papryczki iranian cherry razem z pestkami - użyłam w zalewie zrobione jesienią - przepis "TUTAJ" grube parówki dobrej jakości - z parówek zdjąć flak, pokroić je na grube plastry i dodać do zupy - gotować z 5 minut do smaku doprawić magą kucharka i posiekaną natką pietruszki zupa jest dość pikantna............ aby zupa była mniej ostra to dodać ostre papryczki ale bez pestek ........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo(...)miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu posypaną zmielonym pieprzem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniedużym ogniu opłukać cukinie, paprykę, pomidory i pokroić w kostkę, cukinie ze skórką, czosnek ząbki posiekać na oleju podsmażać warzywa z 10 minut i co jakiś czas zamieszać do zupy z kalafiorem dodać kucharka, pieprz i podsmażoną cukinię gotować na większym ogniu z 10 minut, do smaku dodać przyprawę w płynie, koperek podać zupę z kawałkiem piersi, zupa jest bardzo
W Mojej Kuchni Lubięnastępnie dodać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut posiekać umyty koperek i na łyżce masła podsmażyć z 1 minutę mieszając, dać do zupy do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, śmietanę 18% wymieszać z żółtkiem, mąką, wodą i wlac do zupy mieszając do zagęszczenia pyszna zupa koperkowa, można doprawić przyprawą w płynie na talerzu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębyłam świadoma, iż istnieje tyle jej odmian! Ale błędem było omijanie jej osoby. Jest co prawda pracochłonna, jednak idealnie nadaje się na specjalne okazje. Na jedną z nich przygotowałam zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz krewetkami. Zainspirowała mnie niezastąpiona Pani Kasia z KwestiiSmaku. Palce lizać! Składniki 2 porcje (bo jesteśmy łasuchami ;) 3 x łyżka oliwy 1 x ząbek czosnku(...)resztę bulionu, zagotowałam Gdy dynia nie była jeszcze bardzo miękka, wyjęłam kilka kosteczek do późniejszej dekoracji Do miękkiej dyni w bulionie dolałam mleko kokosowe i wszystko razem zblendowałam Zupę zostawiłam na minimalnym ogniu, ponownie wrzuciłam resztę dyni, przyprawiłam Na patelni na czosnku oraz łyżce oliwy podsmażyłam delikatnie krewetki** które potem znalazły się w zupie i poczekałam 2 minutki. Danie
Kitchens AlphabetTradycyjnie moja zupa z dyni była z serkiem topionym, lecz z braku tegoż składnika dodałam serek mascarpone, bo akurat miałam w lodówce i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zupa jest bardzo delikatna, lekko słodkawa i baaardzo sycąca.. Składniki: 1 kg dyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę, 3 łyżki serka mascarpone, ząbek czosnku, rosołek warzywny(...)gotowania dodać ząbek czosnku i ewentualnie gałkę muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem. Ponieważ bardzo lubię szpinak zupę udekorowałam przesmażonymi na masełku listkami z dodatkiem czosnku i pestek dyni, lecz jeśli ktoś nie lubi , to z samym groszkiem ptysiowym też będzie
Anioły w kuchniPrzypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu. 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże 4-5 ziemniaków 2 cebule zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang., 1/4 łyżeczki chilli i szafranu 1/2 łyżeczki startego imbiru sól ,pieprz świeża bazylia(...)zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie. Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie. Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią. Podawać z grzankami
Kulinarny karnet Christopherazalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką śmietany . Ja tę pomidorową podaję z szaszłykami naleśnikowymi wg. przepisu mojej(...)patyczki jak szaszłyki . Szaszłyczki są bardzo delikatne i aromatyczne. Bazylię można zastąpić innym zielem tzn. ziołem lub mieszanką ziół . Stanowią wspaniałą przegryzkę ,a ja podaję jako dodatek do zup . Są dobre ciepłe i na zimno. Zimne zawsze możemy podgrzać w piekarniku
Kulinarny karnet ChristopheraMulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże(...)pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę
Kulinarny karnet ChristopheraWyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki 1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę(...)fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. Wymieszać makaron i ser, dodać, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dotować jeszcze 2 minuty razem i podawać. źródło,, międzynarodowe przysmaki rodzinne
Apetyczna babeczkawrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa
Proste PotrawyKochani , dzisiaj proponuje krupnik. Przepyszna i pożywna zupa, na jesienne i zimowe dni. Jako zupa jest nieziemska :) ale pamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej. Myślę , że do tej zupy się dorasta i zaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki
Smaki EdytyChłodnik to ukochana zupa mojego Ślubnego. Od momentu kiedy w sklepach pojawia się botwinka jest ona częstym gościem na naszym letnim stole. Przepis podała mi moja teściowa, w wersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce(...)kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy schłodzony z pokrojonymi w ćwiartki jajkami
Kulinarne przygody Gatityulubionymi przyprawami. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki(...)pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę. CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody
Tajskie smaki