zupa - 39132 przepisów (strona:759/2609)

Krem pomidorowo-paprykowy z bazylią 137

Addio, pomidory!", bo właśnie wtedy skończą się te gruntowe, dojrzałe w słońcu i ogrzane jego ciepłem. Żeby dobrze wykorzystać ten czas, możecie zrobić krem pomidorowo-paprykowy. Gorąco polecam! Swoją zupę ugotowałem na kurczaku, ale w wersji bez mięsa jest ona równie smaczna. Składniki (na duży garnek): 2 ćwiartki kurczaka pęczek włoszczyzny 10 dużych pomidorów 4 czerwone papryki 2 duże cebule(...)smak papryki zdominował smak pomidorów i   gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco przestudzić i zmiksować, po czym ponownie dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę podawać z tartą mozzarellą lub parmezanem, przyzdobioną świeżymi listkami bazylii

W SMAK
Grochówka chłopska 127

minimum i gotować pod przykryciem ok. godziny. W tym czasie w dwóch oddzielnych garnkach zagotować groch i pęczak (groch do miękkości potrzebuje ok. 30 minut, pęczak - 15 minut). Z zupy wyjąć ugotowane żeberka i włoszczyznę, a dodać odcedzony groch i pęczak. Mięso z żeberek oskubać, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę(...)boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem , po czym dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majeranek i pod przykryciem na małym ogniu gotować jeszcze ok. 10 minut

W SMAK
Zasmażany kapuśniak na jesień i zimę 167

oknem coraz chłodniej i nieubłaganie zbliża się zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce  i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku(...)jeszcze 10 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego. Dodać 1 łyżkę mąki i zasmażać ok. 1-2 minuty, by straciła smak surowizny. Dodać 1-2 łyżki wazowe zupy i rozprowadzić, by nie było grudek. Całość wlać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut

W SMAK
Kapuśniak 115

Wersja przygotowanego przeze mnie kapuśniaku na pewno nie jest najzdrowsza, ale na pewno jest pyszny i sycący. Z powodzeniem można zastąpić nim dwudaniowy obiad, gdyż to zupa z ziemniakami i mięsem. Jak robiłam pierwsze podejście do kapuśniaku, myślałam, że robi się go strasznie długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania(...)staje się mniej kwaśna. Zupa, która jest pyszna.   Składniki: - 30 dag żeberek wieprzowych; - 1 kiełbasa: - 1 duża cebula; - 40 dag kiszonej kapusty; - 3 duże ziemniaki; - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa, woda, olej Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonymi żeberkami i pokrojoną w kostkę kiełbasą. Gdy podsmażymy, dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około

dom-agi.pl
Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty 180

Zupa, wykonana z 50 ząbków czosnku-tj. 5 dużych główek czosnku, cebuli i tymianku ,dzięki tym składnikom ,  można pokonać większość rodzajów grypy i przeziębienia. Mimo że medycyna stale się rozwija, coraz więcej osób wierzy w nature. Antybiotyki i inne leki nie zawsze są skuteczne, ponieważ bakterie i wirusy z dnia na dzień są coraz bardziej odporne. Co jest dobre(...)oliwek      2 duże cebule, posiekane      1 łyżka posiekanego świeżego tymianku      6 filiżanek (250 ml.) bulionu z kurczaka (zupa jarzynowa dla wegan)        3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,              3 szklanki pokrojonego

w mojej kuchni
Zupa bananowa 188

sądziłam, że kiedykolwiek połączę tak słodki smak, jakim cechuje się banan, z cebulą, curry i ostrą papryką.  Postanowiłam jednak zaryzykować i muszę przyznać, że opłaciło się. Zupa wyszła pyszna, ale uwaga – bardzo pikantna. Zupa daje na długo uczucie sytości, a dodatkowo jest bogata w magnez, fosfor i potas:) Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 7 bananów 2 cebule(...)szklimy na patelni z odrobiną oleju. Zalewamy wywarem, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w plastry banany, paprykę, curry, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy jogurt uprzednio wymieszany z odrobiną zupy, blendujemy. Podajemy gorące.      1  porcja zawiera: 306 kcal 6,5 g białka 2,4 g tłuszczu 70,1 g węglowodanów 5,6 g błonnika

Powiedz dietom nie
Zielony krem 205

mniejsze różyczki i wrzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości.  Blendujemy.  Wrzucamy starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i papryką, Do śmietany dolewamy dwie łyżki ciepłej zupy, mieszamy po czym całą zawartość przelewamy do garnka.  Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i serwujemy z zupą.  Smacznego

Luźna Kuchnia
Tradycyjna polewka 329

Polewka - zupa zazwyczaj gotowana przez wielkopolskie gospodynie w czasie Wielkiego postu czy też w piątki jakie danie postne. Nie każdy przepada za tą zupą, nie każdy potrafi ją zrobić. Polewkę bardzo łatwo idzie popsuć- przypalając ją. Jeśli lubicie maślankę, kremowy smak to zupa warta spróbowania ! Polewka to i musza być ziemniaki. Ziemniaki duszone ze smażonym jajem. Składniki :  1l wody

Garnkowe fanaberie
Zupa gulaszowa 106

Dziś przepis na pożywną, rozgrzewającą   ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek  1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)słupki)  z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela,  dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy 10 min. i gotowe SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Zupa pieczarkowa. 140

ZUPA PIECZARKOWA , to dobry pomysł na obiad. Istnieje wiele przepisów, ja mam własny, ale pyszny. SKŁADNIKI: 1/2 kg żeberek wieprzowych, 0,80 dag.  pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18%  sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety(...)ziemniaki w kostkę, Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron, Gotować jeszcze 10 min. Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać. Wlać do zupy i wymieszać(nie gotować) Doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Beaty
Zupa-krem królewska. 148

wszystkich, którzy lubią rosołek zamieszczam przepis na delikatną zupę królewską. Nadaje się nie tylko jako pierwsze danie na wykwintny obiad, ale również na gorącą kolację. Zapewniam, że goście będą bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 40 dag. filetu z kurczaka 1 udko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera i pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz(...)razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy,  studzimy i miksujemy, następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnego wywaru, zagotować, żółtko rozmącić ze śmietaną, zahartować 1/2 szkl. gorącej zupy i wlać do reszty zupy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, podawać z grzankami posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką

Kuchnia Beaty
Krem z zielonych ogórków. 186

pierwszy raz usłyszałam o tej zupie nie mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną(...)użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście kleksem z jogurtu. Dla większych grzeszników - można dodać śmietanki

Kuchnia Beaty
Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne. 1417

Dziś przypomniałam sobie smak dzieciństwa właśnie w tej zupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było.  SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki  2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony

Kuchnia Beaty
Zupa ziemniaczana z pulpecikami. 170

Witam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula  łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety)  do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem  do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe

Kuchnia Beaty
Zupa krem z białych warzyw 147

Miałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)następnie przelewamy do malaksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w krem Chleb kroimy w kosteczkę i na maśle smażymy grzanki. Podajemy z zupą :) Smacznego! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania