wiem, że piszę nie na temat, bo nie ma to nic wspólnego z panującą już na większości blogów wielkanocną aurą. Cóż jednak zrobić, kiedy miłość do zupy pomidorowej (i w ogóle wszystkiego pomidorowego) bierze górę nad panującym sezonem?! Z utęsknieniem czekam na słodkie, soczyste, mocno czerwone pomidory. W oczekiwaniu odliczam kolejne puszki po pelati, które muszą i dość dobrze(...)zastępują prawdziwe pomidory. Moja zupa jest prosta,nie licząc wody, zawiera jedynie kilka składników ale właśnie w tej prostocie tkwi istota smaku. To jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJE kilka łyżek oliwy cebula 1-2 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati 1 marchewka sól, pieprz 1 łyżeczka cukru bazylia 1litr wody lub bulionu warzywnego Cebulę
KUCHARNIAzrobiliście z posianą na święta rzeżuchą? Jeśli nadal rośnie i macie ochotę na inną wersję niż popularna kanapka czy twarożek na zielono , wrzućcie rzeżuchę do zupy. Ja tak zrobiłam i wyszła pyszna, bardzo prosta i wiosenna zupa. Świetny kontrast do zjadanego w święta żurku. Bardzo polecam! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI(...)lekko podsmażać ok. 1-2 minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić świeżo ściętą rzeżuchę (listki wraz z łodyżkami). Zmiksować, doprawić do smaku. Najlepiej przygotować zupę wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Podawać z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAlistki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta, powracam z koszykiem witamin. I na koniec tego cudownego przedpołudnia w domowym spa zjadam zdrową i rześką zupę z pokrzywy*. *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda(...)drobno pokroić. Na rozpuszczone masło wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać liście pokrzywy. Kiedy się skurczą i "zwiędną", zalać je bulionem. Ziemniaki obrać, drobno pokroić i dodać do zupy. Gotować 10-15 minut. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można podawać z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAzupa cebulowa- zapiekana łatwa.... Skladniki 125 dkg cebuli (2-3 bardzo duze cebule) 80 g margaryny( 2 lyzki) 2 lyzka maki 50 g sera tartego gruyere (moze byc inny ale ma byc ostry) 1 maly kieliszek wina bialego lub madery 1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze 1 1/2 l bulionu drobiowego sol, pieprz Przygotowanie Cebule(...)Zupa cebulowa z grzankami z serem Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe
w mojej kuchniMarokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya Zupa aromatyczna , gorąca i bardzo pożywna(...)sól i pieprz – gotować 3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem. Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu greckiego.SMACZNEGO
w mojej kuchniBrakuje na moim blogu przepisów na zupy. tzn kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść(...)Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę,po czym zabielamy zupkę
Z Majeczką w kuchniwypłyną wyjmować i wrzucać kolejną porcję. Ja zawsze pierwszą porcje próbuje, czy są dobrze doprawione, ewentualnie wtedy uzupełniam przyprawy. Gdy ugotujemy już wszystkie klopsiki wrzucić je ponownie do zupy uzupełnić garnek wodą aż do zagotowania. Dodać do smaku kwasek i cukier, pieprz, sól. Nakładać na talerze, posypać koperkiem. Z przepisu wychodzi naprawdę olbrzymi gar…i około 70 klopsików. Nawet
Humanistka w kuchnicztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego w plastry (razem ze skórką). Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą rozgotowane miksujemy. Ja miksuję te zupę tylko trochę, ale wszystko zależy od preferencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podajemy z makaronem, kluseczkami i kukurydzianymi lub ryżem
