Ekspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych). Składniki (1 porcja): - ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych, - 2 małe ziemniaki, - 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów), - mała garść nerkowców, - sól, pieprz. Wykonanie: Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy(...)nerkowce dodać już do mielenia. Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy w słoiki i mamy pyszną zupę do pracy, która wspaniale smakuje nawet na zimno! A do tego wykorzystaliśmy coś co byśmy wyrzucili i w kilkanaście minut ugotowaliśmy pyszną zupę :) Smacznego
Co na wege obiad?wiem właściwie dlaczego, ta zupa gości w naszym domu niezwykle rzadko. A przecież jest szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Ponieważ botwinka już się pojawiła nadrobiłam zaległości i zupę ugotowałam. Zaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki
Stare GaryPyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu
Stare GaryZupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa(...)chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ok 30 minut na średnim płomieniu palnika. Doprawiamy solą lub zamiennie curry/ / maggi, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli uznacie, że zupa jest za gęsta, należy rozrzedzić ją wrzątkiem. I gotowe
Taste Of My DayDziś proponuję Wam mój przepis na ulubioną zupę pomidorową. Zupka jest szybka w wykonaniu, treściwa i bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi ziół. Każdy zrobić pomidorową potrafi i uważa właśnie swoją za najlepszą na świecie. Ja proponuję jednak i zachęcam do zapoznania się i skosztowania mojej wersji. Może zasmakuje Wam również. Najlepsza zupa pomidorowa Składniki: 1 litr wywaru drobiowego* 5 średniej wielkości(...)blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję. Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy startym parmezanem. Podajemy z cienkim makaronem. *Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę
Mania Gotowaniaogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek. Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma(...)blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie
vegetanieSzybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI: 1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu(...)poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kto ugości moich gości?masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej(...)minut. Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso. Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę sola i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki. * pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon, a w sklepach szklarniowe tylko... zastawa
królestwo garówrybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym CookUp . Pascal Brodnicki(...)właśnie takie dania, na przygotowanie, których potrzeba nie więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna
królestwo garówostatnio ujrzałam topinambur w jednym z supermarketów, pełna radości natychmiast podbiegłam i zaczęłam, ku przerażeniu stojącego obok męża, masowo pakować bulwy do torebek. Dzięki temu zdołałam wyczarować tę aksamitną zupę i przepyszne, stanowiące do niej dodatek chipsy. Topinambur swoją nazwę zawdzięcza niegdyś uprawiającym go Indianom z plemienia Tupinamba. W zależności od kraju nazywany też bywa słonecznikiem bulwiastym (kwiaty(...)Każdy, kto próbował topinambur doskonale wie, że to niecodzienna osobliwość kulinarna. Jego smakiem i strukturą nie sposób się znudzić. Najlepszym dowodem na to jest ta prosta w wykonaniu, aromatyczna zupa muśnięta nutą rozmarynu. Składniki: 400g topinamburu plus dodatkowo 100-150 g do przygotowania chipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka
Roślinna - blog wegańskijestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków. Składniki na 4-5 porcji: 1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy(...)przykryciem na małym ogniu. Gdy buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje na drugi dzień
Ugotowaćmojej kuchni króluje zielony, stąd pomysł na dzisiejszą zupę brokułową z serkiem topionym i koperkiem. Bardzo dawno jej nie przygotowywałam i stwierdziłam, że nadszedł najwyższy czas by się z nią przeprosić. Cudownie kremowa, aromatyczna, w pięknym pastelowym kolorze, zachęci do jedzenia nawet bardzo wybredne osoby. No i przede wszystkim, jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Potrzebne nam: - 2 brokuły - włoszczyzna(...)gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić. Z koperku usunąć grubsze kawałki łodyg i posiekać go dosyć drobno. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę podawać skropioną odrobiną oliwy
W poszukiwaniu inspiracjiminut, by był ugotowany ale nie rozgotowany 2. Przełożyć makaron do miseczek i dodać olej sezamowy po 1/4 łyżeczki do każdej miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Zupa: 1. W rondelku bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki(...)posiekaną chilli oraz jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie- ale nie rozpadające się 5. Wlać gotową zupę do makaronu 6. Na wierzch położyć zielone liście, kurczaka, przyozdobić papryczkami chilli. Smacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen Rosół alla Pavese
KreatywnePinyPrzedstawiam dziś przepis na pyszną, domową zupę- krupnik. Przepis dostałam od mojej mamy a zupa naprawdę kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami u mamy. Krupnik Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki(...)zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy wszystkie warzywa, mięso i przyprawy. Dla lepszego aromatu zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego
paapilotkaadużo jest biedy i głodu na świecie, a my też do milionerów nie należymy (choć to już kwestia czasu bo puściłam lotka ;) W każdym razie wracając do tytułowej zupy to jest strasznie smaczna i wcale i w ogóle nie trzeba jej gotować. Pod warunkiem oczywiście, że kilka dni wcześniej robiliśmy gołąbki zwane kapustą faszerowaną . Składniki (na 2-3 osoby): pozostałości(...)łyżki skwarek z chudego podgardla 3-4 ziemniaki Przygotowanie: Każdy kto już je robił wie, że zawsze zostają liście kapusty w sosie pomidorowym. By zjeść tę pyszną zupę wystarczy pociąć liście na drobniejsze kawałki, dolać odrobinę wody (tylko jeśli sos był bardzo gęsty) i zagotować. W oddzielnym garnku gotujemy grubo pokrojone ziemniaki, a na patelence rozpuszczamy skwareczki. Nalewamy
Kuchnia po mojemu