zupa - 39805 przepisów (strona:764/2654)

Bouillabaisse z jajkami. 145

Przypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu. 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże 4-5 ziemniaków   2 cebule zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang., 1/4 łyżeczki chilli i szafranu 1/2 łyżeczki startego imbiru sól ,pieprz świeża bazylia(...)zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie. Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie. Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią. Podawać z grzankami

Kulinarny karnet Christophera
Pomidorowo warzywny mix 155

zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką śmietany . Ja tę pomidorową podaję z szaszłykami naleśnikowymi wg. przepisu mojej(...)patyczki jak szaszłyki . Szaszłyczki są bardzo delikatne i aromatyczne. Bazylię można zastąpić innym zielem tzn. ziołem lub mieszanką ziół . Stanowią wspaniałą przegryzkę  ,a ja podaję jako dodatek do zup . Są dobre ciepłe i na zimno. Zimne zawsze możemy podgrzać w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Mulligatawny. 206

Mulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny  także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże(...)pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę

Kulinarny karnet Christophera
Minestrone po mediolańsku 201

Wyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki  1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki  pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę(...)fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. Wymieszać makaron i ser, dodać, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dotować jeszcze 2 minuty razem i podawać. źródło,, międzynarodowe przysmaki rodzinne

Apetyczna babeczka
Zupa z fasolką szparagową 250

wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa

Proste Potrawy
Krupnik 274

Kochani , dzisiaj proponuje krupnik. Przepyszna i pożywna zupa, na jesienne i zimowe dni. Jako zupa jest nieziemska :) ale pamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej. Myślę , że do tej zupy się dorasta i zaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki

Smaki Edyty
Chłodnik litewski 202

Chłodnik to ukochana zupa mojego Ślubnego. Od momentu kiedy w sklepach pojawia się botwinka jest ona częstym gościem na naszym letnim stole. Przepis podała mi moja teściowa, w wersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na  wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce(...)kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy schłodzony z pokrojonymi w ćwiartki jajkami

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 249

ulubionymi przyprawami. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki(...)pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę. CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody

Tajskie smaki
Zupa z leśnych grzybów 226

Jako że dostałam w prezencie świeże podgrzybki, postanowiłam zrobić z nich tradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela(...)angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion

My Culinary Art
Zupa krem z marchwi 206

Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania zupę, a mianowicie krem z marchwi. Jako, że uwielbiamy zamiast tradycyjnych zup kremy, postanowiłyśmy znaleźć taki o niepowtarzalnym i wyjątkowym smaku. Z pomocą przyszedł nam Pascal, a po kilku udoskonaleniach powstał nasz krem z marchwi. Jest to zupa idealna na zimę, gdyż zawiera spore ilości świeżego   imbiru,   który przyjemnie rozgrzewa. Imbir   nadaje(...)zupie ostry korzenny smak. Jeśli ktoś nie przepada za imbirem proponujemy dodać go w mniejszej ilości lub świeży, zastąpić sproszkowanym. Można go również zupełnie wyeliminować z przepisu, zastępując   po prostu pieprzem. Czas przygotowania około: 30 minut ( w tym gotowanie zupy) Ilość porcji: około 3 Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule Korzeń imbiru (świeży) kawałek około 6 cm 1 pomarańcza

Kolizje Smaków
Krem z pieczonej papryki z mascarpone 230

tylko parę drobiazgów i można cieszyć się wolnością jeszcze przez chwilę. Pogoda jednak pozostawia wiele do życzenia. Już kilka razy porządnie zmarzłam i może właśnie dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Spoglądając przez okno już kilka razy w tym tygodniu me oczy cieszył taki widok. Ale wracając do zupy. Do jej ugotowania zainspirowała mnie wizyta w pewnej restauracji.  Wcześniej już(...)kilka razy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry

Przysmaki Karolki
Zupa z botwinki (na winie) 156

wziął się za przygotowanie botwinki, którą zawsze podawał ją z ugotowanymi jajkami i ziemniakami okraszonymi skwarkami. Tym razem zamiast octu jabłkowego, do zakwaszenia botwinki zastosował białe wino, dzięki niemu zupa z botwinki ma piękny ciemno różowy kolor. Ale dzisiaj obyło się bez jajek. Ja nawet miałam sama przygotować botwinkę, ale w końcu pokrojona botwinka wylądowała w zamrażalniku. Składniki: 2 podudzia(...)kurczaka 1 duży pęczki Botwinka z buraczkami, 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 łyżki cukru, 100 ml białego wina do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietany 36 % Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ 214

Latem warto przygotować trochę inną niż tradycyjna zupę pomidorową. U nas zagościła ostatnio przepyszna zupa- krem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem gorgonzolli i nutą kokosa- idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim(...)łyżki oleju kokosowego - kilka pociętych świeżych listków bazylii do posypania Pomidory umyć, zalać w garnku wrzątkiem i chwilę pogotować. Wodę odlać do garnuszka i odstawić będzie potrzebna do zupy. Pomidory obrać ze skóry (z moich odchodziła bardzo łatwo) odstawić na chwilę. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe
Indyjska zupa pomidorowa 317

Taką miałam ochotę na indyjskie jedzenie, że postanowiłam coś wyczarować i tak o to powstała indyjska zupa pomidorowa, pyszna, pachnąca i aromatyczna. A do tego pita. Idealnie indyjskie połączenie.  Składniki zupy: pomidory w puszcze - jedna sztuka mleko kokosowe - jedno opakowanie  bulion - 400 ml jedna cebula 3 cm świeżego imbiru dwa ząbki czosnku dwie papryczki chilli  kolendra- pół(...)pomidory z puszki- spokojnie można je zastąpić świeżymi pomidorami. Po chwili dodaj mleko kokosowe i bulion. Całość niech gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem.  Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek i posypałam czarnym sezamem. Szczerze mówiąc jako dodatek lepiej by tu się sprawdziła posiekana świeża kolendra

Mango Papaja
Chińska zupa z jajkiem 362

Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem – tak by jajka się nie ścięły(...)powstały cienkie nitki jajeczne. Doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Zupę tuż przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

OstryKęs