Sezon na szparagi trawa, więc tworzę nowe dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu... Składniki: 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki lub pęczek młodych ½ selera ½ cebuli(...)części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitObrane ząbki czosnku razem z 2 gałązkami tymianku i 2 łyżkami oleju/oliwy, podsmażamy na patelni na małym ogniu. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dorzucamy do zupy razem z zawartością patelni. Gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy do zupy podsmażony uprzednio boczek pokrojony w kostkę. Dolewamy śmietanki(...)Doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut aby zupa przeszła aromatem boczku. Nakładamy do miseczek, dodajemy jajko podzielone na ćwiartki i posypujemy całość resztą tymianku. Wszystkiego pysznego
Pyszny DuetSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka bloga – Marta). Całe menu na tydzień kosztowało nas 134 zł dla dwóch osób (dwa najdroższe składniki to krewetki
Niedzielny kucharzstole, była tak pyszna, że każdy prosił o dokładkę. Przepis miałam od dawna w zeszycie, lecz do tej pory nie udawało mi się jej przygotować. Jest to zupa delikatnie kwaskowata, z mnóstwem moich ulubionych oliwek, salami, ogórków kiszonych i papryki. Soljankę (czy też solankę) można przygotować na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym - moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa(...)podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, ogórki i liść laurowy. Wlać rosół. Do zupy dodać podsmażoną wcześniej kiełbaskę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kiełbasą i cukrem. Gotową soljankę podawać z kleksem kwaśnej śmietany. * Soljankę można podkwaśnić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekrem mocno zaskakuje. Przepis mam od znajomego. Spróbowałam i wpisałam tą zupę do naszego domowego menu. Składniki: 2 cukinie pokrojone w kostkę 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła crostini lub inne grzanki -opcjonalnie 1 opakowanie serka mascarpone- małe Do garnka z wodą wkładam skrzydełko z kurczaka, gotuję(...)chwilkę duszę. Dodaję cukinię z cebulą do garnka z warzywami, wyjmuję skrzydełko. Dodaję serek mascarpone, sól, pieprz, (sprawdzam czy warzywa są miękkie) miksuję. Podaję z grzankami. Polecam Artykuł Zupa krem z cukinii pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plZupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. Polecam! mięso drobiowe na wywar 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera biała części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna(...)pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić na odrobinie masła. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory oraz pora/cebulę). W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i opcjonalnie śmietanę. Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) oraz można też posypać posiekaną zieleniną. Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą. Użyłam przypraw
Di gotujepieczarkowy tydzień. To moja druga pieczarkowa propozycja do tej akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i Marty . Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem... Składniki(...)posiekany koperek. Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić. Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów
Czerwień i błękitpołączymy dwa największe klasyki w zupach czyli pomidorową i ogórkową to wyjdzie zupa o niesamowitym smaku i aromacie i nie będziecie mogli przestać ją jeść, tak jak ja. Te smaki zdecydowanie lubimy i powtarzamy. A jak u Was? lepiej pomidorowa, ogórkowa czy połączenie też będzie ok? Próbujemy? zachęcam. Zupa pomidorowo - ogórkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezupę, jest naprawdę sycąca, ze względu na dodatek sera, pestek słonecznika i orzechów włoskich. W połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie posypcie ją świeżymi ziołami. Tymianek albo koperek będą pasować idealnie! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na ok. 6 porcji: 900 g kalafiora 900 ml mleka ok. 300 g włoszczyzny ok. 100 g sera żółtego 100 ml śmietanki(...)bulionu. Gotujemy całość przez chwilę na małym ogniu. Dorzucamy starty ser. (My użyłyśmy goudy, ale może być też cheddar albo edamski.) Kiedy ser się rozpuści, dolewamy śmietanki i doprawiamy zupę solą, pieprzem, wedle uznania. Zupę serwujemy z grzankami, przyprażonymi pestkami słonecznika, dyni, czy orzechami włoskimi. Całość posypujemy koperkiem lub tymiankiem. Voilà
