zupa - 38908 przepisów (strona:727/2594)

cukiniowa zupa z warzywami, pieczarkami na rosole z makaronem... 124

litra, cukinia 2 średnie, warzywa mrożone 1 opakowanie/zupa wiosenna,pieczarki 30 dag małe, makaron nitki 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba do rosołu wsypać pokrojoną w większą kostke cukinię i zagotować wsypać zupę warzywną wiosenną mrożoną, małe obrane pieczarki i gotować(...)minut wsypać makaron nitki, gotować z 3 minuty, do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, papryką można podawać ze śmietaną - zupa jest lekka, delikatna...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grochówka z ogniskowego kociołka 141

Idealna ogniskowa zupa. Gotowana w kociołku w ogniu przesiąka całym aromatem ogniska. Jest przepyszna. I jest to świetny sposób na wspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego grochu 1 ćwiartka z kurczaka 200 gram boczku wędzonego 2-3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki 2 mniejsze cebule Kiełbasa ( cienka, typowa na ognisko ) Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Groch przepłukujemy(...)ubywa i aby od czasu do czasu mieszać ). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę i kiełbasę podpiekamy w ogniu ogniska. A następnie dodajemy do zupy. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Całość chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie majerankiem. Czuję jak pachnie a jak smakuje…SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa pieczarkowa 145

Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po klasycznym rosołku, jest delikatna w smaku, aromatyczna i przepyszna. Już od jakiegoś czasu za mną chodziła, aż w końcu postanowiłam ją zrobić. A jak pieczarkowa to obowiązkowo z makaronem, który sprawia, ze staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis. Składniki: ćwiartka z kurczaka 300g pieczarek cebula marchewka liść laurowy ziele angielskie(...)godzinę. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je (najlepiej na masełku wydobywają z siebie w tedy niezwykły aromat), marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy wszystko do zupy, doprawiamy, chwilkę podgotowujemy i wrzucamy makaron. Śmietanę dajemy do szklanki, dodajemy trochę naszego wywaru(żeby się nam nie ścięła), i wylewamy do zupy, gotujemy, aż makaron zrobi się miękki

Idę coś wszamać
Krem pomidorowo-arbuzowy z grecką fetą 103

Jeśli przejrzycie dokładnie bloga to zobaczycie że najczęściej jadaną przez nas zupą jest zupa pomidorowa. A że dla nas pomidorowa ma niejedno imię to jest w wielu odsłonach. I żadna się nie powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gazpacho – hiszpański chłodnik 176

Gazpacho – hiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona, jest lekka, bardzo bogata w witaminy i niesamowicie świeża w smaku. Teraz, gdy rozpoczyna się sezon na pomidory (bo, to najważniejszy składnik gazpacho ), naprawdę warto wybrać się na targ lub do dobrego sklepu(...)namoczony chleb. Dolej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, papryczką i zmiksuj. Spróbuj. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek, posiekaną miętą i ewentualnie posiekaną zieloną cebulką. I voilà. Twoje

Blendman
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 131

Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki(...)Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy

Smaki Ewy
Krem porowo ziemniaczany z chrupiącą szynką. 162

Dziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam...       Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju     Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy(...)obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pory. Smażyć chwile (kilka plastrów pora odłożyć do dekoracji) dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie dodać do zupy. Jeśli mięso jest miękkie myjąc i zużyć do innych celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest za mało uzupełniamy wodą. Kiedy ziemniaki są miękkie, zupe blendujemy na gładki krem

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 213

Sezon na szparagi w pełni. Przyznaję otwarcie – uwielbiam. Pod każdą postacią. W zupie, na omlecie czy tarcie, w zapiekance i w sałacie. Lekko zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Botwinka 70

botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru 6 ziemniaków mała cebula(...)czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem. Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z klopsikami i beszamelem. 129

Zupa pomidorowa z klopsikami i beszamelem to numer jeden mojego syna. Przepis na nią podpatrzyłam u koleżanki wiele lat temu. Na stałe zagościła w naszym menu. Jest bardzo dobra, a na drugi dzień nawet lepsza. Podaję ją z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek klopsików oraz beszamelu nadaje jej wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Tą propozycją łagodnie przechodzę z z tematu(...)zup do obecnego hasła, czyli "mielonego". Maciek rzucił mi wyzwanie przygotowania "zmielonej słodyczy" ;) Coś mi tam chodzi po głowie. Może uda mi się to zrealizować :) PS. Mam maszynkę :) Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ulubiona przyprawa do mięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól  pieprz beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki

zadanie-gotowanie
Francuska zupa cebulowa 90

Przepyszna i bardzo prosta zupa cebulowa, z dodatkiem dużej ilości białego wina i tymianku. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie(...)cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu

Mango Papaja
Zupa krem z pomidorów z ciecierzycą 119

Przepis na tą zupę usłyszałam w Dzień Dobry TVN . Ponieważ bardzo lubię ciecierzycę, postanowiłam zrobić ten krem. Zupa świetna, sycąca i do tego ładnie wygląda. Składniki: 2 puszki pomidorów 1 l bulionu 1 szklanka surowej ciecierzycy 1 pęczek bazylii szczypta cynamonu 1 ząbek czosnku szczypta kurkumy sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wykonanie: Ciecierzycę zalać dużą ilością wody(...)Bulion zagotować, dodać pomidory, cynamon, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, i kurkumę. Całość zagotować a następnie zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem i dodać ciecierzycę. Zupę podawać posypana posiekaną bazylią

Mama Gotuje
Zupa krem z brokułów z jogurtem naturalnym 203

Miewacie problem z pomysłami na wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia? Ja też, dlatego zabrałam się za modyfikowanie starych przepisów. Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka(...)rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie, po czym blendujemy na gładką masę (kilka brokułów można wyjąć do dekoracji) i grzejemy na nowo. Gdy się zagotuje doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa ostro - kwaśna po chińsku 114

Pyszna zupa ostro - kwaśna na moim stole wylądowała i szybko została zjedzona bo pyszna Ci ona. Polecam gorąco, zupa pożywna i bardzo aromatyczna. Zupa ostro - kwaśna po chińsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem kapuściano - szparagowy z pieczarkami 149

pękły same tam gdzie uznają za stosowne. Kawałki z łepkami zajadamy ze smakiem a reszta jest czasami dość łykowata ale witamin ma tak samo dużo. Wykorzystałam te końcówki do zupy bo nie lubię niczego wyrzucać. Przez to że są one włókniste zupę trzeba przetrzeć przez sito aby potem już cieszyć się pysznym obiadem. Można zresztą do zupy użyć tych pysznych

Moje Małe Czarowanie