zupa - 39309 przepisów (strona:726/2621)

Zupa rybna 122

ViolaPassion  Zupa z ogniem dosłownie uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości  opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana  18% jak zawsze do swoich zup używam  śmietany bardzo rzadkiej

Viola cooks with passion
Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami. 213

Zupa pomidorowa to taki klasyk w moim domu. Co jakiś czas staram się ją urozmaicać i dodawać inne składniki. Ten przepis znalazłam wertując stare czasopisma. Nie powiem - trochę mnie zaciekawił bo i połączenie składników wyjątkowe. Obawiałam się smaku,  ale niepotrzebnie. Dodatkowo zostałam wyróżniona i dostałam paczkę z produktami ze sklepu LIDL . W czasie gdy trwał tydzień kuchni hiszpańskiej(...)posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Bagietkę dodać do warzyw a następnie zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami. Podawać z grzankami. Ja wybrałam grzanki

Radość kipiąca uśmiechem.
Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki 192

Nazwałam zupę wiosenną bo jest lekka i delikatna tak jak wiosna, a smakuje wybornie. Wywar z kaczki jest bardzo aromatyczny i nadaje zupie jedynego i niepowtarzalnego smaku. Polecam gorąco na wiosenne jak i inne dni w roku. Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żurek na domowym zakwasie 172

Porwałam się na głęboką wodę i zrobiłam własny zakwas ( stąd ) oraz później na nim żurek ( również stąd ). Chyba postąpiłam nie tak jak trzeba z dodawaniem zakwasu, więc zupa nie jest tak kwaśna jak być powinna, ale już jestem o to doświadczenie mądrzejsza. Proces robienia zakwasu trwa 4-5 dni, a gotowanie samego żurku + wywaru około 3 godzin. Proporcje na około(...)litra zupy. 4/5 szklanki zakwasu 2 białe kiełbasy 100 gram boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczka majeranku Na wywar: 3 marchewki 1 pietruszka seler kapusta 1 cebula por Warzywa na wywar zalać 5 szklankami wody i zagotować. Pozostawić na małym ogniu przez

Czerwony Gupik
Zupa brokułowa 171

Trochę sobie obiecałam gotować więcej zup. Średnio mi to wychodzi - ta jest dopiero pierwsza w tym roku, ale może będzie lepiej. Szybka (jak na zupę) i smaczna brokułowa przecierana, z prażonymi ziarnami jako dodatek - bardzo dobrze się komponują. 250 gram brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kromki chleba lub bułka pestki dyni/sezam Warzywa, oprócz brokuła(...)małym ogniu. Doprawić (sól, pieprz, oregano, majeranek). Chleb/bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i wysuszyć na grzanki. Pod koniec, lub na osobnej patelni, uprażyć ziarna. Zupę podawać z grzankami i ziarnami. marcelina

Czerwony Gupik
Wodzionka 127

jeden z przepisów typu "nie róbcie tego sami w domu". :) Wodzionka (wodzianka) była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych.  [źródło] Wpisana na listę produktów tradycyjnych od 2007 roku to zupa z wody i chleba. Proporcje(...)zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, dodać do gotującej się wody razem z sola i smalcem. Doprawić resztą przypraw. Chleb pokroić/połamać do miseczek, zalać gorącą zupą. Podawać natychmiast. powodzenia, marcelina

Czerwony Gupik
Zupa chrzanowa 112

Zupa o ostrym chrzanowym posmaku, co nie powinno zaskakiwać. Szubka do wykonania, wystarczą warzywa na wywar i odrobina chrzanu w słoiczku. Ilość chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą lubimy zupę.  Inspiracja. 5 ziemniaków warzywa na wywar, np. marchewki por 2-3 łyżki chrzanu  1 szklanka mleka sól, pieprz Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć(...)maśle i dodać do gotujących się warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie całość przetrzeć blenderem dodając połowę chrzanu. Następnie do naczynia dać mleko, resztę chrzanu i odrobinę przetartej zupy i przetrzeć wszystko razem. Dodać do garnka, doprawić i zagotować. Podawać z chlebem lub grzankami. marcelina

Czerwony Gupik
CHŁODNIK (bez gotowania) 201

Bardzo rzadko robię chłodnik i traktuję go jako koktajl do wypicia między posiłkami. Na miano zupy jest dla mnie zbyt lekki, ponieważ preferuję zupy sycące i rozgrzewające. Ostatnio przeglądalam w kiosku różne gazetki, do których ludzie przysyłają własne przepisy i moją uwagę przykuł chłodnik z dodatkiem awokado. Ponieważ je uwielbiam, to po powrocie do domu przygotowałam zweganizowaną wersję zupy, bazując

Kasia Sarna
KREMOWA ZUPA Z BATATÓW 147

Niektórzy są negatywnie nastawieni do wege-zup, twierdząc, że są one zbyt wodniste i za lekkie. Ja też nie przepadam za zupami na samych warzywach, bo pomimo kilku dokładek nadal czuję głód. Dziś prezentuję zupę, którą można się nasycić :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zupa z fasolką i cukinią 161

prosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki(...)ziemniaki miksujemy blenderem z wywarem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy, aż zmięknie.  Pod koniec gotowania dodajemy do garnka startą cukinię. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną

Bon appetit mon amie
Zupa z pokrzywami 187

bardzo piękna Pani Pokrzywa.  Nie chciałam aby się zmarnowała, wszak ma wiele cennych składników i witamin. Babcia opowiadała mi jak w czasie wojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp... Zrobię zupę! I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj... Składniki: około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej(...)wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle. Dodać do tego pokrojone marchewki. Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu. Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie

Jemy Pijemy
Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia 134

Sezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku(...)łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis dołączam do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki" . Zapraszam wszystkich do facebookowej grupy , gdzie znajdziecie wiele innych ciekawych przepisów. Linki do wszystkich zestawień znajdziecie w zakładce

Codzienna kuchnia niecodzienna
przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę 164

Dziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-) składniki: 2 kg ogórków 1 duży pęczek zielonego koperku główka czosnku 6 czubatych łyżeczek soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte(...)brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy.  Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden

babka w formie
Zupa krem z marchewki 124

Uwielbiam bardzo zupy tak więc dziś przygotowałam zupę z marchewki. Wyszła przepyszna, delikatna do tego w cudownym kolorze. Tak więc zapraszam na szybką do zrobienia i bardzo odżywczą kremową zupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól

magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem z kurek 169

Pyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania