Zawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna pani z Chin. Zapytałam ją, jak powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super. Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć
Kuchnia PokoleńMoja rodzinka czasem się ze mnie śmieje, bo ja bez zupy żyć nie mogę i jest ich tyle odmian w mojej kuchni, że trudno zliczyć. Klasyczne mało kiedy się trafiają - no może oprócz klasycznego rosołu, ale za to jest cała gama wywarów z kaszą i warzywami. Dziś podzielę się przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli pomidorowa(...)mięso, sól, pieprz, cukier i zioła do smaku. 2. Gdy pęczak jest już prawie miękki dodajemy koncentrat i kukurydzę, wszystko razem gotujemy kilka minut i jeśli lubicie pikantne zupy można dodać pod sam koniec łyżeczkę ajvaru
Apetyczna babeczkaKolejny przepis📃 z typu zup bez wywaru. W 100% warzywna🍅🍆🌽 więc powinna zadowolić wszystkich.😁 Od 2 lat zakochałem💚 się w takich zupkach i teraz męczę☝ Agnieszkę i podrzucam📄 pomysły💭 co by tu dało się zmielić... 💫 Składniki: pół brokuła 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora ok.10cm kawałek selera 1,5l wody 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz(...)laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić garnek z ognia, wyjąć ziele angielskie, listek laurowy, dodać masło i zblendować. Jeśli lubimy rzadszą zupę to można dodać jeszcze troche wody. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszna zupa na mroźne zimowe dni, zachęcam do gotowania. Użyłam tutaj czerwonej fasoli z puszki, można samemu ją ugotować tylko dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie. Zupa aromatyczna i treściwa, taką jaką najadamy się aby nie zmarznąć. Polecam serdecznie. Zupa fasolowa z boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy(...)wlewamy z powrotem do całości. Zupę przyprawiamy słodką papryką, solą i cukrem. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuBardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu Pistachio zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę... nie dość, że fińską, to jeszcze tak łatwą w wykonaniu, że nie mogłam się jej oprzeć. Smak prosty, swojski, idealny na weekendowy obiad czy ciepła kolację w tygodniu. Zupa z łososiem - Lohikeitto(...)wywaru z miękkimi warzywamy doewamy śmietankę i zagotowujemy. Dorzucamy kawałki łososia i połowę posiekanego koperku. Delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. nalewamy do miseczek i dekorujemy resztą posiekanego koperku
Dzieje kuchennej WiewióryWitam po kilkudniowej przerwie i zapraszam na pyszną zupę! Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1/2 dużego selera 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli lub pora 4 duże ziemniaki 2 łyżki serka topionego, np. ementalera 3 łyżki tartego parmezanu pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać sery i gotować do rozpuszczenia. Dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, lubczyk i szczypiorek, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, przelać do talerzy lub miseczek. Podawać z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami
Czerwień i błękitWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag pieczarek, por, duża marchewka, 3 małe pietruszki, udko z kurczaka, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki, 1-1,2 l wody. 80-100 ml śmietanki 30%. Dodatkowo: ugotowany makaron. Przygotowanie(...)odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki i wlewam śmietankę, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniaKalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Dziś proponuję pyszną zupę krem z kalafiora z grzankami i prażonymi migdałami. Składniki: 1 kalafior mały 1/4 pora ok. 750 ml bulionu warzywnego 300-400g ziemniaków 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Grzanki: Pieczywo ( u mnie ziarniste) 1 łyżka(...)pokrój w niedużą kostkę. Pora zeszklij dodaj czosnek i podsmaż przez ok.2 min. Do garnka wlej wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. GRZANKI: kromki chleba pokrój
Fiołkowe Talerzednia i wypełniamy swoje obowiązki duchowe... Wydawnictwo - M (seria zdrowe zdrowie) Tytuł - Dieta Daniela - Detoks Autor - Don Colbert Oprawa - miękka Ilość stron - 256 Z podanych przepisów dziś przygotowałam smaczną zupę jarzynową z fasolą. Składniki; 1/2 szkl fasoli adzuki 2 marchewki 1 cebula 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 łodygi selera 2 liście laurowe pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki(...)następnie wlać 3-4 szkl. wody lub bulionu. Dorzucić listki laurowe i gotować do miękkości fasoli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy fasola będzie miękka dodać do zupy. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku, solą i pieprzem a także ziołami jeśli jest jeszcze taka potrzeba. Podawać posypaną świeżym tymiankiem. Smacznego! Bardzo dziękuję Wydawnictwu M za otrzymaną
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowaniu każdy smakuje inaczej – lubię podpatrywać jak przyrządzają go inni – dlatego dziś rosół z kaczki podpatrzony u Ewy Wachowicz. Rosół to jedna z ulubionych i tradycyjnych zup w naszym domu. Moglibyśmy go jeść codziennie. Jest też często podstawą innych zup, nie tylko pomidorowej, także grzybowej. Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego(...)zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem. Składniki: 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki sól kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 1 marchewka 2 pietruszki ½ selera 2 ząbki czosnku kilka gałązek lubczyku Do podania: makaron nitki + świeżo posiekana natka pietruszki lub koper
Zasmakuj KuchniPrawdziwie jesienno-zimowa, bardzo syc ą ca i rozgrzewaj ą ca zupa. Poł ą czona z pajd ą dobrego chleba, lub ulubion ą kanapk ą, z powodzeniem wyst ą pi w roli pełnego posiłku. Ja muszę przyznać, że jak ą ś ostatnia porcję z samego dna lodówki dokończyłam posypan ą startym serem cheddar, co jest zapewne(...)można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego wina W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę
Lejdi of the houseZupa Pho to najczęściej spotykane uliczne danie Wietnamu, rozpowszechnione na całym świecie. Jest to rodzaj bardzo esencjonalnego rosołu podawanego z mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli(...)przecedzić bulion przez sitko. W miskach ułożyć makaron, na nim paseczki polędwicy. Dodać kiełki, szczypior i kolendrę, Całość zalać gorącym bulionem, w którym ugotuje się polędwica. Skropić zupę sokiem z limonki i opcjonalnie doprawić pikantnym sosem sriracha
wyzwania kuchennesól. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Jedną marchewkę odkładamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Resztę w całości wrzucamy do zupy wraz z umytym porem i cebulą. Gotujemy przez kolejne 30 minut (do momentu aż mięso zmięknie). Soczewicę płuczemy na sitku, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z zupy odławiamy mięso(...)małe kawałki. Wrzucamy z powrotem razem z soczewicą, tartą marchewką i ziemniakami. Dodajemy zioła (kolendra, oregano, kminek i tymianek) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec gotowania zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym
Qchnia po prostusię nam stworzyć kilka obłędnie smacznych dań, które powstały "z tego co akurat w lodówce", a które na stałe weszły w nasze kuchenne menu. Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu(...)Dobrze jest wrzucić boczek na zimną patelnię i stopniowo zwiększać temperaturę. Dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi. Ściągamy gotowy bekon na ręcznik papierowy, a na patelnię dolewamy kilka łyżek zupy. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Chleb kroimy drobno i rumienimy na suchej patelni przez 1 - 2 minuty, co chwila mieszając. Gotową zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, skwarkami
Kuchnia od dwojga