powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna. W taki sposób można ugotować też zupę
Smaczna Pyzachcę się chwalić ale zupa jest palce lizać!, fantastyczna w smaku, zdrowa i bardzo sycąca. Prawdą jest, że moi Panowie kręcili nosem na jej kolor i oczywiście narzekali na brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka(...)smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można również posypać ziarnami słonecznika lub dyni
Apetyczna babeczkaprzejedzeni po Sylwestrze ? Dziś bardzo lekka i smaczna zupa krem z cukinii która nie tylko Was rozgrzeje ale także urzeknie swym aromatem. W mojej kuchni przedsta wiam Wam przepis na delikatną i jakże niezwykle aksamitną zupę z dodatkiem serków topionych oraz białego wina no i oczywiście cukini. Warzywa w kolorze zielonym są naturalnie bogate w witaminę C i magnez(...)bulionu i gotować do miękkości około 15 minut. Pod koniec dołożyć 3 serki topione oraz białe wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia garnek z zupą i zmiksować zawartość blenderem. Polecam podanie kremu z pieczywem czosnkowymi lub z grzankami
Podróż w kulinariakrupnik Krupnik to klasyka naszych zup, wraz z nastaniem jesiennych chłodów, staje się częstym i miłym gościem, stale pojawiającym się w moim domu. składniki dla sześciu osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej pół pęczku pietruszki 2 liście laurowe 400 g mięsa z łopatki wieprzowej 3 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki oleju(...)angielskiego i lubczyk. Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski ( lub kostkę) marchew Całość gotujemy aż kasza napęcznieje i zmięknie, wtedy dokładamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem i trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze dziesięć minut. Kiedy ziemniaki zmiękną posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy
Miód i pieprzPomimo wypróbowania już wielu różnych dyniowych przepisów, najbardziej lubię dyniową zupę. Robię ją w różnych wersjach. Jest pyszna, o delikatnej konsystencji i pięknym kolorze. Aż się śmieje z talerza! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania wywaru - pieprz
Życie zamknięte w smakucoraz krótsze i chłodniejsze i dlatego coraz częściej syte zupy goszczą na naszych stołach. Zupę grochową, każdy pamięta inaczej zależy od rejonu kraju. Dziś zapraszam na moją wersję, może posmakuje. Zupa grochowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu. A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :) Prawie rok temu(...)straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z nadprogramowymi kilogramami. Mam ochotę powiedzieć: stay tuned, ciąg dalszy nastąpi :) Tymczasem, spróbujcie razem połączyć
bistro mamabardzo pożywny a także nisko kaloryczny słonecznik bulwiasty na stałe zagościł w naszej kuchni. A to czipsy zrobione a to pure a to tak jak dziś dodałam do zupy i to był znakomity pomysł. Zupę gotowałam w szybkowarze, jeśli takowego nie posiadacie wystarczy dłużej gotować warzywa niż ja podałam. Polecam serdecznie. Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieNazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową. Zupę podałam na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice Zupa krem borowikowa Składniki: marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt śmietana - 100 ml sól i pieprz borowiki świeże - 500 g 1 l bulionu drobiowego cebula - 1 szt masło - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt dodatkowo grzanki natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej(...)bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut. Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiBardzo smaczna, prosta do zrobienia zupa. Powstała tylko dlatego, że z rynku przywiozłam zbyt dużo pietruszki i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam! składniki 100 g natki pietruszki 200 g ziemniaków 2 cebule 170 g 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek(...)minuty. Wlać wywar, dodać czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać pietruszką, szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego
Stare GaryCzas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico. Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic. Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki. Polecam(...)ewentualnie szynkę hiszpańską jamon serrano. Zapraszam na pyszną zupę. Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cebero de lomo ibérico. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezupa kalafiorowa z koperkiem Składniki dla czterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy(...)Gotowa zupa kalafiorowa Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski marchew i kawałki kalafiora. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut Zupę doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na talerze i dodajemy szczypior oraz koper. Do potrawy można również dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany
Miód i pieprzDzisiaj przedstawiam przepis na pyszną zupę brokułową. Moje dziecko bardzo ją lubi (zresztą my też). Zupa jest dobrym pomysłem na jesień, gdyż brokuły w marketach dostępne są cały rok. Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele(...)różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO
Lubczyk i WaniliaZapraszam na pyszną jesienną zupę dyniową. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg miąższu z dyni 2 pomarańcze 1 cebula 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki masła mielony imbir sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Dynię kroję w grubszą kostkę. Cebulę drobno siekam. Dynię razem z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam bulion warzywny. Gotuję na małym(...)ogniu około 15 minut. Następnie miksuję zupę blenderem. Wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszam i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku mielonym imbirem, solą oraz pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Tradycyjna kuchnia KasiPożywna zupa z serii jednogarnkowej, zaspokoi głód niejednego niejadka. Znalazłam ją u Łucji ta z kolei u Komarki i tak pyszna zupa krąży po domach napełniając nasz kuchnie smakiem i aromatem Maroka. Zachęcam do próbowania. Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie