Przepis na : obiad
Domowy chłodnik z jajkiem i ziemniakami to szybka i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa idealna na upalne dni. Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo oraz ziemniakami. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu, tak aby każdy mógł łyżką sobie nałożyć odpowiednią ilość. Zupę podajemy ostudzoną, możemy przed podaniem włożyć ją na około godzinę do lodówki. Składniki pęczek młodej botwinki, albo dwa (łącznie ok. 400g) 1/2 pęczku szczypiorku 4 rzodkiewki 1/2 pęczku koperku 2-3 ogórki gruntowe sól pieprz 1 l... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...