popularnej sieci sklepów wędzoną paprykę i po raz pierwszy dodałam ją do sosu paprykowego, przyprawa ta na stałe zagościła w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję dodać wędzoną paprykę do kremowej zupy z dyni! Składniki: 300 g mrożonej lub 350 miąższu ze świeżej dyni 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu(...)słodkiej śmietanki 18% groszek ptysiowy lub grzanki Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym lub wywarem mięsnym. Jeżeli używamy bulionu, to warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub oleju, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać słodką śmietankę, posiekany koper, curry i wędzoną paprykę
Czerwień i błękitzupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka(...)czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies lifeCieszę się z tego co mam. A wracając do kolorowego jedzenia to dziś soczyste czerwienie i pomarańcze. Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca - czego można chcieć więcej w taki dzień? Zupa z soczewicy i pieczonej papryki składniki(...)pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa wraz z soczewicą i cebulką z czosnkiem zalewamy bulionem i gotujemy aż soczewica będzie miękka. Dodajemy zmiksowaną paprykę oraz śmietanę. Zupę należy zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki
Przysmaki Karolkimoje najmłodsze dziecię :-( No niestety zaczął się okres przeziębień i sezon dla firm farmaceutycznych, co widać po ilości specyfików reklamowanych w telewizji he - zauważyliście? Wracamy do przepisu, pyszna zupa z kalafiorem, dynią Hokkaido, ziemniakami, kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię(...)takiej mniejszej) 3 średnie ziemniaki natka pietruszki suszone oregano 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na drobne różyczki, dynię obieramy kroimy w kostkę, tak samo ziemniakii cebulę. Czosnek drobno siekamy. 2. Do garnka dajemy łyżkę masła i oliwy
kruche babeczkiZupy robię dosyć często, bo bardzo je lubimy. Dziś gościła u nas ze świeżych ogórków i powiem, że wyszła delikatna, aromatyczna i bardzo pyszna. Taka zupa to świetna alternatywa dla tradycjonalnej ogórkowej . Jeżeli jeszcze nie robiliście takiej to zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 2 L bulionu(...)patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone ogórki i smażyć do momentu aż ładnie się zeszklą. Ogórki dodać do garnka i całość gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasibraku czasu na gotowanie, zupy są ostatnio podstawą mojego wyżywienia :) Ciepłe, pożywne i koniecznie z dużą ilością warzyw. Składniki -1 cebula -500g kiszonych ogórków -2 ziemniaki -1 udko kurczaka -3 marchewki -1 pietruszka -pieprz -100g śmietany -sól Przygotowanie Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Udko kurczaka dokładnie umyć, razem z przygotowanymi warzywami włożyć do garnka, zalać 2l wrzątku (osobiście wolę gęste zupy, więc sądzę, że 1,5 by zupełnie wystarczyło), doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o grubych oczkach. z wywaru wyjąć udko, wrzucić
Zielona Kuchniazupą pomidorową raczej nie przepadam. Ot. przeciętna zupa. Rozmyślając nad sposobem w jaki mogę spożytkować kartonik passaty trafiłam na ten przepis. Myślę - czemu nie? Przynajmniej zioła lubię. Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe. Składniki -400 ml wody -400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta(...)Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą. Źródło: Kwestia Smaku Smacznego
Zielona KuchniaZupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego(...)wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą
To co kochamGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Głównym składnikiem gazpacho są pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej. Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można(...)podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki czy orzechy. Składniki (na dwie porcje): około 600 g pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól
e-PrzepisyKulinarneDalej pozostajemy w temacie grzybowym. Uwielbiam zupy, jak zapewne większość z Was. Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie. Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy(...)drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy). Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę
Karczma HonoriettyPyszna zupa na każdą porę roku, a zwłaszcza na jesień. Delikatnie pikantna, rozgrzewająca, a zarazem niezwykle delikatna, dzięki dodatkowi mleczka kokosowego :) Gęsta, pożywna, a jednocześnie prosta w wykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka(...)czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę i chwilkę mieszamy. Wlewamy bulion i przykrywamy, aby doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kroimy warzywa, zaczynając od marchewki. Od razu dorzucamy do zupy. Jest najtwardsza, więc ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością
Kuchnia od dwojgaDziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na pieczarkową, taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem makaronu i obowiązkowo zabielana. Sam przepis jest banalnie prosty, a zupa bardzo sycąca. Polecam 😊 Składniki: 2 udka z kurczaka 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe(...)cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym drobnym makaronem (muszelki, kolanka). Przed podaniem posypać natką pietruszki
magiczna kuchnia KasiPrzyznam się szczerze, że ja kiedyś krupniku nie lubiłam - do czasu ;) Do jego smaku się chyba, po prostu dorasta. Tak było w moim przypadku. Kiedyś znienawidzona przeze mnie zupa, teraz stała się moją ulubioną zupą - szczególnie wtedy, kiedy podawany jest z pajdą świeżego chleba, posmarowaną masłem. Ale, uwaga krupnik nie może być za gęsty. Musi być w sam raz - odpowiednio(...)gęsta i odpowiednio rzadka. I takim przepisem się właśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula
CookYourselfwłoszczyznę, liść laurowy, pieprz Gdy warzywa będą miękkie wlać przecier i ponownie zagotować, doprawić solą, ewentualnie cukrem, pieprzem mielonym Jajko roztrzepać w garnuszku i wlać je do gotującej zupy -mieszać tak by z jajka powstały małe, lane kluseczki- jeśli trzeba dodać ciut kostki rosołowej. Już na talerzu zupę można "zabielić" łyżką śmietany. A jeśli dodamy ziemniaki (wcześniej ugotowane) zupa
Proste Potrawyporze roku króluje u nas pomidorowa. Na polu pełno przepysznych pomidorów więc żal nie korzystać z tych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie(...)zupa krem. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 1,5 l bulionu 1 duża cebula 2 marchewki 1 nieduży pęczek natki pietruszki 50 ml śmietanki 30 % sól,pieprz cukier do smaku Pomidory dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wyciąć i wyrzucić
Monia miesza i gotuje