Moje chłopaki bardzo lubią botwinkę, postanowiłam więc ją ugotować. Ale robiąc przegląd w lodówce zauważyłam cukinię. Starłam ją na tarce razem ze skórą i dodałam do zupy. Zupa wyszła smaczna. Nie wiem jak Wy ale my lubimy botwinkę na drugi dzień bo si,e bardziej przegryza i jest o wiele smaczniejsza. Zupa podana na Agawa Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibrokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek(...)wystygnięcia. Ugotowane i przestudzone brokuły blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę. Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy
My Chcemy Jeśćlistek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę do dań z kapusty. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidziękuję! Pragnę również złożyć wszystkim życzenia Szczęśliwego Nowego Roku! A teraz wracam do przepisu - może niektórzy z Was uznają, że pomyliły mi się Święta, bo żurek to zupa wielkanocna. Otóż nic bardziej mylnego ... Znam tylko dwie zupy, które tak wspaniale stawiają na nogi i "ratują życie" po intensywnym używaniu życia towarzyskiego - są to prawdziwy rosół z kury (przepis(...)średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram ziemniaków Wykonanie: W podanej ilości wody należy umieścić białą kiełbasę. Całość zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około
Garniec MagalieBardzo lubię różnego rodzaju zupy. Oczywiście, najlepiej smakują te, które ktoś zrobi ale czasami trzeba sobie radzić samemu. Znalazłam ostatnio i wypróbowałam ciekawy przepis na zupę z pesto. Smakiem przypomina troszkę zalewajkę choć smak pesto dominuje. Polecam! Zupa z pesto Składniki: 8-9 ziemniaków, 75 g boczku, 2 cebule, 2 szklanki mleka, 2,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżeczek
paapilotkaaoknem upał, a ja chora, pierwszy raz od długich miesięcy :( Jem mnóstwo czosnku i cebuli, zrobiłam sobie też pyszną zupę cebulową ze szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszła pyszna :) Składniki: - 7 dużych młodych cebul, - kilka gałązek grubego szczypioru, - 1 ząbek czosnku, - 1 kwaskowe jabłko, - kilka pasków skórki z cytryny, - sól, pieprz, tymianek - ugotowany ryż jaśminowy Wykonanie: Cebule pokroić w plastry, szczypior(...)grubsze kawałki, wrzucić je do garnka, zalać wodą, dodać sól i tymianek. Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić je na plastry (wszerz kawałka), dodać do zupy, pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kawałki skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na środek miski kopczyk ryżu, zalać zupą i zjadać gorącą
Co na wege obiad?brak nowych wpisów sprawiają, że zagląda tu co raz mniej osób. Zanim na dobre się pożegnam to zaproponuję Wam coś bardzo prostego, coś za czym przepadają moje dzieci. Zwyczajna zupa z zielonych szparagów, która z niewielkim dodatkiem stała się hitem i gości u nas co drugi dzień. Ciekawe kiedy dzieciarnia się znudzi? Póki co korzystam z okazji, że jeszcze ciągle(...)mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaje do nich szparagi i gotuję 5-10 minut. Zestawiam z ognia. Miksuję blenderem. Ponownie stawiam na ogniu, dodaję bulion by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji oraz śmietanę. Nie daję jej dużo, ilość według uznania. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. W między czasie gotuję kaszę gryczaną. 1 czubata łyżka na osobę. Ugotowaną kaszę
Przysmaki KarolkiPolskie truskawki dostępne już w sklepach i na targach są tak pyszne, że trudno się powstrzymać by nie zjeść całego kilograma na raz. ;-) I tak oto powstała pyszna, owocowa zupa, która najlepiej smakuje na zimno. By była sycąca można dodać do niej makaron lub ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru. 300g truskawek 1/2 opakowania kisielu truskawkowego 250ml wody + 100ml(...)Truskawki miksujemy blenderem, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. 2. Kisiel rozrabiamy w 100ml wody. Wlewamy do truskawek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. 3. Gotową zupę studzimy, przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny. 4. Zupę można podać z ryżem lub makaronem - wtedy jest bardziej sycąca. Bez dodatków to smaczny deser
Szefowa kuchniBardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać(...)gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa i syta zupa z mięsnymi pulpetami- nie faszerowana zbędnymi konserwantami. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili(...)zalać wodą i gotować w osolonej wodzie. Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Płatki ryżowe zalać wrzącą wodą ½ szklanki, gdy woda odparuje dodać zmielone ugotowane mięso, jajko i sól do smaku. Formować pulpeciki, obtaczać w mące i wrzucić je do gotującej się zupy i jeszcze chwilę podgotować, w razie potrzeby doprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaZdrowa, smaczna i pożywna zupa pieczarkowa z kaszą pęczak. Składniki: ½ szklanki pęczaku 40 dag pieczarek 20 dag włoszczyzny 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka maki sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy 1 ½ litra wody natka pietruszki Wykonanie: Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić(...)również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem
Tradycyjna KuchniaZupa fasolowa cieszy się szerokim gronem fanów, do których ja zdecydowanie też należę. Jest pyszna, sycąca i prosta w wykonaniu. Polecam także zupę fasolową ze szczawiem Składniki: 25 dag fasoli, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 1 pomidor, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Fasolę zalać zimną wodą, posolić , wrzucić pokrojony pomidor(...)gotować przez godzinę. Cebulę usmażyć na boczku i dodać do zupy razem z zasmażką z mąki i smalcu. Gotować do miękkości fasoli i na końcu doprawić pieprzem
Tradycyjna KuchniaZdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa. Składniki: ½ kg kalarepki, 1 pęczek włoszczyzny, 3 ziemniaki, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietanki 18 %, sól do smaku, cukier do smaku, natka pietruszki, koperek, 1 ½ litra wody. Wykonanie: Włoszczyznę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować z dodatkiem soli i przecedzić (warzywa użyć do sałatki) Kalarepki obrać, pokroić poddusić na maśle, zalać wywarem i gotować(...)koniec gotowanie wrzucić pokrojone ziemniaki i ugotować do miękkości, następnie zupę zmiksować. Śmietankę rozprowadzić w odrobinie gorącej zupy, połączyć z resztą, posypać zieleniną i doprawić w razie potrzeby
Tradycyjna KuchniaWszystkie inne dania, chleby nawet ciasta i bezy ale zupy nie. Przemka zabawa z warzywami skończyła się pyszną zupą czyli botwinką zabielaną, przepyszną. Zjadłam dwa talerze tak mi smakowała. Zapraszam na premierową zupę Przemka, polecam gorąco. Botwinka zabielana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePróbowaliście już kiszonego kalafiora ? Jeśli nie, to polecam! Można z niego zrobić sałatkę , zupę lub po prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową. Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść(...)Dodajemy do bulionu i gotujemy. Dorzucamy leż liść laurowy i ziele angielskie. 2. Kiedy Warzywa będą miękkawe, dodajemy mrożonkę i różyczki kiszonego kalafiora. Ilość zależy od tego jak kwaśną zupę lubimy. Dodajemy też wody z kiszonego kalafiora - ilość wedle smaku. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. 3. Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. Smacznego
Kuchnia domowa Ani