zupa - 38908 przepisów (strona:768/2594)

Mulligatawny. 167

Mulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny  także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże(...)pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę

Kulinarny karnet Christophera
Minestrone po mediolańsku 162

Wyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki  1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki  pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę(...)fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. Wymieszać makaron i ser, dodać, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dotować jeszcze 2 minuty razem i podawać. źródło,, międzynarodowe przysmaki rodzinne

Apetyczna babeczka
Zupa z fasolką szparagową 198

wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa

Proste Potrawy
Krupnik 231

Kochani , dzisiaj proponuje krupnik. Przepyszna i pożywna zupa, na jesienne i zimowe dni. Jako zupa jest nieziemska :) ale pamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej. Myślę , że do tej zupy się dorasta i zaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki

Smaki Edyty
Chłodnik litewski 150

Chłodnik to ukochana zupa mojego Ślubnego. Od momentu kiedy w sklepach pojawia się botwinka jest ona częstym gościem na naszym letnim stole. Przepis podała mi moja teściowa, w wersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na  wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce(...)kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy schłodzony z pokrojonymi w ćwiartki jajkami

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 207

ulubionymi przyprawami. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki(...)pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę. CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody

Tajskie smaki
Zupa z leśnych grzybów 176

Jako że dostałam w prezencie świeże podgrzybki, postanowiłam zrobić z nich tradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela(...)angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion

My Culinary Art
Zupa krem z marchwi 156

Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania zupę, a mianowicie krem z marchwi. Jako, że uwielbiamy zamiast tradycyjnych zup kremy, postanowiłyśmy znaleźć taki o niepowtarzalnym i wyjątkowym smaku. Z pomocą przyszedł nam Pascal, a po kilku udoskonaleniach powstał nasz krem z marchwi. Jest to zupa idealna na zimę, gdyż zawiera spore ilości świeżego   imbiru,   który przyjemnie rozgrzewa. Imbir   nadaje(...)zupie ostry korzenny smak. Jeśli ktoś nie przepada za imbirem proponujemy dodać go w mniejszej ilości lub świeży, zastąpić sproszkowanym. Można go również zupełnie wyeliminować z przepisu, zastępując   po prostu pieprzem. Czas przygotowania około: 30 minut ( w tym gotowanie zupy) Ilość porcji: około 3 Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule Korzeń imbiru (świeży) kawałek około 6 cm 1 pomarańcza

Kolizje Smaków
Krem z pieczonej papryki z mascarpone 188

tylko parę drobiazgów i można cieszyć się wolnością jeszcze przez chwilę. Pogoda jednak pozostawia wiele do życzenia. Już kilka razy porządnie zmarzłam i może właśnie dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Spoglądając przez okno już kilka razy w tym tygodniu me oczy cieszył taki widok. Ale wracając do zupy. Do jej ugotowania zainspirowała mnie wizyta w pewnej restauracji.  Wcześniej już(...)kilka razy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry

Przysmaki Karolki
Zupa z botwinki (na winie) 112

wziął się za przygotowanie botwinki, którą zawsze podawał ją z ugotowanymi jajkami i ziemniakami okraszonymi skwarkami. Tym razem zamiast octu jabłkowego, do zakwaszenia botwinki zastosował białe wino, dzięki niemu zupa z botwinki ma piękny ciemno różowy kolor. Ale dzisiaj obyło się bez jajek. Ja nawet miałam sama przygotować botwinkę, ale w końcu pokrojona botwinka wylądowała w zamrażalniku. Składniki: 2 podudzia(...)kurczaka 1 duży pęczki Botwinka z buraczkami, 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 łyżki cukru, 100 ml białego wina do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietany 36 % Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ 167

Latem warto przygotować trochę inną niż tradycyjna zupę pomidorową. U nas zagościła ostatnio przepyszna zupa- krem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem gorgonzolli i nutą kokosa- idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim(...)łyżki oleju kokosowego - kilka pociętych świeżych listków bazylii do posypania Pomidory umyć, zalać w garnku wrzątkiem i chwilę pogotować. Wodę odlać do garnuszka i odstawić będzie potrzebna do zupy. Pomidory obrać ze skóry (z moich odchodziła bardzo łatwo) odstawić na chwilę. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe
Indyjska zupa pomidorowa 263

Taką miałam ochotę na indyjskie jedzenie, że postanowiłam coś wyczarować i tak o to powstała indyjska zupa pomidorowa, pyszna, pachnąca i aromatyczna. A do tego pita. Idealnie indyjskie połączenie.  Składniki zupy: pomidory w puszcze - jedna sztuka mleko kokosowe - jedno opakowanie  bulion - 400 ml jedna cebula 3 cm świeżego imbiru dwa ząbki czosnku dwie papryczki chilli  kolendra- pół(...)pomidory z puszki- spokojnie można je zastąpić świeżymi pomidorami. Po chwili dodaj mleko kokosowe i bulion. Całość niech gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem.  Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek i posypałam czarnym sezamem. Szczerze mówiąc jako dodatek lepiej by tu się sprawdziła posiekana świeża kolendra

Mango Papaja
Chińska zupa z jajkiem 245

Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem – tak by jajka się nie ścięły(...)powstały cienkie nitki jajeczne. Doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Zupę tuż przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

OstryKęs
Pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i świeżym oregano 145

Pomidorówka to zupa, którą gotuję najczęściej. Tym razem dodałam do niej świeże oregano i myślę, że smakuje równie dobrze jak z koperkiem czy bazylią :) a jaka jest Wasza ulubiona zupa? Składniki: 2-3 skrzydełka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec) kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżeczka cukru przyprawy(...)Warzywa obrać i pokroić wedle uznania w większe bądź mniejsze części. Ja zawsze dodaję ćwiartkę selera w całości a marchew i pietruszkę kroję w plasterki.  Warzywa dodać do zupy i wsypać ryż z torebki. Ugotują się w tym samym czasie. Jeśli warzywa dodajecie w większych kawałkach to ryż możecie dodać kilka minut później żeby się nie rozgotował. Można także

Ze smakiem i z pasją
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 130

Przyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki(...)pozostałych składników. Całość polać oliwą, posypać tymiankiem i rozmarynem, dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem, dolewając gorącej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie, na bardzo gęstą zupę wlałam ok. 500 ml wody) dodać obrane awokado i ponownie zmiksować. Doprawić solą

Obiad za dychę