Zupa na którą czekam cały rok ponieważ uwielbiam młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa(...)kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży
wesoła kuchniaSzybka, prosta zupa ale flaczki z kani. Jest bardzo dobra. Moje kanie zebrałam w lesie ale jeżeli nie jesteśmy pewni grzybów lepiej jak je kupimy. Zupę zrobimy w 15 minut. Moja rodzina uwielbia te grzyby zbierałam je już w dzieciństwie. 4 kapelusze kani duże 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 papryka pomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu(...)przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojony koperek
wesoła kuchniaZupa mojego dzieciństwa, robiła ją moja babcia i mama.Obowiązkowo musi być do niej szeroka fasolka. Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością natki, a smaku dodaje jej też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz(...)garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki
wesoła kuchniaZupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaZupa którą zrobimy w 20 minut. Jest lekka, pożywna z pieczarkami i warzywami. Polecam do niej grzanki domowe. Moja wersja na ostro bo taką lubię. 250 g pieczarek 1 por biała część 1 marchewka 1 papryka żółta 2 ziemniaki duże 0,75 litra bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 30 % chili(...)talarki. Dodaję do pora, i przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę. Pieczarki myję, kroję. Przesmażam na patelni osobno, na końcu solę, pieprzę. Dodaję do warzyw, wlewam bulion, dodaję chili i gotuję zupę około 10 minut. Żółtko wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Zupę po zagotowaniu wyłączam, wlewam śmietanę i już nie gotuję. Doprawiam do smaku, podaję z koperkiem
wesoła kuchniaSzybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki(...)paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki
wesoła kuchniaZupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren(...)miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy do smaku
Bajeczna KuchniaŚlepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego(...)pokrój mięso w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Zeszklij cebulę na patelni na łyżce masła, posyp mąką i jeszcze chwilę przesmaż. Włóż zawartość patelni do zupy, dodaj mięso, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Po kilku minutach, gdy zupa się zagotuje zdejmij ją z ognia
Gotuj Sam!zetrzyj w łezkę. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przesmaż kiełbasę z cebulą, dodaj marchew. Po krótkim przesmażeniu zalej wszystko wodą, dodaj przyprawy i gotuj zupę około 10 minut. Na końcu dodaj kaszę. Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku sola i pieprzem. Podawaj w talerzach lub kubkach do zupy
Gotuj Sam!grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś razem z grzybami kolejne 10 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapraw zupę wiejską śmietanką. Podawaj zupę na talerzach. Na środku każdego talerza umieść wyspę z dyni duszonej
Gotuj Sam!Jeszcze raz o botwince, tym razem ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)połówki cytryny 1 łyżeczka miodu Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu
Gotuj Sam!zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka(...)ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Szefowa kuchniKrainie Czarów : Muszę biec, jestem spóźniony! Czasem jednak warto się w tym przedświątecznym zamęcie na chwilę zatrzymać, usiąść przy stole (koniecznie z kimś bliskim!) i zjeść wspólnie trochę zupy. Gorącej, kremowej, luksusowej. Bo dlaczego by nie...? Kasztany z C. uwielbiamy, nie było więc wątpliwości, że na obiad któregoś dnia zjemy kasztanowy krem. Z pewnym poświęceniem C. wydobył swoją ostatnią truflę(...)dodał ją do zupy, uszlachetniając jej smak. Choć to zaledwie jedna malutka trufla, niesamowicie wpływa nie tylko na smak, ale i samopoczucie konsumentów. Człowiek od razu się prostuje, nie trzyma łokci na stole i ( broń Boże! ) nie siorbie. Bo to taka elegancka zupa przecież. Choć i bez trufli będzie pyszna, bo kasztany same w sobie smakują nieziemsko. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemacie odwieczny problem "Jaką zupę dziś ugotować...?!" Ja się nad tym zastanawiam średnio co dwa dni, a to dlatego, że jak już kiedyś wspominałam- zupy gotuję właśnie na dwa dni. Tylko brakuje mi już pomysłów, a zależy mi żeby Olek jakąś zjadł ,bo z drugim daniem to u niego różnie bywa, ale najczęściej nie je go wcale... Tym razem(...)dajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy się zagotuje- miksujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu, a resztę zalewamy mlekiem. Dodajemy do zmiksowanej zupy i mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzanki: Pozostałą część masła rozcieramy z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz bazylią. Smarujemy kromki bagietki z dwóch stron
Kuchnia w czekoladzieWitajcie :) za oknem straszny wiatr i zimnica. Dzisiaj zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupę z dyni z kurczakiem. Do takiej zupki możecie podać grzanki lub groszek ptysiowy Brześć http://brzesc.pl/pl/produkty . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 1 kg dyni kawałek pora 4 trójkąty serka Hochland śmietankowego 1/2 szklanki startego parmezanu(...)gotujemy na małym ogniu.Gdy woda się zagotuje dodajemy przyprawy i 2 łyżki masła. Gotujemy tak długo aż wszystko zmięknie, jeśli woda za szybko odparuje możecie jej jeszcze dolać. Ugotowaną zupę blendujemy i przyprawiamy ewentualnie do smaku, solą, pieprzem, chili i szczyptą imbiru. Do gotowej zupki dodajemy sery i śmietankę, mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem
Sama słodycz i szczypta chili