Humanistka w kuchniłyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchnikolejna walentynkowa potrawa, a jest to zupa pomidorowa, ale nie taka jaką robią nam nasze babcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów, 1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz(...)ząbek czosnku wraz z papryczka i oregano, następnie dodajemy pomidory i je obsmażamy przez 3 minuty i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 10 minut. Całość blendujemy (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu a jeżeli zbyt wodnita gotujemy dłużej ) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. My naszą zupkę podaliśmy z pysznymi grzankami z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
cookplrobi nowych zdjęć :P Jestem więc ograniczona do tego, co mam już w komputerze. Na szczęście jednak człowiek coś tam zawsze popstryka na zapas, więc... Dawno nie było żadnej zupy. To dziś będzie - śląski żur po wegańsku, taki w sam raz zimowy, kwasiołowy, jak znalazł na jutrzejszy obiad :) Nie trzeba żadnego boczku, wędzonki ani innej kiełbasy, żeby zrobić pyszny(...)się tego zepsutego smaku naprawić. Po drugie - znany ze swych zdrowotnych właściwości czosnek traci je oczywiście po wpływem gotowania, dlatego sensowniej jest dodać go surowy dopiero kiedy zupa już gotowa. No i teraz tak: - jeśli żur jest za gęsty, dolać wody przegotowanej lub mineralnej i już nic nie gotować; - jeśli pieczarki za mało natłuściły zupę, dodać łyżkę lub dwie oleju
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEswoje zasady, których się trzymam, unikam gotowych potraw, rzadko używam gotowych mieszanek przypraw, jak tylko potrafię staram się unikać konserwantów. Czasami grzeszę, cóż jestem tylko kobietą :) Wracając do zupy chciałam poeksperymentować z nowymi smakami. Nigdy nie jadłam soczewicy, więc to był mój pierwszy raz. Oryginalny grecki przepis otrzymałam od pani Doroty, która jest właścicielką sklepu Grecki Kiosk . Jest to kobieta(...)podszewki, zresztą często bywa w Grecji. Podczas gotowania poniosło mnie trochę i trochę w tym przepisie pozmieniałam. Smak? Hmm, pierwszego dnia nie byłam zachwycona smakiem, ale drugiego dnia zupa smakowała wyśmienicie. Czyżby zupka potrzebowała czasu na przegryzienie się smaków? Sama nie wiem. Choć nie ma tam mięsa, naprawdę można się najeść i to porządnie. Następnym razem mam ochotę wrzucić
Blondynka GotujeLekka, niskokaloryczna, zdrowa i do tego ... pyszna :)) Taka właśnie jest ta zupa. Ugotowana na samej włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. I dodatek zdrowej i pysznej kaszy jaglanej .... Traf w 10-tkę! Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 ząbek(...)szczyptę oregano. Wlewamy sok pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Kaszę przelewamy na sitku zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się ewentualnej goryczki. Wrzucamy ją do gotującej się zupy i gotujemy całość ok 20 minut. Zupa jest treściwa i gęsta chociaż niskokaloryczna. Jeśli lubimy możemy zabielić ją dodatkowo łyżką śmietany
Walijskie Pichceniesmażyłam, gotowałam, próbując jednocześnie prowadzić konstruktywną konwersację z obserwującym to całe zamieszanie gościem, dobrze, że był wyrozumiały. Efektem tej karkołomnej gimnastyki była pięknie pachnąca, ale niestety bardzo gorącą zupę, którą zaserwowałam Chłopakom na obiad... Chcecie o niej posłuchać? Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g ryżu 200ml białego wina(...)kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym dorzuciłam je do bulionu. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam jeszcze przez 5 minut. Pierś rozszarpałam na drobne kawałki. Każdą porcję zupy posypałam odrobiną tartego parmezanu
Zapiski Młodej Żonypopularna, ale może ktoś , tak jak ja niedawno, szuka informacji na jej temat. CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo fajny(...)troszkę słodkawy, odrobinę podobny do groszku. Najlepiej, żeby się przekonać, spróbujcie sami! :) U siebie ciecierzycę wykorzystałam, do zrobienia pysznej Zupy pomidorowej z ciecierzycą. Zainspirował mnie przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka . Składniki: 2-3 litry bulionu szklanka ciecierzycy 2 marchewki pietruszka korzeń selera cebula przecier pomidorowy- ja miałam własnoręcznie robiony z wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie
Czerwona Porzeczka