zupa - 39309 przepisów (strona:723/2621)

Zupa z pokrzywami 187

bardzo piękna Pani Pokrzywa.  Nie chciałam aby się zmarnowała, wszak ma wiele cennych składników i witamin. Babcia opowiadała mi jak w czasie wojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp... Zrobię zupę! I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj... Składniki: około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej(...)wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle. Dodać do tego pokrojone marchewki. Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu. Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie

Jemy Pijemy
Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia 134

Sezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku(...)łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis dołączam do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki" . Zapraszam wszystkich do facebookowej grupy , gdzie znajdziecie wiele innych ciekawych przepisów. Linki do wszystkich zestawień znajdziecie w zakładce

Codzienna kuchnia niecodzienna
przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę 164

Dziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-) składniki: 2 kg ogórków 1 duży pęczek zielonego koperku główka czosnku 6 czubatych łyżeczek soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte(...)brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy.  Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden

babka w formie
Zupa krem z marchewki 124

Uwielbiam bardzo zupy tak więc dziś przygotowałam zupę z marchewki. Wyszła przepyszna, delikatna do tego w cudownym kolorze. Tak więc zapraszam na szybką do zrobienia i bardzo odżywczą kremową zupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól

magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem z kurek 169

Pyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 170

gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego  200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko(...)olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki

My Chcemy Jeść
Wiśniowa zupa 115

Zupa owocowa to przeważnie „kompot z kluskami” – gotuje się kompot, dodaje kluski/makaron i gotowe. Ale zupę owocową można przygotować inaczej. Przepis na zupę z wiśni, taką nie z kompotu, natrafiłam w książce z przełomu XIX/XX wieku. Niestety nie znam autora, ani dokładnego roku wydania książki. Jest niekompletna. 2 litry wiśni, 500 ml wody, 5 goździków, 1/2 laski cynamonu

królestwo garów
Zupa z ogórków małosolnych 88

ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz   Przygotowanie   Normal(...)tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 162

ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest przepyszna, lekka i zarazem syta.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dyniowa zupa z pierożkami nadzianymi bundzem 149

zupę 1 litr rosołu 1  dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy

Gotowanie jest łatwe
z makaronem i jagodami zupa wiśniowa... 146

wsypać cukier i gotować z 10 minut na średnim ogniu wlać kisiel wymieszany w 3/4 szklanki wody, mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, ugotowałam zupę wieczorem makaron kolanka ugotować w osolonej wodzie i przelać na durszlaku zimną wodą zupę podać z makaronem, wsypać opłukane jagody, włożyć porcję śmietany lub jogurtu - zupa jest pysznie smaczna

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik z arbuza - Pikantne gazpacho z arbuza z bazylią 164

Gazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno z warzyw i ziół, głównie na bazie pomidorów. Moja propozycja na gazpacho jest super przeeeeepyszna a głównym składnikiem jest arbuz. Do tego oczywiście jeszcze pomidory i kilka innych składników, min. bazylia i chili, co czyni z tej zimnej zupy wyjątkową niespodziankę. Podana prosto z lodówki do grilla oszołomi wszystkich smakoszy i dzieci(...)dawać można w wysokich butelkach z szerokimi słomkami, w szklaneczkach do popijania lub w czarkach czy miseczkach z łyżką jak zupę chłodnik. SKŁADNIKI: 400- 450 g arbuza (usunąć pestki) 250 g czerwonych pomidorów 2 ogórki gruntowe lub 1 mały wężowy garść liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek papryczki chili (bez pestek) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ciemnego octu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa Shrek z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 125

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mrożonego zielonego groszku 100 gram młodych listków szpinaku pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 szklanki(...)wywaru warzywnego i zagotowujemy. W tym czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków

Quinoa Raz!
Pomidorowa zupa krem z batatem i kluseczkami z quinoą i parmezanem 169

Miłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty(...)dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę

Quinoa Raz!
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 142

kochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu(...)myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości w niezbyt dużej ilości lekko posolonej wody, a następnie starannie blendujemy. Zupa nie powinna być, aż tak gęsta, żeby można ją było nazwać kremem, ale nie powinna być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania