zupa - 39132 przepisów (strona:758/2609)

Zupa kalafiorowa 156

Wiosna, wiosna, wiosna. Czas więc porzucić zupy gotowane na mięsie na rzecz zup warzywnych. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior

Szefowa kuchni
Zupa pieczarkowa 207

Zupa krem z pieczarek właściwie. Ostatnio chodziły za mną pieczarki i pieczarki poczynione zostały. W zupie. Pysznej. Składniki -pieczarki -bazylia -marchewka -liść włoskiej kapusty -kuchmistrz u mnie od  Skworcu -pieprz ziołowy u mnie od  Skworcu -śmietana 18% -koperek, pietruszka natka -makaron np.kolanka Umyj i poszatkuj pieczarki na plasterki. Uduś je na oliwie z dodatkiem bazylii. Ugotuj bulion warzywny(...)kapsuty, warzywami z czym chcesz. Dolej troszkę do pieczarek i zmiksuj na gładko. Masę wlej do bulionu, podgotuj. Dodaj kuchmistrza oraz pieprzu ziołowego. Zabiel śmietaną. Ugotuj makaron. Dodaj do zupy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zielono mi 167

mnie na zewnątrz, nie chcę zbyt długo stać w kuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło(...)warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można polać śmietaną

Przysmaki Karolki
Zupa krem z grillowanej papryki 133

Nobla. Do tego celu wybrał właśnie paprykę, ponieważ jest jej znakomitym źródłem. Dlatego warto ją jeść.  Mimo, że do sezonu paprykowego jeszcze daleko, ja nabrałam ochoty na przepyszną zupę o cudownym, lekko słodkawym paprykowym smaku. W uzyskaniu takiego pomoże proces grillowania. Bardzo lubię zupy w formie kremu, zwłaszcza w chłodniejsze dni, są idealnie rozgrzewające i sycące.  Składniki(...)bulionem, gotuj przez ok. 15 min. Po tym czasie dorzuć przygotowaną paprykę, dolej mleko, zagotuj. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku.  Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Zupa-krem ze słodkiej papryki 113

Zupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna. Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak(...)natkniecie się na nią, to warto ją kupić i spróbować, bo jest naprawdę przepyszna. Kolejna z zup, która trafiła na moją listę 'naj' więc serdecznie Was zachęcam do wypróbowania tego prawdziwie śródziemnomorskiego smaku :) * słodka papryka czerwona- 250 g (3 sztuki) * sok pomidorowy- 1 szklanka * wywar warzywny- 600 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 147

obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia

Moja Delicja
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 141

Zupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki „Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior(...)czasu do czasu. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać

Moja Delicja
Zupa grzybowa 138

Dzisiaj środa popielcowa więc w ramach postu ugotowałam zupę grzybową z pozostałości świątecznych grzybków;] Składniki: - 3l wody - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 10cm białej części pora - 1/2 szklanki śmietany - 100g suszonych grzybów - 1/2 łyżki octu - 1  czubata łyżka mąki pszennej - pieprz i sól do smaku Wykonanie: Grzyby umyć i zamoczyć na 5 godzin. Wrzucić(...)gotujemy. Gdy już grzyby będą miękkie dolewamy 1/2 łyżki octu. Robimy zaprawkę z 1/2 szklanki wody z łyżką mąki pszennej, dobrze rozrabiamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje wlewamy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany. Podajemy z makaronem. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 111

czym dodajemy kostkę bulionu. Do małego słoiczka wlewamy około 100ml zimnej wody i wsypujemy mąkę. Zakręcamy słoik, kilka razy nim potrząsamy i gdy nie ma grudek wlewamy zawiesinę do zupy i gotujemy stale mieszając, do czasu, gdy zupa się ponownie zagotuje. Gotową zupę doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku. Na koniec dodajemy zielony groszek z puszki (bez zalewy), pokrojoną

Smakowy Raj
Tajska zupa z Winiary 164

Tajskiej zupy byłam trochę sceptycznie nastawiona, a niepotrzebnie. Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka

Smakowy Raj
Wiosenna zupka :) 189

Dostałam słoiczek szczawiu od mamy i gdy tylko pojawiły się pierwsze słoneczne dni zabrałam się za moją ulubioną zupkę - szczawiankę. Uwielbiam jej kwaskowaty smak, ta zupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :)  Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki(...)będą półtwarde  wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Zupa pieczarkowa z pulpetami 95

Zimno nadal jest, więc się rozgrzewam kolejną zupą, tym razem pieczarkowa urozmaicona moimi faworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam  tu , użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych.  Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 300 g pieczarek(...)miksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem

pink envelope
Zupa warzywna z koprem włoskim 211

Pyszna zupa warzywna  o  lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.  Podana z dodatkiem pieczywa stanowi  pożywny, wartościowy posiłek.  Uwielbiam koper włoski    pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go  maksymalnie.  Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz  /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać(...)rondelka wrzucić koper,  zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku  i ugotować do miękkości. Miękki koper  zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku. Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć  podsmażoną cebulkę i udekorować  zieleniną

Zakamarki mojej kuchni
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 93

Składniki na zupę gulaszową: 1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli  1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko(...)wycisnąć kształt serduszka. 10. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia przez ok 20 minut, a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut. 11. Przed podaniem z zupą gulaszową bułeczki można nadziać jak szaszłyk na patyk

Jadło i czytadło
Zupa z melona z kardamonem 82

lodówce została mi połówka melona, która to stała się inspiracją do przygotowania zupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc  postawić na pełną improwizację. Dodany kardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu(...)Melona pokroić w kostkę i rozgotować w odrobinie wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko kardamonu wyjąć z łupiny i rozetrzeć na proszek, następnie dodać do zupy razem ze śmietanką, miodem i odrobiną imbiru, zagotować. Przed podaniem posypać słodką papryką

Jadło i czytadło