Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo
Kuchnia MagdaLenyDomowy zakwas na żurek. Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego. O ile przepisów i receptur na taką zupę jest wiele, o tyle według mnie zakwas na najlepszy żurek wielkanocny musi być zrobiony tradycyjnie w domu. Można iśc na łatwiznę i kupić zakwas w sklepie, mozna nawet zrobić żurek z torebki, ale to już nie będzie domowy(...)żurek na zakwasie. Jesteśmy z Piotrem samowystarczalni, gdyż sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę i inne przetwory, robimy też domowe zakwasy na świąteczne zupy, zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony. Przepis na zakwas na żurek podawałam pona 9 lat temu w przepisie na domowy żurek na zakwasie. Zakwas można przygotować samemu albo kupić gotowy w szklanej butelce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMam coś specjalnego - prawdziwe HITY na wielkanocny stół! E-book "Mazurki Wielkanocne" zawiera 15 przepisów na tradycyjne ciasta (tj. mazurki) przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Jednak moje
Kuchnia MagdaLenyWiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu
Kuchnia MagdaLenyniż mięso. Dostępne są świeże lub jako gotowy produkt w słoikach lub puszkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Flaki z mięsem drobiowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz. 30 min. Kalorie 290 kcal Flaki nie takie straszne jak nazwa. W przygotowaniu bardzo proste(...)smaku wyjątkowe. Pyszna, polska, gulaszowa i pożywna zupa na zimne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg flaków świeżych 1 kurczak z wolnego wybiegu lub porcje drobiu 1 porcja włoszczyzny rosołowej 1 mała cebula (poza włoszczyzną) 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
ProstePesto.plDrewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany
Kuchnia MagdaLenyKrem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati. Składniki: 1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego 2 ząbki czosnku 500 ml napoju ryżowo kokosowego Lima sól do smaku papryczka chili w płatkach do smaku gałka muszkatołowa 2 łyżki sosu sojowego Tamari Lima less salt 25% 2 łyżki oliwy z oliwek(...)Wierzch posypujemy skórką z cytryny. Układamy w formie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 200 st. C. Można także kawałki łososia zgrllilować. W garnku na zupę umieszczamy oliwę i obrany czosnek. Lekko aromatyzujemy czosnkiem oliwę. Dodajemy kalafior pocięty na małe różyczki wraz z głąbem. Zalewamy napojem ryżowo- kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok.15 minut
AZgotuj!Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w
Kuchnia MagdaLenywiecie że? kasza jęczmienna perłowa ma mnóstwo błonnika i selenu? Regularne spożywanie kaszy powoduje obniżenie złego cholesterolu. Dzisiaj umieściłam ją w przepysznej zupie. Zupa jest sycąca, aromatyczna, idealna aby zaspokoić głód. Zapraszam na obiad. Zupa z zielonej chili. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJedna z pierwszych potraw jaką możesz podać niemowlakowi podczas rozszerzania diety po skończonym 6 miesiącu życia. Zupkę jarzynową możesz zaserwować dziecku już jako jeden z pierwszych posiłków. Zupa z gotowanej marchewki, korzenia pietruszki i ziemniaka z odrobiną oleju słonecznikowo – rzepakowego. Okraszenie warzyw tłuszczem jest zalecane, zabieg ten ma na celu zwiększenie kaloryczności potrawy. Warto sięgnąć po olej z pierwszego(...)gotuj na niewielkiej mocy palnika do miękkości warzy, czas gotowania powinien wynosić między 20 a 30 minut. Ugotowane jarzyny wraz z płynem zblenduj rozdrabniając kawałki warzyw. Nie blenduj zupy na gładki mus, postaraj się zachować grudkową konsystencję. Zupkę pozostaw do wystudzenia. Porcję zupki przełóż do miseczki, dodaj do niej niewielką ilość oleju dla dziecka i wymieszaj. Pozostałą zupkę jarzynową możesz
ProstePesto.pl