Gęsta i sycąca zupa z pomidorów, grillowanej papryki i ciecierzycy. Doprawiona pastą z czosnku, papryczki chili, kolendry i odrobiny kminku. Aromatyczna i rozgrzewająca - pasująca do mroźnej pogody za oknem. Może być dobrym pomysłem na obiad, gdy brak nam czasu lub chęci na przygotowanie czegoś ambitniejszego. Podałam ją z pokruszoną fetą i ugotowanym na parze jarmużem (który dodatkowo możecie podprażyć(...)oliwa, cytryna WYKONANIE PASTA : W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i kminku. Dodajemy sól, obrany czosnek i papryczkę chili. Rozgniatamy i ucieramy na pastę. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. ZUPA :Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. Nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Smażymy/ grillujemy z każdej strony, na umiarkowanym ogniu
cool and mintyKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem
Kulinarne Fantazje MarioliChorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryka. Dodajemy fasolę i mieszamy. Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione ziołami ( papryką, czosnkiem, kolendrą ) nabijamy na patyczki
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam(...)pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu. Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliopłukać, zalać w garnku wodą, zagotować, zebrać pianę łyżką dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut(...)zupę podac ze smietaną i grzankami - zupa smakuje na ciepło ale też i na zimno jest dobra...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmamy w końcu upragnione wakacje! Pogoda piękna więc tym bardziej chce się pakować walizki! Dziś szybki obiad - lekka zupa kapuściana... Zapraszam! Składniki; 20 dkg szynki pokrojonej w plastry 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 małej kapusty sól, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego ok 3 łyżki oleju koperek Przygotowanie; Marchewki i pietruszkę obieramy(...)kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dorzucamy ziele i liść laurowy. Gotujemy. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy
Radość kipiąca uśmiechem.Wprawdzie moje córki, uważają, że zupa na zimno, to nie zupa i nie liczy się jako danie obiadowe, ale ja nie zwracam na nie uwagi i raz na jakiś czas robię chłodnik :-). Nasz ulubiony to oczywiście ten przygotowany na bazie botwinki - mój mąż mógłby go jeść codziennie - ale lubimy też eksperymentować, dlatego dziś zapraszam Was na zielony chłodnik z jarmużem(...)roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego
Kulinarne przygody GatityJedliście kiedyś chłodnik z sałaty? To mój smak dzieciństwa i szczerze od nikogo nie słyszałam, żeby próbował takiej zupy. Uwierzcie mi - jest pyszna. Ja podaję ją z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Składniki: główka sałaty 2 litry wody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 330 ml śmietana 18% 2 żółtka pęczek szczypiorku pęczek koperku czubata łyżka smalcu Sposób przygotowania: Wodę zagotować(...)sól. Śmietanę wymieszać trzepaczką lub mikserem z żółtkami. Dodać do wody, dobrze ciepłej ale nie do wrzątku. Sałatę opłukać, trochę pokroić.Szczypiorek, koperek opłukać i pokroić drobno. Dodać do zupy, ale nie gorącej (aby sałata była trochę chrupiąca). Wymieszać. Smalec rozpuścić. Polać sałatę. Zupę podawać schłodzoną
Cukiernia PychotkiPrzepis nie jest mój, dostałam go wraz z chłodnikiem. Bardzo mi smakował, dlatego dzielę się z Wami przepis em i zdjęciami jakie udało mi się zrobić zupie :) Nadchodzą gorące dni i na pewno sama wkrótce zrobię chłodnik. Składniki : 3 miękkie, dojrzałe melony 1 duży arbuz syrop klonowy jedno wino Tokaj słodkie pół butelki Porto olejek arakowy sok z cytryny Przygotowanie(...)olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny do smaku - mieszamy Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy. Z podanych składników starcza zupy dla co najmniej 15 dorosłych osób, jest to więc zupa dla większej ilości gości. Ale można zawsze zmniejszyć ilość składników i zrobić mniejszą ilość
Proste PotrawyZawsze lubiłam zupę pomidorową. Uwielbiam ją do dziś. Po jakimś czasie jednak nudzi mi się jej tradycyjna wersja. Wtedy kombinuję jak odmienić jej smak. Ta wersja zupy pomidorowej bardzo mi odpowiada. Dzięki skórce cytryny i czosnkowi jest bardzo aromatyczna i ma niecodzienny smak. Mam nadzieje, że Wam także zasmakuje. Smacznego. Składniki: 4 puszki pomidorów włoszczyzna ziele angielskie
Pobite gary BarbaryPrzepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem. Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora cebula pół puszki pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego kopiasta łyżka śmietany 18% 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe sól, pieprz makaron nitki lub inny ulubiony Przygotowanie Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie(...)zmiksowanymi pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wyłączamy ogień, śmietanę hartujemy gorącym wywarem, następnie wlewamy ją do zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno makaronem
e-PrzepisyKulinarnewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com U mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie(...)grube plastry. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Można zamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik
Di gotujePłynne czwartki Kuchnia libańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dlatego też dziś postanowiłam przygotować libańską zupę marchewkową z selerem naciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam! Składniki : 1 średnia cebula(...)czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieZupa jest super-łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawsze mam w domu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę. Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką. Składniki: 1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny) 400-500g szpinaku(świeży lub mrożony) 100ml(...)Sposób przygotowania: Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około 5 minut. Śmietankę połączyć z mąką i zahartować gorącym wywarem. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i lubczykiem. Zmiksować całość na gładko. Serwować z grzankami lub gotowanym jajkiem
Pyry na Gazgotowania, tym bardziej, że pogoda za oknem zachęca do wycieczek rowerowych i spacerów. My jednak postanowiliśmy pobyć wczoraj chwilę w kuchni i przygotować prostą, szybką, ale jednocześnie sycącą zupę, która z całą pewnością może zastąpić dwudaniowy obiad ;) Pawłowi nie zastąpi, gdyż nie jada ziemniaków, na szczęście miał przygotowany inny zestaw obiadowy. ;-) A jeśli uda się Wam kupić do zupy młode(...)garnka wodą ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 5. Następnie zestawiamy garnek z ognia, wyjmujemy liść laurowy, pora, selera, marchewkę i pietruszkę, po czym blendujemy zupę na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z ziemniaków podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, chipsami boczku oraz natką pietruszki. Smacznego
W kuchni Katie