braku czasu na gotowanie, zupy są ostatnio podstawą mojego wyżywienia :) Ciepłe, pożywne i koniecznie z dużą ilością warzyw. Składniki -1 cebula -500g kiszonych ogórków -2 ziemniaki -1 udko kurczaka -3 marchewki -1 pietruszka -pieprz -100g śmietany -sól Przygotowanie Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Udko kurczaka dokładnie umyć, razem z przygotowanymi warzywami włożyć do garnka, zalać 2l wrzątku (osobiście wolę gęste zupy, więc sądzę, że 1,5 by zupełnie wystarczyło), doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o grubych oczkach. z wywaru wyjąć udko, wrzucić
Zielona Kuchniazupą pomidorową raczej nie przepadam. Ot. przeciętna zupa. Rozmyślając nad sposobem w jaki mogę spożytkować kartonik passaty trafiłam na ten przepis. Myślę - czemu nie? Przynajmniej zioła lubię. Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe. Składniki -400 ml wody -400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta(...)Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą. Źródło: Kwestia Smaku Smacznego
Zielona KuchniaZupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego(...)wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą
To co kochamGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Głównym składnikiem gazpacho są pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej. Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można(...)podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki czy orzechy. Składniki (na dwie porcje): około 600 g pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól
e-PrzepisyKulinarneDalej pozostajemy w temacie grzybowym. Uwielbiam zupy, jak zapewne większość z Was. Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie. Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy(...)drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy). Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę
Karczma HonoriettyPyszna zupa na każdą porę roku, a zwłaszcza na jesień. Delikatnie pikantna, rozgrzewająca, a zarazem niezwykle delikatna, dzięki dodatkowi mleczka kokosowego :) Gęsta, pożywna, a jednocześnie prosta w wykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka(...)czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę i chwilkę mieszamy. Wlewamy bulion i przykrywamy, aby doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kroimy warzywa, zaczynając od marchewki. Od razu dorzucamy do zupy. Jest najtwardsza, więc ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością
Kuchnia od dwojgaDziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na pieczarkową, taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem makaronu i obowiązkowo zabielana. Sam przepis jest banalnie prosty, a zupa bardzo sycąca. Polecam 😊 Składniki: 2 udka z kurczaka 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe(...)cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym drobnym makaronem (muszelki, kolanka). Przed podaniem posypać natką pietruszki
magiczna kuchnia KasiPrzyznam się szczerze, że ja kiedyś krupniku nie lubiłam - do czasu ;) Do jego smaku się chyba, po prostu dorasta. Tak było w moim przypadku. Kiedyś znienawidzona przeze mnie zupa, teraz stała się moją ulubioną zupą - szczególnie wtedy, kiedy podawany jest z pajdą świeżego chleba, posmarowaną masłem. Ale, uwaga krupnik nie może być za gęsty. Musi być w sam raz - odpowiednio(...)gęsta i odpowiednio rzadka. I takim przepisem się właśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula
CookYourselfwłoszczyznę, liść laurowy, pieprz Gdy warzywa będą miękkie wlać przecier i ponownie zagotować, doprawić solą, ewentualnie cukrem, pieprzem mielonym Jajko roztrzepać w garnuszku i wlać je do gotującej zupy -mieszać tak by z jajka powstały małe, lane kluseczki- jeśli trzeba dodać ciut kostki rosołowej. Już na talerzu zupę można "zabielić" łyżką śmietany. A jeśli dodamy ziemniaki (wcześniej ugotowane) zupa
Proste Potrawyporze roku króluje u nas pomidorowa. Na polu pełno przepysznych pomidorów więc żal nie korzystać z tych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie(...)zupa krem. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 1,5 l bulionu 1 duża cebula 2 marchewki 1 nieduży pęczek natki pietruszki 50 ml śmietanki 30 % sól,pieprz cukier do smaku Pomidory dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wyciąć i wyrzucić
Monia miesza i gotujeLatem , takie warzywne , lekkie zupy to sama przyjemność ich gotowania i pałaszowania wprost z garnka :)...Zupa delikatna , kremową i pełna zdrowia .Polecam. 1 op.cieńkich plastrów bekonu 50 dag.świeżego bobu lub mrożonego 1 cebula 4 ziemniaki 1 kalarepa 3 ząbki czosnku 1.5 litra bulionu z kury liście młode z kalarepki masło sól biały pieprz majeranek gałka muszkatołowa(...)smażyć jeszcze z kilka minut.Zalać bulionem i gotować do miękkości.Bekon zrumienić na chrupko.Na sam koniec dodajemy listki uduszone w maśle z kalarepki .Przyprawić.Zalać kremówką , wymieszać.Rozlac zupę do talerzy ,posypać bekonem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibyło całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCześć! Znacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego(...)ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Czas na dodanie śmietany. W garnuszku wymieszaj śmietanę z 2 – 3 małymi chochelkami zupy – do dokładnego połączenia się. Śmietanę dodaj do garnka, mieszając. Zupę wyłóż na talerze, udekoruj koperkiem. Smacznego
Moja pasja smakukolejna propozycja na zupę to zupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie ! Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki
Gotuj z Mąkązupę bigos natknęłam się w internecie. Bardzo mnie zaciekawiła, przeczytałam przepis i trochę się nim rozczarowałam, postanowiłam zatem przygotować własną recepturę. Ktoś powie, że to kapuśniak i w pewnym sensie będzie miał racje, tylko, że ja kapuśniaka nie lubię, a ta zupa bardzo mi smakowała. Będę do niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc(...)według własnego uznania, jeżeli lubimy kwaśne potrawy to jak najbardziej można dodać całą wodę. Do smaku pieprzymy, raczej nie ma potrzeby dosalania gdyż kostki bulionowe są wystarczająco słone. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego
Jadło i czytadło