Dzisiaj chcę Wam zaproponować mega smaczną jesienną zupę krem z dyni. Korzystając z tego, że moja szałwia ma się jeszcze całkiem dobrze na ogródku (jest dosyć odporna na zimno), postanowiłam z niej skorzystać i dodać ją do potrawy jako ciekawy i smaczny dodatek. Zawsze staram się by dania były nie tylko zdrowe, ale również pyszne, ciekawe i różnorodne. SKŁADNIKI(...)pestkami i skórę, po czym pokroić na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować dynię do momentu, aż zmięknie. Ugotowaną dynię zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć palnik. W rondelku rozpuścić masło, dodać około 7 umytych liści szałwii (można
Passions hobbies lifeminut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy(...)czasu aż zbrązowieje. Przelewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniZawsze uwielbiałam domowy krupnik. Moje dzieci na szczęście tę miłość po mnie odziedziczyły. Krupnik jest niezwykle aromatyczny i pożywny. W jednej miseczce zupy dzieciaki dostają nie tylko warzywa i kaszę, ale też mięso. Najbardziej lubię przygotowywać krupnik na żeberkach, choć można do niego dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej(...)marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, cebulę, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej oraz 1,5 łyżki soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki i 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka i doprawiamy zupę pieprzem, natką pietruszki oraz ewentualnie dosalamy. Przestudzone mięso
Dieta bez mlekaZima to u nas zdecydowanie sezon zup, gulaszy i wszelkich rozgrzewających dań, które przyjemnie zapełniają brzuszki po długim dniu w szkole, czy pracy lub godzinie na boisku. I chociaż Piotrek uparcie twierdzi, że przez siedem dni w tygodniu mógłby jeść rosół z makaronem, ja osobiście wolę tego uniknąć, więc od czasu do czasu wypróbowuję nowe… Continue reading Zupa
brunetkawkuchniRety jakie to było dobre, niestety już w czasie przeszłym. Wszystko zjedzone, a zupa palce lizać!. Curry uwielbiam, szpinak i bulgur też, więc cóż zupa skazana była na sukces. Może ktoś ma ochotę się po delektować nutką orientu połączoną z dynią?. Już piszę przepis... Składniki: - 1/2 dyni piżmowej, tak ok. 30-35 dag po obraniu ze skórki - 50 dag fileta(...)chwilę razem smażymy. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy kaszę i wszystkie przyprawy. 2. Pod koniec gotowania wlewamy mleczko kokosowe oraz wrzucamy liście szpinaku. Jeśli macie ochotę na pikantną wersję tej zupy to dodajcie chili. Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaorkiszowej sprawiają, że odziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje, wspomaga pracę wątroby, układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki: kości pozostałe(...)zagotować w międzyczasie przygotować warzywa. Umyć, obrać i pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Dodać do gotujacego się wywaru kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli na talerzach posypać natką zielonej piertuszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc wzruszające książki staram się czytać w ukryciu, co nie jest łatwe... Ale czego nie robi się dla przyjemności czytania...? Dzisiaj mam dla Was przepis na boską zupę z brukselki. Jakoś wcześniej nie pomyślałam, że można z brukselki przygotować krem; a przecież to nic nadzwyczajnego. Miksuje się ją dokładnie tak samo, jak wszystkie inne warzywa. Przepis znalazłam na blogu Kuchenne(...)idealny na te chłodne, listopadowe popołudnia - szybki, sycący i rozgrzewający. Czego chcieć więcej...? A po inne dania obiadowe z dodatkiem brukselki zajrzyjcie koniecznie do Mopsika, Malwiny, Marty i Pati. Zupa krem z brukselki Składniki: (na 3 porcje) 400 g brukselki 150 g ziemniaków 1 marchewka 1 pasternak 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 1 liść laurowy 800 ml bulionu sól
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy nadchodzi jesień wtedy często gotuję zupy "treściwe" czyli bardziej sycące. Grochówka z łuskanego grochu bardzo często gości w moim domu... Zapraszam! Składniki; 1 pasek żeberek wieprzowych 1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu 1 marchew 1 pietruszka 2 listki laurowe Skworcu 2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego(...)kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle wody aby konsystencja była taka jaka nam odpowiada.Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę aż do zrumienienia. Dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie <3 Składniki 1 duża kalarepa 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 200-250 g mięsa pieczonego kurczaka(...)kawałki mięsa, chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼ łyżeczki soli, grzyby i gotujemy przez 15 min. Kapelusze wyławiamy, kroimy w paski, ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenNajlepsza na rozgrzanie, bogata w karoten , słodka i pożywna zupa krem z marchewki, batata z dodatkiem soku z pomarańczy ! Zdecydowanie jesienny "must cook " :) SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie(...)oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. * Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaZup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki : 2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego(...)kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę, Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir i tez wylądował w garnku. Podgotowałam wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy
Justa próbuje gotowaćfasoli na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą
W Mojej Kuchni Lubięuwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się możemy aromatycznymi i sycącymi zupami, które w te chłodne jesienne wieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy(...)minut. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym,, solą i pieprzem. W czasie kiedy całość jeszcze powoli się gotuje, wyjmujemy kurczaka i dzielimy go na drobne kawałki, które ponownie wkładamy do zupy. Podajemy gorącą. Smacznego
ChilliJemyUwielbiam lekkie i łatwe w przygotowaniu zupy, które są zdrowe i potrafią sycić na długi czas. Dziś zapraszam właśnie na taką zupę :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 1 filet z kurczaka 1 kalafior Kilka małych marchewek lub 2 duże 2 łodygi selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety Sól i pieprz do smaku(...)angielskie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję vegetę oraz kostkę rosołową. Gotuję aż mięso będzie lekko miękkie. Dodaję kalafiora. Gotuję dalej aż kalafior będzie miękki. Dodaję kuskus. Zdejmuję zupę z palnika. Podaję posypaną natką pietruszki
Gotowanie Patkidużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy jajka na twardo. Na gorącej patelni w tym samym czasie podsmażamy boczek na skwarki, którym okrasimy zupę. Gdy zupa się zagotuje wkładamy kiełbasę i gotujemy razem przez 10 minut. -- Następnie wyjmujemy kiełbasę, dodajemy skwarki i dolewamy zakwas i gotujemy mieszając przez 2-3 minuty(...)Teraz smakujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy "pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym jajkiem, w celu uszczelnienia. Tak przygotowane chlebki wrzucamy do piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C Serwujemy
chleba naszego