Dziś bardzo prosty przepis na zupę kalafiorową, zabielaną śmietaną z ziemniakami i marchewką. O tej porze roku mi osobiście zupy najlepiej smakują są takie rozgrzewające i sycące. Składniki: 2 L bulionu 1 kalafior 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 12% koperek masło sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior(...)minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiTradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz(...)minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy szklankę wywaru. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą
Pyry na Gazpietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości. Mąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw. Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo przekroiłem w ósemki. Wrzuciłem do zupy. Podałem z tłuczonymi ziemniakami z cebulą zrumieniona na smalcu
R'n'G KitchenJesień to idealny moment na gorące, gęste, kremowe zupy w intensywnych, ciepłych kolorach, które sycą na długo, są zdrowe, a dzięki bogatej kompozycji przypraw cudownie rozgrzewają. Już na sam widok soczyście pomarańczowej zawartości miseczki człowiekowi robi się cieplej i jesienno-zimowe chłody stają się znośniejsze. A zapach pieczonych warzyw zwabi do kuchni nawet najbardziej wybrednych domowników i niejadków. Koniecznie spróbujcie(...)zmiksować na gładki krem. 7) Gotowy krem podawać z odrobioną śmietanki i świeżą kolendrą. Do podania kremu został użyty talerz deserowy Sunny 21 cm taupe AMBITION. #myAmbition Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki #healthyfood pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meChoć nazwa wskazuje że jest to zupa na lato to pyszna jest właśnie teraz. Idealnie rozgrzewa zmarznięte ciała w listopadowe, słotne dni. Nazwałam ją letnią bo przypomina mi letnie, słoneczne, długie dni i dzięki temu od razu na duszy raźniej. Zapraszam na pyszną zupę. Letnia zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTegoroczna jesień lub może już bardziej zima cieszy mnie między innymi z jednego powodu. Do mojego jadłospisu powróciły zupy. Uwielbiam je a wolne weekendy, i chłodne popołudnia zdecydowanie sprzyjają ich przygotowywaniu. Ostatnio podzieliłam się z Wami nowym przepisem na zupę brokułowo – porową oraz czosnkową z czerwonym pieprzem . Obie są genialne. Dziś przyszedł czas na kolejną wspaniałą zupę, w której
Życie ze smakiemKolejna zupa-krem na moim blogu. Ostatnio u mnie goszczą właśnie zupy-krem albo pomidorowa ;) Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni Ziemniaki(...)Przygotowanie tradycyjne: Wodę/bulion zagotować dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować na krem. Przed podaniem, gotowy krem z pora posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfjest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad. Za to Tata, człowiek, który we wojsku spędził kilka lat, wniósł do domu przyzwyczajenie(...)kapuśniak , tak jak i grochówka , musi być ugotowany na wędzonych żeberkach. Tak przygotowaną zupę, wypracowana przez moich Rodziców, nauczyłam się i ja gotować, i przyznam, że żaden kapuśniak nie smakuje mi tak dobrze. I to nie chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak
Poezja Smaków - blog kulinarnyZupa w klimacie jesiennym, rozgrzewająca i sycąca, a ponad to łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo lubię wszystkie zupy warzywne i staram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki
talerz przyjemnościbądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej(...)Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki
mojewypiekiinietylkowrzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się(...)rozleciała. Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki. Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób
Proste Potrawyzupy gulaszowej zazwyczaj dodajemy pieczarki, ja wpadłam na nieco inny pomysł, wzbogaciłam jej smak kurkami! Kurki mogą być mrożone lub świeże. 1 kg szynki wieprzowej 3 papryki 300g kurek (mogą być mrożone) 2 duże cebule 2 marchewki 4 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek granulowany 2 łyżki smalcu 3-4 łyżki mąki(...)czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. 2. Do zupy dodajemy koncentrat. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do zupy. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniPyszna i apetyczna zupa – krem ze świeżych pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest bardzo interesujący. Jest to jedna z moich ulubionych zup, idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory 🙂 Składniki: – 1,5 kg pomidorów – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Czytaj więcej → Artykuł KREM
greengoodiesWigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzepis na oczyszczającą zupę jaglaną robi OGROMNĄ FURORĘ! Dlatego myślałam, kombinowałam i mam dla Was kolejny przepis na oczyszczający organizm wspomagający odchudzanie. Możemy zupkę traktować jako osobny posiłek, jest niezwykle sycąca, zdrowa i aromatyczna. Dzięki odpowiednim składnikom pobudza metabolizm do pracy, wspomaga trawienie, dzięki pietruszce działa detoksykacyjne i jest jak miotełka dla naszych jelit. Bogata w błonnik(...)zupkę codziennie przez tydzień lub dwa na obiad na pewno oczyścimy organizm i przygotujemy go do zmian związanych ze zmianą złych nawyków żywieniowych na zdrowe. Składniki na zupę ok 2,5 litra: 1 filet z kurczaka pojedynczy 1/1 kalafiora 1/2 papryki 1 mała pietruszka Kawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka
Czarnawisienka