zupa - 39353 przepisów (strona:545/2624)

Zupa serowa 159

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 201

jechać zwiedzać świat, a my samochodem możemy zabrać ich gdzie i kiedy tylko chcemy, a ich radość jest nie do opisania!  A dziś, przepyszna, domowa i rodzinna zupa z botwinki z przedwojennego przepisu, który przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Jednakże, tym razem, (może to brzydko z mojej strony) chciałam ją troszeczkę odchudzić i wykombinować zdrowszą, moją wersję, która(...)smaku niczym nie różni się od tradycyjnej wersji! Skoro wyszła tak samo pysznie, stwierdziłam, że warto się nią podzielić :) Jak wiadomo, zupy nie są kaloryczne - o ile nie są tłuste - więc i tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka

Be Fit Be Strong
Polska zupa gulaszowa. 113

miejsca na nieodśnieżanym pracowniczym parkingu. To samo po pracy ;(      Ale gdy już w końcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki(...)około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe

Rozpustne gotowanie
Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem. 196

moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu gdy zupa jest gotowa(...)wyłączam grzanie, wrzucam szpinak, mieszam (nie przykrywam garnka) i gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny

Rozpustne gotowanie
Zupa jarzynowa z kurczakiem. 120

Lubię zupy, lubię je gotować , ale strasznie nie lubię ich fotografować. Nie umiem zrobić ładnych zdjęć zupy, która jest naprawdę smaczna, a na zdjęciu wygląda bardzo mało apetycznie. Wiem, je się oczami , ale tym razem musicie mi uwierzyć na słowo. Zupa była pyszna. Składniki: 1,5 l wywaru mięsnego ugotowanego na kurczaku mięso z kurczaka ugotowane w wywarze (wykorzystałam pierś(...)minut po czym dodać różyczki kalafiora i mięso ugotowane z kurczaka bez skóry. Doprawić solą i  pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać śmietanę i posypać koperkiem. zupa jarzynowa z koperkiem

O kuchni z uczuciem
Odchudzająca zupa kapuściana 227

samo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na sławną swego czasu „odchudzającą” zupę kapuścianą, cały bajer tej zupy polega na tym tłumacząc łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie

greenscarf
pulpetowa jarzynowa zupa... 143

łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą do mielonego, koncentratem pomidorowym, kucharkiem, kaszką manną i tartą bułką, uformować średniej wielkości(...)kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek 152

Delikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek. Składniki 3 białe części pora 6 skrzydełek 2 marchewki mały seler 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu sól ,pieprz łyżka masła 2 łyżki drobnego makaronu Pulpeciki: 3 jajka natka pietruszki kiełki owsa mała cebula bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną(...)solimy i zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Zupa z jarmużem 180

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela(...)gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Zupa z fasolki szparagowej z ryżem 137

Bardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie łączymy z jogurtem i odrobiną gorącego wywaru z zupy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką ,mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą

R'n'G Kitchen
Yoğurt Çorbası (zupa jogurtowa) 152

Turecka zupa jogurtowa ,bardzo delikatna w smaku ,z lekką nutą mięty. Składniki 2 l bulionu wołowego 200 g ryżu 1 łyżka posiekanej mięty sól 150 g masła 125g mąki 500 ml jogurtu naturalnego słodka mielona papryka oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z bulionu odlewamy 250 ml ,resztę zagotowujemy ,wsypujemy ryż(...)gotujemy 10 min (od czasu do czasu mieszając). Masło rozpuszczamy w rondelku ,wsypujemy mąkę ,zrumieniamy. Do masła wlewamy wcześniej odlany bulion ,dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą. Jogurt wlewamy do wazy i mieszamy z posiekaną miętą. Do jogurtu wlewamy gorącą zupę ,dokładnie mieszamy trzepaczką. Zupę podajemy oprószoną słodką papryką i skropioną

R'n'G Kitchen
Zupa z nowalijek 134

Młode, świeże warzywa obecnie królują na targowisku więc zupa z nich to nasze danie ulubione o tej porze roku. Składniki wędzona kość schabowa 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki(...)laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę. Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 214

Moja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion(...)przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 169

ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga:  Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)przepisem Etap II  dodaj kapustę pekińską i marchewkę (w razie konieczności dopraw wywar do smaku) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III  ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze w następujący sposób: najpierw przełóż łyżką cedzakową same warzywa dolej część wywaru i zmiksuj (jeśli zupa wyjdzie za gęsta - dolej więcej wywaru i zmiksuj

Szybko Szybkowar
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM 203

Chyba nie ma  pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ...   Naturalna słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ...  Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!  Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych(...)sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę.  Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i blendujemy wraz z posiekanymi listkami bazylii. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie przecieramy pomidory przez sitko.   W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania