Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami
Smakowity Blog KulinarnyWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)przy okazji czy wiecie, że zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka
Kraina Miodem PłynącaWiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo. Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki(...)zaczną mięknąć i dodajemy quinoę, gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy poszatkowaną zieleninę - pokrzywę, liście rzodkiewki, liście kalarepy, lubczyk i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Następnie blendujemy zupę, podajemy ją z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. Smacznego
Quinoa Raz!Będzie intensywnie i pikantnie, a do tego bardzo smacznie. Przypomniałam sobie o moich zapasach ajvaru i pomyślałam, że skoro jest on idealny do sosów to do zup nada się tym bardziej. Boczniaki same w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny(...)Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów - 2 do 3 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin - 3 łyżki ajvaru - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sól - pęczek cebuli
Apetyczna babeczkałyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera
La grande e la piccola cuocaPyszna zupa krem z marchewki i imbiru. Delikatnie słodka z imbirową nuta. Kolejna propozycja zupy krem na moim blogu. Oj chyba pojawi się niebawem sporo zup, kremów na blogu :) Składniki (2 porcje): - 6 marchewek - 1 mały seler - 1 duża pietruszka - 1 litr bulionu - 1 łyżka masła - świeży imbir (gruby plaster 2-3cm) - sól, pieprz Warzywa i imbir obrać
CookYourselfWiosna to czas na rwanie, a raczej łamanie bzu i ścinanie działkowego szczawiu, choć w sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową, ale ta najbardziej tradycyjna, chyba smakuje najlepiej. Taką właśnie Wam dzisiaj polecam. Składniki: 300 g świeżego szczawiu 500 g żeberek wieprzowych 1 mała marchewka 1 mała cebula 1 średni(...)gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć garnek z palnika i wlać słodką śmietankę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy, pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z jajkiem i ewentualnie wkładką mięsną... Smacznego
Gosia gotujezrozumiecie, że te problemy nie są wymysłem szalonych ekologów, lecz realnym zagrożeniem dla naszej mniej lub bardziej odległej przyszłości. Zanim jednak porozmawiamy o środowisku, zapraszam na pyszną zupę pieczarkową. Ugotowałam ją dość szybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku(...)pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. (Pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku.) Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaEgzotyczna zupa z ananasem z naszą pyszną ,polską marchewką okraszoną lekką ostrością czerwonego pieprzu. 0,5 kg marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 szklanki bulionu drobiowego kawałki mięsa z bulionu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną(...)warzywa zmiękną.Bulion zagotować, a mięso z niego pokroić na kawałki.Do bulionu dodać warzywa,doprowadzić do wrzenia.Gotujemy na małym gazie ok.20 minut.Zestawić z ognia i zmiksować zupę na krem.Dodać jogurt,tymianek,sól,pieprz czarny i czerwony.Miksować dalej z 3 minuty.Ananasa pokroić na cząstki lub w kostkę.Połowę wymieszać z zupą.Podawać w głębokim talerzu z kawałkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFitka inaczej nazywana ficiajką lub zarzucajką :) jest to zupa znana najbardziej w Zagłębiu Dąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu. SKŁADNIKI 4-5 szt.ziemniaków 300g kapusty kiszonej 1 marchewka liśc laurowy 2 szt.ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki(...)rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła.Następnie wlewamy do zupy taką ilość zasmażki aż zupa stanie się lekko gęsta,doprawiamy solą i pieprzem czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.Podajemy gorącą z pokrojoną natką pietruszki i kromką razowego chleba.Pycha
Mała w garnku mieszaBardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :) Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około(...)później. Kroimy także koperek. 2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki, dorzucam do zupy. Dodaje sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę ( do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do wywaru). Na sam koniec daję posiekany pęczek koperku i doprawiam całość do smaku
Gotowanie...to proste !Tradycyjna polska zupa. Składniki 2 udka kurczaka marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej garść listków majeranku sól pieprz Przygotowanie Kaszę jęczmienną opłukałem, zalałem wodą (pół szklanki), odstawiłem. Umyte udka włożyłem do garnka, zalałem wodą. Dodałem pokrojone: w talarki marchewkę, pietruszkę w słupki(...)następnie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę wraz z wodą, w którą była zalana. Gotowałem pół godziny. Wyjąłem udka, oddzieliłem mięso od kości, zdjąłem skórę, pokroiłem, wrzuciłem do zupy, dodałem połowę majeranku, gotowałem 10 minut, doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem posypaną majerankiem
R'n'G Kitchen