zupa - 39132 przepisów (strona:762/2609)

Zupa krem z cukinii 268

wszystkich fanów zupy krem. Przyszedł czas na cukinię. Składniki: włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, por) 3 cukinie 500g pałek z kurczaka (opcjonalnie) przyprawy: czosnek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi jogurt naturalny i pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: 1. Ugotuj wywar z warzyw (opcjonalnie z mięsem) w osolonej wodzie.… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Krem porowy z serem lazur 154

Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory (biała i zielona część) 0,5 l bulionu drobiowego czubata łyżka sera mascarpone 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200g sera lazur 2 kromki chleba 3 łyżki masła sól, biały pieprz Sposób przygotowania Od porów(...)listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę. Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem natk

Pyry na Gaz
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem 125

Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała(...)łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu. Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki

Pyry na Gaz
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 238

Dzień bez zupy, to dzień stracony, szczególnie o tej porze roku. Ciepła, rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną(...)kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną zupę zblendowałam ręcznym blenderem. Przed podaniem obficie posypać pokrojoną natką pietruszki. Takie niby nic a świetnie rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje. Polecam i życzę smacznego :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z soczewicy 115

Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)litry wody i zagotować. Warzywa obrać i   drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca

Na słodko lub wytrawnie
Zupa pieczarkowa 294

choć u mnie w domu grzybowa zupa zawsze była z ziemniakami, tak tym razem postanowiłam przygotować wersję z makaronem, z którą miałam styczność w trakcie różnych wyjazdów wakacyjnych. Ach to wspomnienie, gdy było się dzieckiem na koloniach :) Składniki na 4 porcje: 250g pieczarek Litr bulionu Garść suchego makaronu (ewentualnie 3 – 4 ziemniaki) Sól Pieprz Cebula 1,5 łyżki śmietany Łyżeczka(...)odrobinie oleju z solą i pieprzem. Dodać do bulionu, następnie dodać makaron lub ziemniaki (pokrojone w kostkę). Gotować do miękkości.   Zabielić śmietaną. Posypać odrobiną pietruszki. Uwaga: jeżeli zupę podajecie z makaronem i wiecie, że będziecie ją odgrzewać następnego dnia, to lepiej wtedy ugotować makaron oddzielnie i gotować pieczarki to momentu przegryzienia się smaków w zupie i dopiero zabielić. Smacznego

Fabryka pomysłów
Biały barszcz na soku z kiszonej kapusty 235

Zupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi  (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki: 2 l rosołu z kury 0,5 l soku z kiszonej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% majeranek makaron Wykonanie: Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy(...)prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.  Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi

IMPRESJA SMAKU
Zupa gulaszowa cygańska 112

duszenia dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą ze słoika! Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki. Kluseczki wrzucamy(...)gotującej się zupy. Jak kluseczki zaczną wypływać to znak, że już są gotowe.  Zupa jest gotowa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Tradycyjny żurek z jajkiem 176

pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę. 7. Doprawiamy do smaku. 8. Gotujemy jajka(...)twardo. Kroimy i dodajemy na koniec do zupy wlanej na talerze

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 181

Ostatnio rzadziej gotuję zupy.  Nie mam zupowej weny no i skończyły się pachnące pomidory, pękate dynie itp... Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata" wyd. MUZA, w rozdziale o kuchni Karaibów. Zmodyfikowałam go po swojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z kalafiora z curry i gałką muszkatołową 134

Dziś pora na zupę niesamowicie aromatyczną i jedwabiście kremową, gdzie smak curry i gałki muszkatołowej spotyka się z olejem lnianym. SKŁADNIKI 1 kalafior curry gałka muszkatołowa kostka rosołowa /sól / sos sojowy śmietana / jogurt olej lniany WYKONANIE Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub soli. Trzeba pamiętać, aby wody nie było zbyt dużo(...)zupa nie wyszła zbyt rzadka. Gdy kalafior zmięknie, doprawiamy sporą ilością curry i gałką muszkatołową oraz dodajemy trochę śmietany lub jogurtu i miksujemy na krem. Gdy zupa jest za mało słona doprawiamy sosem sojowym lub solą. Podajemy polaną olejem lnianym. Lubicie takie połączenia? Jadacie olej lniany, czy tylko stosujecie zewnętrznie

Zofiana
Zupa krem z brokułów z czosnkowymi grzankami 118

Jest wiele wersji na kremową zupę z brokułów. Moja dzisiejsza wersja jest z czosnkowymi grzankami, które dodają tej delikatnej zupie lekkiej pikanterii.   SKŁADNIKI 1 brokuł 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku czosnek granulowany pieprz gałka muszkatołowa przyprawa warzywna do potraw (chodzi gotową o mieszankę bez glutaminianu sodu, barwników i aromatów, którą można dostać w wielu sklepach) sól kilka kromek chleba(...)pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (wody dać tyle, żeby tylko przykryła warzywa).  W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów

Zofiana
Sycąca pęczakowa z mięsem 169

Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.  Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka(...)oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę.   4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem

Apetyczna babeczka
Krem z brokułów 156

Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;) Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;) Krem z brokułów Składniki: udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół) mały brokuł pół cebuli pół pietruszki marchewka 2 ziemniaki serek topiony sól świeżo mielony pieprz suszony koperek  grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka Przygotowanie: Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną(...)takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów.  Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut. Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut. Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy. Doprawiamy solą

Lawendowe Niebo
Botwinka z zielonym ogórkiem i koperkiem 122

kostkę. Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia. Ogórka obieram i kroje w kostkę, koperek siekam i dodaję do już zabielonej zupy. Zupy juz nie gotuję. Podaję

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania