Może to i dziwne, ale ta zupa jest dla mnie...sentymentalna? Hm, nie wiem jak to określić. Znalazłam ją kiedyś w książce kucharskiej (z której owy przepis pochodzi), a że kocham koperek to od razu zażyczyłam ją sobie na obiad. Robił mi ją zazwyczaj tato, raz czy dwa mama, ale szczerze mówiąc, ta tatowa była najlepsza (nie obrażaj sie mamo(...)kiedy przy sprzątaniu znalazłam ksiązkę kucharską z przepisem na nią. Już wiedziałam, co będzie na obiad! Ale tym razem ugotowałam ją sama i wiecie...chyba była jeszcze lepsza! ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM zmodyfikowany przepis z książki "Zupy" // 2 porcje ~4 szklanki bulionu (kostka bulionowa rozpuszczona w 4 szklankach wody) ~2 pęczki koperku, ok. 100-120g ~1/3 szklanki jogurtu
chili & sugarzeszłym tygodniu wspominałem o fajnym obiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa(...)rzeczy, bo właściwie teraz gdy to pisze to noc jest i spać zaraz iść muszę, jutro o 5 pobudka niestety. Więc carpaccio opisałem kilka dni temu, teraz pikantna zupa krem z brukwi. A za kolejnych kilka dni spaghetti aglio olio. 650 g obranej brukwi 4 młode ziemniaki 1 litr wody/rosołu 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula
Marder&Marder ManufactureZupa doskonała! To tak tytułem wstępu :) Bo było to tak: Madzia wpadła na pomysł, że zrobi zupę krem z ziemniaków. W zasadzie nie bardzo miała pomysł jak to zrobić więc wymyśliła sobie. I to jak wymyśliła! Zupa wyszła doskonała. Dodatek tymianku połączony ze smakiem ziemniaków to coś niesamowitego. Dawno już nie jadłem takiego połączenia smaków. Czekam na kolejny "dziwny" pomysł(...)wyszło za rzadkie to możemy dodać drugą marchewkę i znów zmiksować. Na koniec kolejny niezbędny składnik: boczek. Wędzony boczek kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni do chrupkości. Zupę nalewamy na talerz, a boczek kładziemy na górze. I posypujemy całość drobno zmielonym świeżym rozmarynem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturemnie zaskakuje. I tym razem znowu to zrobiła. Idę rano do pracy, godzina pewnie jakoś około 6.30 i Madzia dzwoni do mnie. I mówi: "Bo wiesz... Bo ja bym zupę zjadła. Cebulową taką..." Nic dziwnego właściwie by w tym nie było, Madzia często dzwoni do mnie i mówi, że na to czy na tamto ma ochotę. Dziwne natomiast jest(...)Madzia nie lubi zupy cebulowej. Ale tak jakoś ją naszło coś. Postanowiłem więc zrobić taką cebulową, żeby ją zapamiętała i na zawsze już polubiła. Właściwie, nie chwaląc się, udało mi się to doskonale, Madzia była zachwycona. Na zupę: 500 g cebuli 1 litr bulionu wołowego 250 ml białego wytrawnego wina 100 g masła 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz
Marder&Marder Manufacturekurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze kurczaka, doprawionym przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym całość miksujemy(...)gładkiego wywaru przekładamy podsmażony czosnek i podgotowujemy kilka chwil. Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając. Puszysty serek Almette przekładamy do sporej miseczki i dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy. Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki
Kuchenna Kontrrewolucyanacięłam się na nędzne przepisy na tę zupę, chociaż hula ich po internecie tysiące. Wbrew pozorom łatwą ją zepsuć kiepskimi proporcjami. A dynię uwielbiam, bo jest świetna na słodko, ostro, słono i kwaśno. Doszłam więc do wniosku, że nigdy nie zrobię tej zupy tak, jak trzeba, jeśli nie wymyślę czegoś sama. Syntezę tysięcy przepisów uważam za udaną. Jakie to szczęście(...)Wrzucamy je razem do warzywnego wywaru i gotujemy do miękkości. Dokładamy puszkę groszku i masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku, po czym zupę przegotowujemy. Dolewamy szklankę mleka i dobrze mieszamy. Ja podaję ją z łuskanymi, świeżymi pestkami dyni, przyozdobioną jeszcze odrobiną mleka i wymieszaną tak, by powstały wzorki. Zupa spotkała się z uznaniem
Kuchenna KontrrewolucyaPokutuje pogląd, że szczawiowa powinna być zabielana. Ja zup nie zabielam z zasady, więc i ta pozostała zielona. ;) Od lat robię ją w tej samej postaci i cały czas, tak samo świetnie nam smakuje. Właśnie taka jest idealna na letnie upały, kiedy nie chce się jeść zapychających, ciężkich dań. A szczawiu ci przecież u nas dostatek. Jednak może niekoniecznie polecałabym(...)jedzenie tej zupy w ilościach przemysłowych... kwaśno się robi, aż zęby bolą i ponoć ma negatywny wpływ na zdrowie. Za to od czasu do czasu - pyszna sprawa. 2 litry bulionu warzywnego 0,7 litra szczawiu (nieupchane liście w słoiku) ugotowane na twardo jajka kilka ziemniaków sól, pieprz do smaku Szczaw dokładnie przepłukujemy na sicie, po czym odstawiamy
