,5 l składniki: 4-5 skrzydełek kurczaka 3-4 marchewki 5 średnich buraków 3 średnie ziemniaki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz pietruszka seler por wykonanie

Ania i Marcin gotują
Zupa gulaszowa 108

Podobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup. Składniki: 200 g mielonej wołowiny 2 niewielkie marchewki 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża czerwona papryka 1 mała papryczka chili 3 ziemniaki 1 średnia cebula (biała lub czerwona) 4 ząbki czosnku 1 łyżka(...)kostkę ziemniaki i paprykę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać posiekaną koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki

Czerwień i błękit
Piątkowe Inspiracje - Zupa z pieczonej dyni 125

roku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa(...)nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem (na początek wlać odrobinę, potem podczas miksowania dolewać, żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni. (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krem pomidorowy 178

więc tak :) Do misy multicookera wlewamy  półtora litra wody. Dodajemy składniki. Zamykamy pokrywę i nastawiamy program SOUP i czas 60 minut.  Oczywiście po ugotowaniu i wyłowieniu z zupy mięsa mogłabym użyć blendera do zmiksowania. Sęk w tym, że miałam już ich niezliczoną ilość i każdy się zwyczajnie psuł bardzo szybko. Zupę przelałam do Thermomixa i zmiksowałam 15 s/obr(...)Zupę podałam z drobno posiekanymi kawałkami mięska lub z makaronem tortellini

ClauditteMissCooking
Zupa z czerwonych buraczków 146

pyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie . Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię.    Składniki: mostek cielęcy 400-500 g seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g marchew 3 szt ziemniaki 5 szt buraczki 300 g starte na wiórka sól do smaku cukier do smaku pieprz biały do smaku  czosnek 3 ząbki z mielony(...)zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym. Na końcu dodajemy starte buraczki. Jeśli zbiera się szum to go zbieramy. Gotujemy koło 20 minut po dodaniu buraczków. Zupa gotowa. Podajemy z pasztecikami . Ps. Jeśli brakuje wam nadal wyrazistości, dodajcie odrobinę kwasku cytrynowego lub octu

Różowa kuchnia
Zupa rybna 136

wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz  vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka(...)rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso

Bajeczna Kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 106

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy(...)małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 89

zupa pietruszkowa Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną(...)minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie gruszkę  kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość  posiekanymi orzechami laskowymi

Miód i pieprz
Krem z zielonych warzyw 106

moim blogu pojawiło się już kilka zup-kremów, które sobie upodobałam tak bardzo, że obok pomidorówki są najbardziej częstymi gośćmi na stole. Dlaczego je tak lubię? Bardzo odpowiada mi ich konsystencja i fakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag(...)brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz

ChilliJemy
Zalewajka 149

Zalewajka jest jedną z zup które pamiętam z dzieciństwa. Kwaskowaty smak żuru i łagodny smak śmietany świetnie współgrają ze sobą.  Info z Wikipedii:  Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą

Pychotkaaa
Zupa ziemniaczana z czosnkiem wg Ewy Wachowicz 436

dolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut w 200 stopniach. Ja w między czasie gdy czosnek się piekł zrobiłam obok w piekarniku grzanki do zupy. Uwierzcie mi bez nich zupa nie ma sensu :) Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Do cebuli dodać upieczony czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć(...)wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając bulion. Po 25 minutach doprawić zupę pieprzem i zmiksować z pozostałym bulionem. Podawać z pietruszką lub grzankami, ale tak jak mówię grzanki są niezbędne do tej zupki. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka : Źródło: ewawachowicz.pl

Pychotkaaa
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 108

Parę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna zupa mogąca z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad. Łatwa i szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowa z ryżem i mięsem 153

chyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym sposobem ma nade mną przewagę, bo i Olusiowi wolę podawać ryż niż takie konkretne kluchy ;) By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie.  Składniki(...)wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.  Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz czerwony - zabielany 216

ugotowane odławiamy je z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka.  Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały).  Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak(...)miseczki wsypujemy mąkę i ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy do tego łyżkę wazową gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka, dokładnie mieszamy i doprowadzamy bardzo powoli do lekkiego zagotowania

Qchnia po prostu
Kapuśniak 106

Zapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek,  na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie(...)ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler,  pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z  soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy

Kulinarne przygody Gatity