Drobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyJako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi(...)podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie
KucharzycaBiała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam
Kuchnia MagdaLenyRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenyMazurek w kształcie pisanki, bez pieczenia to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości. Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenyPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLenyJajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko
Kuchnia MagdaLenygenialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Czwartek: WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM ORZO Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka ryżu(...)włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. To klasyczny słodko-kwaśny zestaw, z nutą selera, podkręcony aromatem suszonych ziół. Piątek: SUSHI BOWL, CZYLI SUSHI BEZ ZAWIJANIA Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis
Niedzielny kucharzOlej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który
Kuchnia MagdaLenyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny
Kuchnia MagdaLeny"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale
Kuchnia MagdaLenyMoja najlepsza zupa gulaszowa . Przepis na tę niesamowitą zupę dopieszczałam przez lata. Gulaszowa to jedna z lepszych zup. Jest sycąca, smaczna i rozgrzewająca. To jedno z dań, które nigdy mi się nie nudzi. - super popularna i pyszna zupa - dokładny przepis i dużo porad - na mięsie wołowym i wieprzowym
AniaGotuje.plzrobić. Wielkanoc zwyczaje Sadzenie kiełków jest proste. Daje dużo radości i nie zajmuje dużo czasu a kiedy rzeżucha wyrośnie możemy nią udekorować stół, albo przerobić ją na pyszną zupę wielkanocną. Malowanie pisanek ma pogański rodowód. Pisanki robi się nawet w krajach islamskich jak Uzbekistan, bo to symbol nowego życia, odradzającej się przyrody, wiosny i po prostu dobra zabawa. W wielu(...)kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji Jak przygotować pastę jajeczną z sardynkami? Wszystkie składniki oprócz natki miksujemy na gładką masę. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem. Zupa z rzeżuchy To dużo zdrowsza i lżejsza opcja niż tradycyjny żurek. Nie trzeba przejmować się zakwasem, dietą, ani tym, że przesadzimy ze świątecznym obżarstwem. To też dobry sposób, żeby zagospodarować
Ugotowane pozamiatane