Kuchenna KontrrewolucyaWażne decyzje. Przełom. Zmiany. Oby na lepsze:) Z kubkiem kawy i czekoladą rozmyślam nad jutrzejszym dniem...:) Dzisiaj krotko: jest zupa (żeby nie było, że jestem monotematyczna i serwuję tylko słodkości :P ). Gęsta, kremowa, z chrupiącymi grzankami - czyli taka, jaką lubię najbardziej. Na 4 porcje: 50 dag cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 szklanki bulionu 100 g serka topionego koperek(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do zup pieczywo Cukinię obrać, wydrążyć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa smażymy na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię i chwilę smażymy po czym zalewamy wszystko bulionem. Całość gotujemy aż cukinia będzie miękka. Wówczas za pomocą blendera miksujemy całość. Dodajemy
My simple kitchenłyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera(...)pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Na samym
My simple kitchenrozgrzewkę :) Przepis zaczerpnęłam z książki Elżbiety Adamskiej, "Kuchnia polska i światowa". Na 4-6 porcji Składniki: 1 mały kalafior 3-4 szklanki bulionu warzywnego (zależne od preferowanej gęstości zupy) plaster selera 1 średnia pietruszka 3-4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa 1 cebula płatki migdałowe Kalafiora ugotować do miękkości w bulionie warzywnym wraz z selerem(...)pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać
My simple kitcheninnego jesienią, kiedy atmosfera staje się melancholijna. Wiosną ciężko ją znieść mając w planach tyle rzeczy do zrobienia. No ale przynajmniej w końcu mogę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjną zupę gulaszową. Robiłam ją już jakiś czas temu na parapetówę i nieskromnie przyznam, że zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza(...)przeniknęły). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Odlewamy z garnka około 1,5 szklanki płynu i rozprowadzamy w nim mąkę. Wlewamy zawiesinę spowrotem do garnka i zagotowujemy. Zupa powinna lekko zgęstnieć. Ogórki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze z 5 minut i przyprawiamy zupę solą, pieprzem i vegetą. Podajemy z bułką
My simple kitchenzupkę znalazłam w jakieś gazecie (zabijcie mnie, ale już nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki(...)będą miękkie. Wówczas zdejmujemy je z ognia i i obsypujemy je 1/2 łyżką mąki. Mieszając powoli dolewamy śmietanę. Dokładnie ze sobą wszystko łączymy i powoli wlewamy do garnka z zupą. W tym momencie dorzucamy różyczki kalafiora. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu aż kalafior będzie miękki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, majerankiem i vegetą
My simple kitchenKosmos na paznokciach. Zbyt słodka kawa. Kilka gorzkich myśli Najchętniej chciałabym założyć na uszy słuchawki i na chwilę gdzieś uciec w gąszczu własnych refleksji. Wariacji na temat zupy dyniowej jest wiele. Ja co roku staram się przynajmniej jedną zrobić w inny sposób, niż dotychczas. Tym razem postanowiłam, że smak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny(...)balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać
My simple kitchennajprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Po całym dniu pełnym obowiązków ukojenie w postaci młodych, świeżych warzyw radośnie pływających w gorącym kokosowym bulionie potrafi zdziałać cuda. Dodam tylko, że przygotowanie tej zupy wymaga minimalnego wkładu pracy; z wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis(...)dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną
Roślinna - blog wegańskiBędziemy debiutować kulinarnie. Na pierwszy ogień błyskawicznie zupa, przy której nic wielkiego czynić nie trzeba, a która potrafi rozgrzać i nasycić w czasie deszczowej wiosny. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych! ZUPA POMARAŃCZOWA Krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 4-5 średniej(...)powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem, sezamem i migdałami. Jeśli chcemy zneutrulizować moc chilli i imbiru, możemy dodać zwykłą lub wegańską śmietankę. Teraz pozostaje nam tylko szybkie zjedzenie zupki
Bananowe Pole