lubi gołąbki ten pokocha zupę gołąbkową. Syta, smaczna i idealna na zimowe obiadki. Nie ma nic lepszego jak powrót z pracy czy ze spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy. Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu(...)Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa
O kuchni z uczuciemŻadna "pomidorówka" nie smakuje tak wspaniale, jak ta przygotowana na przecierze ze świeżych pomidorów! Gdy raz skosztujecie tak aromatycznej zupy, nie będzie już Was łatwo zachwycić tą na przecierze puszkowym. Z zupą pomidorową świetnie komponuje się makaron jajeczny. Można ją też łączyć z makaronem ryżowym vermicelli lub bezglutenowym. Czysta zupa smakuje wyśmienicie ze świeżym(...)przepisem gotowy sos pomidorowy przelej do blendera i zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko do sosu dodaj orzechy i ponownie dokładnie zmiksuj dolej resztę wywaru drobiowego i zagotuj smak zupy możesz wzbogacić ulubionym ziołem
Szybko Szybkowarsię przede mną chowają ;) to dania z nimi uwielbiam. Na szczęście od czasu do czasu dostaję trochę od koleżanki i wtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów(...)kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy
Smakołyki Asijesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki(...)przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem. Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką oliwy bazyliowej, śmietanką i posypać pestkami dyni. Można udekorować świeżą bazylią
Smakołyki Asiteż nie (wybór zostawiam Wam ;-)),odcisnąć i drobno pokroić, dodać do garnka wtedy kiedy marchew będzie już miękka. (kwas z kapusty można zachować, bo może okazać się ze zupa nie jest zbyt kwaśna więc wtedy go dolewamy) Zalać woda tak, aby kapusta była zakryta. Gotować około godz. do czasu aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki obrać i pokroić(...)oddzielnym garnku. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cebule pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Kiedy się zrumieni wszystko wkładamy do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do zupy. Doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać wcześniej ugotowane i odcedzone ziemniaki. Wymieszać i gotowe. Idealna na chłodniejsze dni. Zupy nie zagęszczam
Radość kipiąca uśmiechem.Mój tato ,mimo wieku , lubił pichcić w kuchni i wprowadzać swoje nowinki do tego co gotował , a zupy to była jego domena.Niby nic tam takiego nie dodawał ,ale wystarczył jeden dodatek i zupa nabierała innego "wymiaru".W tej zupie ogórek kiszony , nadał grochówce smak i podkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach(...)listek laurowy.Gotujemy tak długo aż groch nam się rozpadnie.Dodać starty ogórek kiszony.Patelnię z tłuszczem po boczku Rozgrzać ,zeszklić cebulę , posypać mąką ,smażyć mąkę aż zbrązowieje,rozprowadzić mąkę zupą i dodać do zupy.Wymieszać.Przyprawić,dodać majeranek.Chwilę gotować.Podawać z chlebem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizupa jest naprawdę warta zrobienia. Pomidory, szpinak i ciecierzyca to bardzo smaczne połączenie. Zupa nie wymaga długiego szykowania, w pół godziny mamy gotowe sycące danie. Polecam! inspiracja tutaj składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, rozgniecione 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki ok 400g puszka ciecierzycy - użyłam gotowanej na parze(...)posypać wędzoną papryką, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 2 minuty, następnie dodać ciecierzycę, pomidory, gotować przez kolejne 2 minuty. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować zupę przez 20 minut. Po tym czasie dodać odciśnięty szpinak. Gotować przez kolejne 2 minuty. Zupę podawać posypaną dymką i natką pietruszki. Smacznego
Stare GaryBardzo smaczna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jest lekka i pożywna, uwielbiam zupy z dodatkiem serków topionych. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego 1 mały kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziemniaków 200 gram serka topionego śmietankowego sól, pieprz pół pęczka kopru Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w pół plastry, ziemniaki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Serki topione dodajemy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zupy, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekany koperek
Bajeczna Kuchniasprawa. Ale nie niemożliwa! Zaczęłam się więc intensywnie zastanawiać, co by tu z tym fantem zrobić... Po długich namysłach, odrzuconych projektach i chwilach zwątpienia, w końcu padło na zupę. Cóż, może i prozaiczna, ale w listopadzie, po powrocie do domu z zamglonego, deszczowego świata, miska z rozgrzewającą zupą to marzenie. Które tak łatwo spełnić! Poza dynią dodałam marchewki(...)cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa; gdy wchłoną cały tłuszcz, wlać bulion i dodać słodką paprykę. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Brukselkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połowy. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć brukselkę. Zupę podawać gorącą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami . Składniki: 0,5 kilograma żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziaren pieprzu czarnego 0,5 kilograma szczawiu 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki maki pszennej sól,pieprz 5-6 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Do większego(...)miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami
Bajeczna KuchniaJesienią i zimą powinniśmy jeść dużo zup, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale rozgrzewają. Dzisiaj zapraszam na zupę pachnącą koperkiem. Jest pyszna, lekka i bardzo aromatyczna. Smakuje o każdej porze roku. Do jej zrobienia musimy posiadać koperek świeży lub mrożony. Składniki: porcja rosołowa + 2 skrzydełka 20 ziaren pieprzu czarnego 10 nasion ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 czubate łyżeczki(...)pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por. Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie, mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki są prawie miękkie dodajemy ząbek
Smak mojego domubakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić. Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu. Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza. Zupa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i bulion. Zupę gotować 15 minut, Paprykę pokroić w paski lub duże kwadraty i podsmażyć ją krótko na patelni. Do zupy dołożyć przecier pomidorowy oraz paprykę chili. Pod koniec dodać czerwoną fasolę, podsmażona(...)paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Uwaga! Zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany, z nią zupa na prawdę ma inny smak
Pychotkaaawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kapuśniak - zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty(...)sól i pieprz Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Odrobinę podgotować i do garnka przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek. Cebulę podsmażyć i dodać do reszty warzyw. Całość gotować pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku. Do zupy
Di gotujePyszna zupa krem z pora, ziemniaków i sera :) Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła(...)ogniu 15-20 minut. W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy. Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje