zupa - 38908 przepisów (strona:764/2594)

Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 217

moim rodzinnym domu codziennie gotowało się zupy. Mama nie pracowała, więc miała czas (i chęci) gotować dwa dania. Bardzo lubiliśmy zupy i często dojadaliśmy je na kolację :) Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa. Składniki: około pół kilograma kości wędzonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z dyni 143

Wczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki(...)minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotować na małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wlać mleko kokosowe, dodać imbir, chili oraz cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do miseczek, posypać cynamonem i podawać z pestkami

Food Square
Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 205

Pomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to nasza propozycja na obiad. Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy. Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku. Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy na ok. 2 godziny. Torebkę ryżu gotujemy osobno. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.    Do garnka wlewamy(...)żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż.    Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki. Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupa pachnie w całym domu. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 151

Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba. Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni. Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony  na niewielkiej ilości  masła.    Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła(...)garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli, ok. 30 minut.    Dolewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut.    Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy.    Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera, dekorujemy śmietaną

Maminek kulinarny
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami 129

wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut, a po tym czasie miksujemy plenderem na jednolity, gładki krem. Rozmrożone krewetki smażymy przez 5 minut na oliwie, a następnie dodajemy do zupy. Przed podaniem(...)zupy można dodać pokrojoną natkę pietruszki lub kolendrę

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 130

Sezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni.  Składniki: 700 g dyni 3 duże pomidory 6 ząbków czosnku w łupinkach 1 cebula oliwa sól biały pieprz 1 litr bulionu warzywnego bazylia(...)przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 149

Bardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem.  Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa 144

nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany(...)muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 89

Święta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę(...)grzybów odkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości.  Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy

Z Majeczką w kuchni
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 214

cukru. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie.  Następnie dodać ocet i odstawić(...)malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym  lub sokiem malinowym sprzedwanym w aptekach . Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy

Gospodyni Miejska
Aromatyczny barszcz czerwony 213

cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Na tym etapie nie dodawać żadnej wody. Po tym czasie do garnka z burakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami dodać bulion. Zupę  (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować . Odstawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito(...)podaniem,  nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor.  Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu. Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem, zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki

Gospodyni Miejska
Rosół drobiowy 260

przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu(...)pieprzem do smaku. Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu , przez około 4 godziny. Świeży lubczyk

Gospodyni Miejska
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 208

Jesień dynią stoi... Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii  Al Dente , kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje. Smacznej(...)jednej limonki oraz żelatynę, wymieszać, schłodzić w zamrażarce (5 minut). Pistacje posiekać, ze śmietany uformować 2 kulki przy pomocy łyżki do lodów, obtoczyć w pistacjach. Do dyń wlać zupę, na środku umieścić garść cukiniowego spaghetti, na wierzchu położyć kulkę śmietany

SzczyptaSmaQ
Tradycyjny kapuśnaik 172

babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :)   SKŁADNIKI : kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą  pietruszka(...)warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru ) - gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz pietruszkę z selerem, pozostawiam samą marchew. Można spokojnie to pominąć, robię to dlatego, że moi domownicy  tego

Basia w kuchni
Krem z jesiennych warzyw 203

czasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem  brzydka i ponura jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to  zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki:  Składniki: marchewka  pietruszka  ziemniak por  seler Poza tym:  łyżka sosu sojowego  łyżka gęstej(...)bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania

pieprzny smaczek