zupa - 39132 przepisów (strona:757/2609)

Zupa dyniowa z czipsami z chorizo 140

zupa to przepyszna alternatywa dla ciężkich zup. Jest leciutka, pachnąca i zdrowa. Do podania czipsy z chorizo, pożywne i pachnące i obiad gotowy. Zupa dyniowa z czipsami z chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa marchewkowa z kaszą jaglaną 126

Dziś zaproponuje Wam rozgrzewającą zupę marchewkową :) idealna na chłodniejszy dzień.   Składniki: 1kg marchwi pół selera 1szt pietruszki 1szt cebuli 1 ząbek czosnku 5cm kawałek imbiru 150g kaszy jaglanej 1-1,5l wody kurkuma curry gałka muszkatołowa Wykonanie Cebulę kroimy z cienkie pół plastry i wrzucamy do dużego garnka. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w mała kostkę dorzucamy(...)przykrycia warzyw i pozostawiamy aż warzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji. Smacznego

Panda i jej świat
Wielkanocny żurek. 145

łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli Przygotowany raniej zakwas(...)zakwas, gotujemy kolejnych 20 min. Pod koniec w kubku lub miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy 2 chochle gorącego wywaru z zupy i dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i gotujemy aż zgęstnieje.  Żurek serwujemy na gorąco z pokrojonym na połowę jajkiem na twardo i plasterkami białej kiełbasy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zupa chrzanowa 155

Lekko ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian. Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić(...)kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Wyjąć liście i ziela, zmiksować zupę blenderem. Dodać cały słoiczek chrzanu i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.  Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami

wyzwania kuchenne
Zupa pomidorowa-krem 116

obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody. Wlać(...)zupy i zagotować

O kuchni z uczuciem
Kremowa zupa pomidorowa 142

Taka zupa będzie smakować nie tylko tym którzy lubią tradycyjną pomidorówkę.             W Wielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :) 3 puszki pomidorów całych lub krojonych pół pęczka bazylii masło klarowane 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy Przygotowanie(...)przez powolne gotowanie, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem czarnym i cayenne dla zaostrzenia smaku, zblendować ( wyjąć wpierw liścia ) Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Ten przepis na zupę znalazła w sieci oraz ugotowała moja Córka :) Była bardzo smaczna, to porcje dla 3 osób

Proste Potrawy
Krem z zielonego groszku z miętą 195

Klasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy.  Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek(...)gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem.  Doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Dokładnie wymieszać.  Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami

wyzwania kuchenne
kalafiorowo-jarzynowa zupa na pikantnie z przyprawą Harrissa... 143

woda 3 litry, kalafior 1 średni, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, natka pietruszki 2 łyżki mięso indyka pokroić na kostkę i na oliwie w garnku podsmażyć, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe po zagotowaniu(...)dodać różyczki kalafiora i zagotować, następnie wsypać jarzynową mrożoną zupę i zagotować gotować z 20 minut, pod koniec gotowania dodać przyprawy, natkę pietruszki zupę można podać z grzankami, makaronem.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantny krem paprykowy 183

prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka(...)paprykę, przesmażyć razem 2 minuty. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory, pokrojone papryki i słodką paprykę w proszku. Gotować razem 15 minut. Po tym czasie całość dokładnie zmiksować. Zupę z powrotem wlać do garnka, zagotować, doprawić solą i ewentualnie pieprzem kajeńskim. Porcje zupy rozlać na talerze. Podawać z pokruszonym serem lub kleksem gęstej śmietany. Smacznego

Pełny talerz
Mocno rozgrzewająca zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i makaronem 229

przywróci siły po całym dniu w biegu. Dobrze też jeżeli można połączyć wartościowy posiłek i krótki czas przygotowania. W związku z tym dzisiaj zapraszam na żółtą, mocno rozgrzewającą zupę z kurczakiem, której przygotowanie zajmuje około 30 minut (pod warunkiem, że macie gotowy bulion). Bulion drobiowy połączony z mlekiem kokosowym i nieodłącznym w tym zestawieniu chilli doskonale wspomagają imbir, pasta curry(...)podsmażyć ok. 30 sekund. Dodać 3 łyżki mleka kokosowego, rozmieszać. Dorzucić kurczaka, podsmażyć aż się lekko zrumieni. Do kurczaka dodać bulion. Gotować razem 8 minut. Na koniec usunąć listki. Zupę zdjąć z płyty, wymieszać z mlekiem kokosowym. Ponownie postawić na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją

Pełny talerz
Krem brokułowy 187

błonnika pokarmowego. Dzięki odporności na przymrozki ten zielony kalafior w Polsce dostępny jest przez cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera(...)kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę odłożyć do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kiełkami i pozostałymi płatkami migdałów

Pełny talerz
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 153

pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki(...)mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek udekorować kleksem kremu lub śmietany, zieleniną i małymi marchewkami. Smacznego

Pełny talerz
MarchewkowA ZupA KreM 184

Składniki: 4 średniej wielkości marchewki   2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy

Luźna Kuchnia
szybka zupa jarzynowa "jesienna" z kurkumą... 179

groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę plastry boczku parzonego zawartość puszki groszku konserwowego wlać do zupy, dodać(...)kucharka, pieprz, kurkumę, dodać śmietanę gęstą słodką i zagotować krótko zupa jest smaczna na szybki pożywny obiad..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami 205

Perfekcyjna zupa ... grzybowa, lekko słodka i bardzo sycąca. Możecie podać ją, np. z makaronem lub grzankami. Wbrew pozorom poniższą zupę przygotujecie w niecałe 30 minut, dlatego jest to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu.  Składniki na 4 porcje: 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu) 20 g suszonych grzybów 400 g pieczarek(...)pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem.   Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka.  Zupę gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem na małym ogniu.    Śmietanę wymieszać z posiekaną pietruszką. Powoli wlać ją do garnka i jeszcze chwilę gotować. Pod sam koniec posmakować i ewentualnie

Ugotować