Pyszny DuetDzisiejsza propozycja to danie z serii jedno garnkowych. Zapytałabym kto takie lubi, ale nie wiem czy jest choć jedna osoba, która nie lubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar(...)chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań czy zupa ma być rzadka czy na gęsto Przygotowanie: Mięso podsmażamy na patelni, siekając je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie razem
Życie zaczyna się w kuchniRamen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa(...)smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz z warzywami. Do zupy dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem Danie jest przygotowane z tzw. produktów SUPERFOODS. Superfoods to nic innego jak produkty zawierające minerały, witaminy czy inne składniki dobre
Kuchnia w oparachUwielbiam wszelkiego rodzaju kremy. Tak jak nie lubię rosołu tak zupy typu krem mogłabym jeść codziennie. Dziś proponuje Wam na obiad zrobić zupę krem z kukurydzy dodatkiem cynamonu Potrzebujemy: 1 szklanki kukurydzy z puszki 3 łyżki masła 1 mała cebula szczypta cynamonu ok 3 cm papryczki chilli 3 szklanki bulionu 125 g serka kanapkowego naturalnego typu Arla Apetina sól(...)proszku Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy kukurydzę, posiekaną papryczkę chilli. Delikatnie solimy. Podsmażamy wszystko ok 3-4 minut. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok 10 minut. Zupę zestawiamy z ognia i blendujemy na gładką masę. Dodać serek dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 5 minut przyprawiając do smaku papryką w proszku i pieprzem. Przepis bierze udział
Kuchnia w oparachpowiecie na zupę krewetkową.Zupą krewetkową zachwyciłam się na Lanzarote. Po powrocie do Polski spróbowałam odtworzyć smak. Zupa wyszła genialna :) Składniki: 100 g mrożonych krewetek koktajlowych szczypta imbiru 1 ząbek czosnku pół małej papryczki chilli 300 g ziemniaków 300 g marchewki1 łyżka oliwy 500 ml bulionu 100 ml mleczka kokosowego 60 ml soku z pomarańczy HORTEX trochę soku z limonki
Kuchnia w oparachLubicie zupę pomidorową? A co powiecie na pomidorowe cappucino? A jakby do tego dodać nutę pomarańczy? Brzmi pysznie, prawda? Czego potrzebujemy: 1 puszka pomidorów w puszce 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 3 marchewki 1 pomarańcza 1 łyżeczka skórki pomarańczowej olej sól pieprz GALEO cynamon GALEO śmietana Gotujemy bulion na włoszczyźnie i drobiu. Marchewkę obrać i pokroić w grubsze plastry.Ścieramy(...)Pomarańczę obieramy i kroimy. Marchewkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy pomarańczę, skórkę z pomarańczy, pomidory z puszki. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy chwile. Śmietankę ubijamy na piankę (tak, żeby nie była całkowicie sztywna). Zupę podajemy ze śmietanową pianką poprószoną cynamonem i skórką
Kuchnia w oparachDzisiaj kolejny pomysł na chłodnik jagodowy. Za oknem pada deszcz jednak my się nie poddajemy i wywołujemy lato zupami na zimno Czego potrzebujemy: 1 opakowanie chłodnika jagodowego WINIARY 300 ml wody 100 ml serka mascarpone 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka bazylia skórka pomarańczowa 1 anyż 5 goździków cynamon 1/2 łyżeczki octu balsamicznego Owoce do podania wiórki kokosa(...)anyżem, goździkami, skórką pomarańczową, bazylią i szczyptą cynamonu. Opakowanie chłodnika WINIARY rozpuszczamy we wrzącej wodzi (przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową odkładamy na bok). Czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej zupy dodajemy serek mascarpone z mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt wymieszany z octem balsamicznym dodajemy do zupy. Mieszamy. Podajemy z sezonowymi owocami (jagody, maliny, porzeczki) i wiórkami kokosowymi 'Przepis bierze udział
Kuchnia w oparach