Zasypało i przymroziło. Szkoda, że tak nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam. Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz(...)chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po chwili zdejmujemy z patelni i studzimy. Gorącą zupę wylewamy na talerz. Na środek wykładamy łyżkę gęstej śmietany i posypujemy natką pietruszki. Dodatkowo na brzegu zupy wykładamy przygotowane chipsy serowe. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPysznych dyniowych potraw nigdy dość na mym stole, więc dziś proponuję zupę której składniki wydawałoby się nie powinny pasować do siebie a jednak pasują i to idealnie. Zupa jest aromatyczna a wanilia podkręca znakomicie jej smak i aromat. Polecam gorąco i uprzedzając komentarze dynia jest w sprzedaży, u mnie na ryneczku pan sprzedawał w Sylwestra piękne okazy. Waniliowa zupa krem
Moje Małe Czarowanieczekała kolejna paczka, a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku 500 g bobu 450 ml mleka(...)bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu ok 70 ml oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa Przygotowanie: 1.Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min ( wrzucamy na wrzątek nie do zimnej wody) 2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut
Słodki Kompromisrabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki(...)praskę, całość podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek, kiedy warzywa zmiękną zalewamy bulionem, następnie dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy 2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę 3. Boczek - plastry boczku wędzonego układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, dociskamy blachę i pieczemy w 190 stopniach
Słodki Kompromisryż stanowi podstawę wielu znanych dań we wszystkich chyba kuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego(...)wielkości dużego orzecha włoskiego, wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy ok 2 minuty, wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 min, aż ryż zmięknie, a zupa lekko zgęstnieje 5. Na porcje zupy w miseczce wrzucamy sporą garść świeżej kolendry i siekanej dymki (zielone części) oraz polewamy olejem czosnkowym, podajemy bardzo gorące
Słodki Kompromisroku dość późno zabrałam się za zupę z botwinki, z reguły gotuję ją w okolicach maja, a tutaj już czerwiec się kończy. Tego roku wiosna jakoś toczyła się obok mnie, o mały włos ominął mnie sezon szparagowy, na szczęście w porę się ocknęłam. Podobnie rzecz miała się z botwinką, kiedy naszła mnie ochota na zupę nie zastanawiałam się długo(...)jaką najlepiej zajadać latem? Moim zdaniem polska zupa z botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany, śmiało więc może obnosić się mianem "wegańskiej". Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 0,5 kg botwinki
Słodki Kompromisswojej energii, niezmiernie ważne staje się to co jemy, to za sprawą dobrze zbilansowanego pożywienia możemy doskonale uzupełnić luki w naszych zasobach energii i dobrego samopoczucie. Zdrowa, zielona zupa z kategorii superfood, bogata w polifenole dzięki liściom jarmużu, sycąca za sprawą ziemniaków i ciecierzycy, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, a gorący bulion z pewnością postawi nas na nogi. Przepis(...)gotujemy pod przykryciem do czasu aż ziemniaki zmiękną 2. Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy całość do garnka z zupą 3. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, kroimy liście na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy i gotujemy ok 10 minut, doprawiamy w razie konieczności solę i pieprzem
Słodki Kompromisroku opublikowałam na blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta(...)ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami
My Chcemy Jeśćoczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię poznamy już na pierwszy rzut(...)jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon. Voilà pyszny krem gotowy. Podajemy jak lubimy ! Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami. Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin. Smacznego
Wylizany Rondelmarzenia, bądźmy dobrzy i pysznie jedzmy. Pod choinką znalazłam przepiękny prezent, z którego będę czerpała inspirację w dalszych moich kulinarnych podróżach. Już dziś zrobiłam tak na Nowy Rok zupę z kukurydzy z kurczakiem. Bardzo rozgrzewająca na ten dzień, wiatr na zewnątrz szaleje to coś ciepłego wskazane :-) Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 2 puszki kukurydzy konserwowej(...)zagotować.Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do zupy. Gorącą zupę zmiksować , doprowadzić do smaku, wrzucić mięso i odłożoną kukurydzę. Posypać natką pietruszki
pieprzny smaczekIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi(...)marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia
MarcinChefnatłoku świątecznych zakupów nie zdążyłam zaplanować obiadu. W lodówce było jeszcze coś "od wczoraj", ale przydałaby się jeszcze jakaś zupa. Akurat byłam w Biedronce. W lodówce z warzywami znalazłam krem z buraka. Burak - super, będzie zdrowo. Biorę. Ale, ale... Sprawdzam skład: Woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy, ekstrakt z papryki(...)marchewki pół szklanki soczewicy cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić posiekanego buraka i marchewki. Gotować 15 minut i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg. własnego uznania. Zupę zblendować. Smacznego
Mama z Motylemchłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek(...)kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Bajeczna Kuchniaszarobure dni mamy wspólne zajęcie. Dziś pokusiłam się o przepis z użyciem blendera. Tak coś czułam że mojemu małemu kucharzowi przypadnie to do gustu. Nie pomyliłam się . Zupa wyszła palce lizać! Składniki: jedna dynia cztery marchewki średnia cebula 3 ząbki czosnku łyżka masła dwie kostki rosołowe – drobiowe 200 ml mleka kokosowego 1,5 l wody kawałek świeżego imbiru(...)kawałki i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na 30-40min. 2. W tym czasie kroimy drobno cebulę i szklimy na maśle. Przesypujemy do garnka, w którym będziemy zupę gotować. Wlewamy wodę i gotujemy. 3. Obieramy marchewki, kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka. Dodajemy kostki rosołowe. 4. Wyjmujemy dynię z piekarnika, obieramy skórkę i łyko z pestkami. Wrzucamy
Mama z miastapietruszkę z marchewką obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami. Gotujemy około 20 minut. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy będzie rumiany dodajmy do zupy. Doprawiamy, majerankiem, zielem angielskim(...)listkiem laurowym i ewentualnie solą. Na tłuszczu po smażeniu boczku szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dodajemy do zupy. Gotujemy całość około 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając
Qchnia po prostu