font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie <3 Składniki 1 duża kalarepa 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 200-250 g mięsa pieczonego kurczaka(...)kawałki mięsa, chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼ łyżeczki soli, grzyby i gotujemy przez 15 min. Kapelusze wyławiamy, kroimy w paski, ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenNajlepsza na rozgrzanie, bogata w karoten , słodka i pożywna zupa krem z marchewki, batata z dodatkiem soku z pomarańczy ! Zdecydowanie jesienny "must cook " :) SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie(...)oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. * Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaZup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki : 2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego(...)kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę, Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir i tez wylądował w garnku. Podgotowałam wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy
Justa próbuje gotowaćfasoli na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą
W Mojej Kuchni Lubięuwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się możemy aromatycznymi i sycącymi zupami, które w te chłodne jesienne wieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy(...)minut. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym,, solą i pieprzem. W czasie kiedy całość jeszcze powoli się gotuje, wyjmujemy kurczaka i dzielimy go na drobne kawałki, które ponownie wkładamy do zupy. Podajemy gorącą. Smacznego
ChilliJemyUwielbiam lekkie i łatwe w przygotowaniu zupy, które są zdrowe i potrafią sycić na długi czas. Dziś zapraszam właśnie na taką zupę :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 1 filet z kurczaka 1 kalafior Kilka małych marchewek lub 2 duże 2 łodygi selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety Sól i pieprz do smaku(...)angielskie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję vegetę oraz kostkę rosołową. Gotuję aż mięso będzie lekko miękkie. Dodaję kalafiora. Gotuję dalej aż kalafior będzie miękki. Dodaję kuskus. Zdejmuję zupę z palnika. Podaję posypaną natką pietruszki
Gotowanie Patkidużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy jajka na twardo. Na gorącej patelni w tym samym czasie podsmażamy boczek na skwarki, którym okrasimy zupę. Gdy zupa się zagotuje wkładamy kiełbasę i gotujemy razem przez 10 minut. -- Następnie wyjmujemy kiełbasę, dodajemy skwarki i dolewamy zakwas i gotujemy mieszając przez 2-3 minuty(...)Teraz smakujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy "pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym jajkiem, w celu uszczelnienia. Tak przygotowane chlebki wrzucamy do piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C Serwujemy
chleba naszegoBardzo lubię kremowe zupy i dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula(...)wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą śmietaną i uprażonymi pestkami dyni. Jako dodatek do kremowej zupy znakomicie sprawdziły się czosnkowe grzanki
babka w formiePolecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy, smakuje każdemu kto tylko spróbuje. Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1 łyżeczka soli, ziemniaki,~500 g wędzonych kości,150 g wędzonki,1łyżka majeranku,2 cebule, 4z. czosnku,2łyżki octu, jajka. Do zabielenia zupy potrzebna jest śmietana 18 % 330 ml , 1 łyżka mąki(...)szklanka wody. Ziemniaki gotujemy osobno, potem ugniatamy i podajemy z zupą polane tłuszczem ze skwarkami. W osobnym garnku gotujemy bulion z 3,5 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości. -- Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy. Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy
chleba naszegowrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziemniaki, cebulę, fasolę, pokrojonego selera- gotować Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy Dodać również umytego i podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz liście selera - ugotować do miękkości warzyw, posolić do smaku Doprawić do smaku pieprzem(...)majerankiem, bazylią ewentualnie łyżką lub dwiema ostrego keczupu. Kto lubi ostrą zupę może dodać podczas gotowania odrobinę ostrej papryczki chilii
Proste Potrawybabci jakiś czas temu przywiozłam dość sporą dynię. Zastanawiając się i równocześnie przeglądając internet postanowiłam zrobić zupę krem. Znalazłam bardzo prosty przepis na przeeeepyszną zupę. Skorzystałam z tego przepisu . Na prawdę polecam wszystkimi małym i dużym łakomczuchom. Składniki: 1 kg dynii 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szkl bulionu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)podsmażamy stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem aż zupa nabierze konsystencji kremu. Doprawiamy solą i pieprzem
Motylkowa KuchniaPrawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić. Mięsny czy warzywny? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz(...)wrzuć do rosołu, dzięki temu wywar nabierze pięknego, złocistego odcienia. Dodaj wszystkie przyprawy i częściowo przykryj garnek pokrywką. Gotuj na minimalnym ogniu – tak, by wywar nie zaczął wrzeć. Gotuj zupę przez minimum 2 godziny. Im dłużej, tym lepiej. Przecedź przez sito wywar do mniejszego garnka. Z sita wybierz warzywa, które możesz ponownie wrzucić do oczyszczonego już rosołu. Podawaj z makaronem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupa jest dobra na wszystko. Zastanawiałam się ostatnio jak wiele ma zalet. Zupa może rozgrzewać nas w jesienno zimowe dni. Może chłodzić w letnie upały. Może zwiastować wiosnę stając się coraz lżejszą. Syci, nawadnia, karmi. Inna o każdej porze roku. 5 ekologicznych marchewek biała cebula 2 cm świeżego imbiru szczypta chili szklanka soku z pomarańczy drobina skórki z pomarańczy pół(...)garnku wraz z imbirem startym na tarce i kurkumą. Wlałam wrzątek po 3/4 wysokości naczynia i wsypałam sól. Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami słonecznika i czarnuszką
AZgotuj!Jakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła(...)Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu. Boczek
Monia miesza i gotujeKwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny(...)jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka. W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy. Całość serwować z dodatkiem makaronu lub grzanek
Pyry na Gaz