zamieszał łyżką w talerzu i zapytał czy będzie tak często... Nic nie odpowiedziałam i czekałam na jego reakcje smakową. Gdy skosztował sam odpowiedział pozytywnie na pytanie. Od tego dnia zupa wpisała się na stałe w nasze menu, a dzisiaj dzielimy się przepisem na nią z Wami :) Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej(...)soczewicę i ją dodajemy do rondla, mieszamy. Podlewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Wyłączamy grzanie i zostawiamy zupę na 5 minut pod przykryciem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŻur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym(...)żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki: ( na ok 8 talerzy) - dla mnie to danie na 2 dni dla 2 osób 1.5 l do 2 l wywaru
ClauditteMissCookingwrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka(...)czekamy aż lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania. Ugotowaną włoszczyznę wyławiamy pozostawiając marchewkę. Smacznego
ClauditteMissCookingkopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym(...)dodaję umyty i pokrojony na kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy mi na tym aby zachował on swoje właściwości i witaminy. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam jagodami goi, otrębami i płatkami orkiszowymi oraz pestkami dyni
ClauditteMissCookingnatka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym(...)wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach. 1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI porcja rosołowa włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe lubczyk natka pietruszki pasta pomidorowa w tubce makaron razowy rurki Lubella Przygotowanie: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół (gotujemy powoli, zupa ma pyrkolić) :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić(...)wywarze. Do wywaru pod koniec dodaję pastę pomidorową. Zupę zabielam dopiero podczas podawania jeżeli ktoś ma ochotę
ClauditteMissCookingmulticookerze należny ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Taki sam czas powinien być wystarczający podczas smażenia na patelni. *- pomidory dodałam ze skórką i gniazdem nasiennym. Po zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito. Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka(...)przyprawy. Przemieszać i dodać zawartość puszki. Zamknąć misę i ustawić program SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy
ClauditteMissCookingPrzepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej - w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz ostra papryka 4-5 listków świeżej mięty suszony tymianek
Moje Kuchenne RewelacjeWyjątkowo smaczna zupa z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam ! Zainspirował mnie przepis z tej strony Składniki ( porcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego(...)średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając. Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety. Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego
Stare GaryChoć na zewnątrz coraz cieplej, ja nadal mam ochotę na rozgrzewającą porcję zupy. Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz nie wyobrażam sobie bez nich dnia. Codzienna porcja warzyw i ulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej
KUCHARNIAPamiętam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam selera naciowego byłam niezbyt zachwycona. Dziś to jedno z moich ulubionych warzyw. Podstawowy składnik gulaszu, zupy minestrone oraz wymyślonej przeze mnie kilka lat temu zupy selerowej. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI pęczek selera naciowego 3-4 ziemniaki cebula kilka łyżek oliwy czosnek 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)seler i dusimy ok. 3 min. Na końcu dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksuję zupę i podaję z bagietką lub grzankami. Bardzo polecam. Smacznego
KUCHARNIAwiem, że piszę nie na temat, bo nie ma to nic wspólnego z panującą już na większości blogów wielkanocną aurą. Cóż jednak zrobić, kiedy miłość do zupy pomidorowej (i w ogóle wszystkiego pomidorowego) bierze górę nad panującym sezonem?! Z utęsknieniem czekam na słodkie, soczyste, mocno czerwone pomidory. W oczekiwaniu odliczam kolejne puszki po pelati, które muszą i dość dobrze(...)zastępują prawdziwe pomidory. Moja zupa jest prosta,nie licząc wody, zawiera jedynie kilka składników ale właśnie w tej prostocie tkwi istota smaku. To jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJE kilka łyżek oliwy cebula 1-2 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati 1 marchewka sól, pieprz 1 łyżeczka cukru bazylia 1litr wody lub bulionu warzywnego Cebulę
KUCHARNIAzrobiliście z posianą na święta rzeżuchą? Jeśli nadal rośnie i macie ochotę na inną wersję niż popularna kanapka czy twarożek na zielono , wrzućcie rzeżuchę do zupy. Ja tak zrobiłam i wyszła pyszna, bardzo prosta i wiosenna zupa. Świetny kontrast do zjadanego w święta żurku. Bardzo polecam! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI(...)lekko podsmażać ok. 1-2 minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić świeżo ściętą rzeżuchę (listki wraz z łodyżkami). Zmiksować, doprawić do smaku. Najlepiej przygotować zupę wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Podawać z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAlistki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta, powracam z koszykiem witamin. I na koniec tego cudownego przedpołudnia w domowym spa zjadam zdrową i rześką zupę z pokrzywy*. *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda(...)drobno pokroić. Na rozpuszczone masło wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać liście pokrzywy. Kiedy się skurczą i "zwiędną", zalać je bulionem. Ziemniaki obrać, drobno pokroić i dodać do zupy. Gotować 10-15 minut. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można podawać z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAzupa cebulowa- zapiekana łatwa.... Skladniki 125 dkg cebuli (2-3 bardzo duze cebule) 80 g margaryny( 2 lyzki) 2 lyzka maki 50 g sera tartego gruyere (moze byc inny ale ma byc ostry) 1 maly kieliszek wina bialego lub madery 1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze 1 1/2 l bulionu drobiowego sol, pieprz Przygotowanie Cebule(...)Zupa cebulowa z grzankami z serem Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe
w mojej kuchni