Jesień do nas zawitała, a wraz nią warzywo takie jak dynia. Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis) , a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna. Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni jakie mamy obecnie idealna. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula(...)zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać ziemniaki i marchewkę i chwilę smażyć, a następnie włożyć do garnka z gotującym się wywarem. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, liść laurowy posolić i gotować do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować 5 minut. Wszystko zmiksować na gładko. Ponownie zagotować, doprawić płatkami chilli, pieprzem, solą
O kuchni z uczuciemPyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry Dodać(...)miękkości 2. - Ogórki zetrzeć na grubej tarce na patelni rozpuścić 2 łyżki masła Dodać starte ogórki chwile podsmażyć aż odparuje woda 3. - Gdy warzywa w zupie są miękkie. Dodać podsmażone ogórki chwilę gotować doprawić kostką rosołową ( lub solą i pieprzem) Dodać do zupy dać śmietanę. Wszystko razem zagotować.Na koniec dodać natkę pietruszki
W królestwie smaków Beatynieubłaganie zmierza ku końcowi. W powietrzu powoli czuć jesień, przeplataną jeszcze ciepłymi promieniami słońca. Oznacza to tylko jedno: powoli trzeba zacząć się rozgrzewać ciepłymi zupami. Jednym z moich ulubionych na to sposobów jest właśnie chowder kukurydziany, czyli kremowa i aromatyczna zupa znana z kuchni anglosaskiej. Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie(...)która jak nikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. A zatem kolby w dłoń i gotujemy! :) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji zupy 3 kolby kukurydzy 1 por (biała część) 1 pęczek szczypiorku 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki
Food SquareZbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny(...)pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G KitchenZupa jagodowa mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy(...)naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy
Miód i pieprzhome. My mum's version is the best of course, but I tried to experiment a little and added mascarpone cheese and pesto. Combination worth trying! Smak zupy pomidorowej zawsze przypomina mi dom. Moja mama robi ją najlepiej, ale ja trochę poeksperymentowałam dodając serka mascarpone I pesto. Warto spróbować! For 6 portions you will need: 1 tablespoon of olive(...)oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku. Na dnie miseczki wykładamy makaron i delikatnie wlewamy zupę. Na wierzchu kładziemy łyżkę serka mascarpone i skrapiamy wszystko pesto. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera(...)bulionu i zostawiamy na 15-20 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku. 6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe i chwilę gotujemy. 7. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i słonecznikiem i jemy rozgrzewającą, smaczną
Bananowe Polesoczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować. Smacznego
W kuchni u Moniki400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki, garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się(...)już miękkie dodać ogórki kiszone ( które również już powinny być miękkie) i gotować razem przez chwilę. Przygotować śmietanę: przełożyć ją do szklanego naczynia i powoli wlewać do niej zupę, jednocześnie szybko mieszając do połączenia się. Następnie wlać taką śmietanę do zupy - mieszając jednocześnie. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Smacznego
W kuchni u MonikiPowstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Składniki: Dla 8 osób: 2 filety drobiowe 1 opakowanie cieciorki (400g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 papryka biała 2 papryczki pepperoni(...)Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy
Kuchnia w czekoladziejeszcze nie dopadły dzieciaki bawią się na całego. Upał doskwiera wszystkim ale i jeść się chce więc nie pozostaje nic innego jak stanąć przy kuchni. Miałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015. Zupa gulaszowa po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę(...)chili. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec gotowania dorzucamy przecier, solimy, dorzucamy majeranek. Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie i przekładamy do gotowej zupy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek. SKŁADNIKI: 1/2 kg. pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% ( mała) pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy wywar warzywny ok. 2 litry tłuszcz do smażenia 1 łyżka Na kuleczki mięsne: 30 dag zmielonego mięsa drobiowego(...)czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i wrzucamy pieczarki. Smażymy aż odparuje woda. Pieczarki dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem. Zaprawiamy małą śmietaną. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzupa paprykowo pomidorowa Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów. składniki dla czterech osób 2-3 papryki 5-6 pomidorów 1 cebula 1,5 bulionu 2 ząbki czosnku 1 korzeń pietruszki 50 g ryżu sól, pieprz maggi domowe 2 łyżki oliwy świeża bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie szczypta ostrej(...)bulionem. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. W tym czasie z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski i dodajemy do gotującej się zupy, całość gotujemy przez pięć minut, przyprawiając maggi, solą pieprzem oraz słodka i ostrą papryką. Na koniec do garnka dodajemy posiekaną świeżą bazylię i nakładamy na talerze
Miód i pieprzSyta, pożywna i aromatyczna zupa. Czuć podsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy(...)piórka. Szklimy w większym garnku z odrobiną oleju. Dokładamy mięso i razem wszystko podsmażamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe. Marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki. Do zupy dodajemy marchewkę oraz mieszankę warzywną. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym w osobnym garnku ryżem
VioletoweKucharzenieKremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut! Zupę podałam w bulionówce MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 duża cukinia 1,5 sztuki cebuli 20 dag świeżych kurek 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do kurek 20 dag serka topionego(...)blenderem. Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić. Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać. Smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
Wanilia i Kardamon