smaki i potrawy, które po prostu nieodzownie kojarzą się z dzieciństwem i najlepiej smakują w wykonaniu Tej, która nas pielęgnowała, wychowywała i kształtowała. Dla mnie jedną z nich jest zupa pomidorowa. Mi wychodzi dobra, lecz za każdym razem inna - raz pikantna, raz słodkawa, a innym razem kwaskowata. Tymczasem ta, którą gotuje nam Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna(...)aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar
Kuchnia po mojemuzwiązku z tym, że upał taki, że białko w mózgu mi się ścięło w drodze powrotnej z pracy - zakupów oczywiście nie poczyniłam. Cóż więc pozostało? Ugotować zupę, z tego co znajdę w lodówce. Wyszło całkiem smakowicie, a do tego kolorowo. Składniki: 1/3 szyi indyczej 1 marchew 1 pietruszka kilka plasterków pora 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej(...)miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, które wraz z wodą z gotowania wlejemy do zupy gdy będą miękkie Po kilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy dwoma łyżkami śmietany
Kuchnia po mojemuZupa jarzynowa z kaszą gryczaną to pyszna zupa którą można łatwo przygotować. Jest ona rewelacyjna jeśli nie mamy wiele czasu na gotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego
Mama GotujePyszna kwaśna zupa, która według mnie najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu. każdy kto postanowił ukisić pomidory powinien również spróbować zrobić taką zupę. Polecam Składniki: 6 kiszonych pomidorów łyżka masła 1,5 l wywaru z mięsa lub kości pieprz bazylia Wykonanie: Pomidory podzielić na mniejsze kawałki i usmażyć na maśle.Następnie przetrzeć przez sito. Do pomidorów dodać wywar, doprawić pieprzem(...)bazylią i gotować przez 20 - 30 minut. Zupę można podać z grzankami lub ryżem
Mama GotujeBardzo fajna zupa z pieczonej dyni, pieczonych pomidorów, czosnku i cebuli. Zupa wyszła świetnie i na pewno w przyszłym roku też ją przygotuje ale w większej ilości. Bulion do tej zupy można ugotować na bazie skrzydła indyka lub porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko
Mama GotujeZupa o najbardziej intensywnym kolorze:D może ona obudzi wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka bułka tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając(...)pieprzem. Klopsiki robimy z mięsa mielonego wieprzowego, dodając pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i papryczkę, jajko i odpowiednią ilość bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju. Zupę podałam z klopsikami i szczypiorkiem Smacznego!!! Oby do wiosny
MarciochaKucharzyZielono mi... Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł 2 małe ziemniaki mała śmietana 18% serek topiony 2 jajka migdały sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem. Migdały uprażyć(...)maśle. W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 łyżeczki octu oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową
MarciochaKucharzySycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę
MarciochaKucharzydwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą(...)odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy. Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem. A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :) Pysznie
MarciochaKucharzyZupę minestrone na bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”. Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli(...)Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min. makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej bazylii, szałwii i posypujemy startym (na średnich oczkach) parmezanem. Smacznego
Moniki SmakołykiJarmuż ostatnio w naszej kuchni króluje. Tym razem wykorzystałam chipsy z jarmużu i jarmuż do przygotowania zupy. Z dodatkiem soku z cytryny i sera rokpol wyszła pyszna kremowa zupa. Kwaskowata zupa, słony rokpol i orzechowe chipsy dały idealne połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNigdy nie przepadałam za wodnistymi zupami (oprócz pysznych chińskich zup które są chyba jedynymi rzadkimi zupami które ubóstwiam!!) więc zawsze ze wszystkiego próbowałam stworzyć jedyny w swoim rodzaju krem.. z kalarepy, suszonych i świeżych pomidorów, brokuła, szpinaku.. A ostatnio do moich ulubionych kremów dołączył krem z cukinii. Wiele razy modyfikowałam ten przepis, zawsze czegoś
wegetalerzechwili. Ze śmiechem przygotowywaliśmy pizze dla nowych kolegów, dzieląc się wrażeniami z minionych Świąt. Miło. Ostatnio w końcu się odważyłam na zakupienie większej ilości topinamburu. Z myślą o zupie, rzecz jasna. Pogoda zdecydowanie sprzyja gorącym, kremowym, rozgrzewającym obiadom. Przeczytałam kilka przepisów, i w końcu zrobiłam po swojemu. Prawie bez przypraw, żeby wydobyć ten charakterystyczny, delikatny smak. Topinambur świetnie skomponował(...)się z pasternakiem, delikatnie orzechowy smak obu warzy idealnie do siebie pasuje. Do tego chipsy - banalnie proste do przygotowania, a sprawiają, że zupa staje się dużo bardziej elegancka i nowoczesna. No i te chrupiące, przypieczone plasterki - rozkosz dla podniebienia. Wychodzi ich nieco więcej, niż potrzeba, ale znikają w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach... Następnym razem przygotuję podwójną porcję - na wszelki wypadek
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyłam małą dziewczynką to moja babcia robiła tę zupę w zimowe dni. Zupa była pyszna, kremowa i sycąca. Z łazankami domowej roboty :) Nawet moje koleżanki specjalnie przychodziły do mnie na obiad by zjeść tę oto zupkę. Ech.... piękne czasy, szkoda tylko, że nie można do nich powrócić chociaż na chwilkę. A może jednak można ? Właśnie w takich momentach najbardziej wracam(...)doprawiam do smaku cukrem waniliowym, szczypta cynamonu i imbiru. W razie konieczności dosładzam cukrem. Wszystko razem doprowadzam do wrzenia i zestawiam. Gotuję łazanki, odcedzam, nakładam w talerze, zalewam zupą i gotowe SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenmomentu, kiedy ujrzałam zdjęcie na tę potrawę, zakochałam się :D Przyznam trafiłam w dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma. Składniki: 1/2 porcji rosołowej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku kawałek selera naciowego marchew pietruszka zielona część pora 2 kostki grzybowe 50 gram płatków(...)porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną
Bea(u)ty kitchen