warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera(...)gładki krem. Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany. W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone. Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto! Smacznego! Czysta pomidorowa z łyżką jogurtu naturalnego. Wersja z mascarpone, łyżką jogurtu i pesto
Plate of JoyMoja ulubiona zupa z dzieciństwa wczoraj po raz pierwszy została przyrządzona przeze mnie a nie moją mamę czy babcię. Oczywiście gotowałam na czuja, więc pewnie pojawią się komentarze, że zrobiłam coś nie tak. Nie mniej jednak postanowiłam umieścić ten post bo wyszła genialna. Składniki: udo z indyka 2 średnie marchewki mały por mały seler korzeń pietruszki sól 1/2 łyżeczki ziarnistego(...)wodą do garnka z bulionem. W oddzielnym garnuszku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy będą już prawie dobre (ok. 10 minut gotowania), dodaj je do zupy. Do garnka dodaj śmietanę i dopraw zupę do smaku. Ps. Mam nadzieję,że przeniosłam was chociaż na chwilę do domu rodzinnego na pyszny, swojski obiadek. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytŻurek to jedna z moich ulubionych zup. Gdy za oknem ponuro, zimno i dżdżyście w kuchni pojawia się właśnie on. Sprawdza się również podczas imprez i następnego dnia, gdy potrzebna jest szybka "regeneracja". Tym razem zaszalałam oprócz białej kiełbasy dodałam również kiełbasę głogowską i jajka ugotowane na twardo. Takiej wersji było mi właśnie trzeba. Nie jest to żurek na zakwasie(...)żurkiem Winiary. Dodaj białą kiełbasę, podsmażoną głogowską z cebulką i majeranek. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Maślankę połącz z mąką i 1 chochelką gorącego żurku. Dodaj ją do zupy i zamieszaj. W oddzielnych garnuszkach ugotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę i jajka (na twardo). Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj ziemniaki. Żurek podawaj gorący z pokrojoną
Wielki apetytteż dodaje odrobinę ostrości. Aż mi się wierzyć nie chce, że był w naszym domu czas kiedy chłodniki tylko botwinkowe bywały. Bardzo polecam, bo zrobienie tej zupy zajmie nam parę minut, trzeba jedynie dobrze ją schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza! składniki dla 4 osób 300 g ogórków + kawałek do dekoracji 1 awokado, bez skórki(...)kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą
Stare GaryEkspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych). Składniki (1 porcja): - ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych, - 2 małe ziemniaki, - 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów), - mała garść nerkowców, - sól, pieprz. Wykonanie: Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy(...)nerkowce dodać już do mielenia. Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy w słoiki i mamy pyszną zupę do pracy, która wspaniale smakuje nawet na zimno! A do tego wykorzystaliśmy coś co byśmy wyrzucili i w kilkanaście minut ugotowaliśmy pyszną zupę :) Smacznego
Co na wege obiad?wiem właściwie dlaczego, ta zupa gości w naszym domu niezwykle rzadko. A przecież jest szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Ponieważ botwinka już się pojawiła nadrobiłam zaległości i zupę ugotowałam. Zaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki
Stare GaryPyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu
Stare GaryZupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa(...)chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ok 30 minut na średnim płomieniu palnika. Doprawiamy solą lub zamiennie curry/ / maggi, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli uznacie, że zupa jest za gęsta, należy rozrzedzić ją wrzątkiem. I gotowe
Taste Of My DayDziś proponuję Wam mój przepis na ulubioną zupę pomidorową. Zupka jest szybka w wykonaniu, treściwa i bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi ziół. Każdy zrobić pomidorową potrafi i uważa właśnie swoją za najlepszą na świecie. Ja proponuję jednak i zachęcam do zapoznania się i skosztowania mojej wersji. Może zasmakuje Wam również. Najlepsza zupa pomidorowa Składniki: 1 litr wywaru drobiowego* 5 średniej wielkości(...)blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję. Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy startym parmezanem. Podajemy z cienkim makaronem. *Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę
Mania Gotowaniaogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek. Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma(...)blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie
vegetanieSzybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI: 1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu(...)poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kto ugości moich gości?masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej(...)minut. Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso. Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę sola i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki. * pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon, a w sklepach szklarniowe tylko... zastawa
królestwo garówrybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym CookUp . Pascal Brodnicki(...)właśnie takie dania, na przygotowanie, których potrzeba nie więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna
królestwo garówostatnio ujrzałam topinambur w jednym z supermarketów, pełna radości natychmiast podbiegłam i zaczęłam, ku przerażeniu stojącego obok męża, masowo pakować bulwy do torebek. Dzięki temu zdołałam wyczarować tę aksamitną zupę i przepyszne, stanowiące do niej dodatek chipsy. Topinambur swoją nazwę zawdzięcza niegdyś uprawiającym go Indianom z plemienia Tupinamba. W zależności od kraju nazywany też bywa słonecznikiem bulwiastym (kwiaty(...)Każdy, kto próbował topinambur doskonale wie, że to niecodzienna osobliwość kulinarna. Jego smakiem i strukturą nie sposób się znudzić. Najlepszym dowodem na to jest ta prosta w wykonaniu, aromatyczna zupa muśnięta nutą rozmarynu. Składniki: 400g topinamburu plus dodatkowo 100-150 g do przygotowania chipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka
Roślinna - blog wegańskijestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków. Składniki na 4-5 porcji: 1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy(...)przykryciem na małym ogniu. Gdy buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje na drugi dzień
Ugotować