około 1,5 l wody (zawsze zalewam wrzątkiem, co znacznie przyśpiesza czas przygotowania). Gotujemy po przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie. Odkładamy z 2 nabierki warzyw a resztę zupy blendujemy. Do zupy dodajemy poszatkowaną pietruszkę i szpinak (może być w całości. Gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Smacznego
greenscarfNasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula(...)główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego
Kolizje SmakówMoże Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek(...)sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy, gdy pozostałe warzywa będą już
Smakowity Blog Kulinarnypomidorówka zdrowa! Moja taka jest, gdyż chemii w niej nie ma. Za to jest smak i aromat suszonych warzyw, a sama zupa przygotowana jest na soku z 100% pomidorów. Składniki -Ryż z Pomidorami i Papryką od SYS – danie gotowe, które wykorzystałam do zupy.Córka "zasugerowala mi" by zrobić misiowi zdjęcie z kartonem! Oto on! W skład(...)papryka oraz cebula. -bazylia -koperek -pieprz ziołowy Skworcu -estragon Skworcu -zioła Małgorzaty Skworcu , przyprawa wspomagająca odchudzanie – zamiast chemicznych kostek oliwa z oliwek Olitalia od Index Food Zupa szybko się robi i nie trzeba jej kontrolować, gdyż mieszanka suszonych warzyw z dodatkiem ryżu jest idealnie wyważona i ma doskonałe proporcje! Zagotowałam sok pomidorowy. Dodałam do niego ziół Małgorzaty
Z Kuchni Do KuchniZupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej "pomidorówki" pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej. Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi. Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną. Ja dodałam grzyby leśne - miałam mrożone(...)pełna dowolność. Zupa pomidorowa z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJedna z tych zup, których smaku się nie zapomina. Przepis zaczerpnięty z edycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól(...)przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatyCałość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność to ponownie doprawiamy. Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Następnie(...)wytopionym tłuszczu smażymy główki szparagów (nabiorą intensywnego smaku), doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Zupę posypujemy główkami szparagów, podajemy z chipsem z szynki, pokrojonym serem brie oraz natką pietruszki. Dodatki są w tej zupie bardzo ważne, nadają jej sporo charakteru
Mango PapajaGdzieś w odległej przeszłości na blogu pojawiła się zupa kalafiorowa, teraz czas na krem kalafiorowy. Przepis jest dokładnie taki sam. Należy dodać do niego miksowanie w blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy(...)zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia. 7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem
Szefowa kuchniDzień dobry Kochani, Dziś wpis szybki i wiosenny. Jeśli zatem nie macie jeszcze pomysłu na niedzielną zupę to polecam Siechnicką Tundrę. Niebanalna lecz bardzo prosta zalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola(...)łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji - łyżeczka przypraw curry (użyłam z firmy Kotanyi) - 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Zupa grochowa jest wyjątkową zupą. To wspomnienie z dzieciństwa, zupa, która rozgrzewa i syci. Grochowa na wędzonce to polska klasyka, … Przeczytaj cały artykuł Post Grochowa na wędzonych żeberkach pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna chodziła za mną lekka i sycąca zarazem zupa. Wybrałam zupę w kolorze białym, bo ten kolor nie często … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z białych warzyw pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwarzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera(...)gładki krem. Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany. W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone. Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto! Smacznego! Czysta pomidorowa z łyżką jogurtu naturalnego. Wersja z mascarpone, łyżką jogurtu i pesto
Plate of JoyMoja ulubiona zupa z dzieciństwa wczoraj po raz pierwszy została przyrządzona przeze mnie a nie moją mamę czy babcię. Oczywiście gotowałam na czuja, więc pewnie pojawią się komentarze, że zrobiłam coś nie tak. Nie mniej jednak postanowiłam umieścić ten post bo wyszła genialna. Składniki: udo z indyka 2 średnie marchewki mały por mały seler korzeń pietruszki sól 1/2 łyżeczki ziarnistego(...)wodą do garnka z bulionem. W oddzielnym garnuszku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy będą już prawie dobre (ok. 10 minut gotowania), dodaj je do zupy. Do garnka dodaj śmietanę i dopraw zupę do smaku. Ps. Mam nadzieję,że przeniosłam was chociaż na chwilę do domu rodzinnego na pyszny, swojski obiadek. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytŻurek to jedna z moich ulubionych zup. Gdy za oknem ponuro, zimno i dżdżyście w kuchni pojawia się właśnie on. Sprawdza się również podczas imprez i następnego dnia, gdy potrzebna jest szybka "regeneracja". Tym razem zaszalałam oprócz białej kiełbasy dodałam również kiełbasę głogowską i jajka ugotowane na twardo. Takiej wersji było mi właśnie trzeba. Nie jest to żurek na zakwasie(...)żurkiem Winiary. Dodaj białą kiełbasę, podsmażoną głogowską z cebulką i majeranek. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Maślankę połącz z mąką i 1 chochelką gorącego żurku. Dodaj ją do zupy i zamieszaj. W oddzielnych garnuszkach ugotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę i jajka (na twardo). Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj ziemniaki. Żurek podawaj gorący z pokrojoną
Wielki apetytteż dodaje odrobinę ostrości. Aż mi się wierzyć nie chce, że był w naszym domu czas kiedy chłodniki tylko botwinkowe bywały. Bardzo polecam, bo zrobienie tej zupy zajmie nam parę minut, trzeba jedynie dobrze ją schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza! składniki dla 4 osób 300 g ogórków + kawałek do dekoracji 1 awokado, bez skórki(...)kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą
Stare Gary