Wszystkie składniki wchodzące w skład tej zupy pasują do siebie doskonale, zwłaszcza kolorystycznie. Za kolorem zaś kryje się obecność pewnych cennych składników. Mamy sezon letni, a więc zwiększoną ekspozycję skóry na działanie słońca, które do pewnego stopnia ma pozytywne działanie na nasz organizm (podskórna produkcja witaminy D), jednak zbyt częsta i długa prowadzi do przedwczesnego starzenia się komórek i zmian(...)warzywa i owoce zapewnia dawkę substancji antyoksydacyjnych, które mają działanie ochronne i prozdrowotne. Szczególne znaczenie mają to właśnie karotenoidy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed nowotworami, a ta zupa zawiera ich porządną dawkę. Dość już tych wykładów odnośnie zdrowotności, ważne jest to, że smakuje wybornie i aromatycznie, a soczewica sprawia, że jest pożywna i syci na długi czas, zatem
Roślinna - blog wegańskitakie chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak aromatyczna zupa z soczewicą. Soczewica jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kaloriami. Jest źródłem białka i błonnika, który reguluje poziom tłuszczu i glukozy. Ma również niski indeks glikemiczny. Polecana dla przyszłych mam, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy. W tej zupie soczewicy towarzyszą cukinia, marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy(...)minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać
Moja Galeria Smakuzmiksować obrać marchew, seler, pietruszkę i pokroić w kostkę, wsypać do wody 3 litry, dać kucharek i gotować z 15 minut dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować do zupy wlać z dzbanka szpinak, wlać trochę wody do dzbanka, opłukać i wlać do zupy, dodać masło, pieprz mielony i gotowac z 10 minut śmietanę 18 % słodka, mąkę, wodę wymieszać(...)wlać do zupy i mieszając zagęścić, dodać posiekaną natkę pietruszki - zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło i na letnio, można ją podać z grzankami, makaronem, ryżem................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękońcu na 'moim' ryneczku pojawiły się kurki a wraz z nimi chęć na zupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę
Kraina Miodem PłynącaDobra pożywna zupa Składniki - 1 kg flaków wieprzowych - 0,5 kg łopatki - 1 skrzydło z indyka - 3 marchewki - 3 pietruszki - 1 seler - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 5 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 gałązki tymianek - 2 łyżki majeranek - 1 łyżka czerwonej papryki - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu - sól - kilka gałązek natki pietruszki - 1 gałązkę seler - 1 gałązka lubczyku(...)flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać d odatkowego tłuszczu
W królestwie smaków BeatyRewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy
VioletoweKucharzeniejechać zwiedzać świat, a my samochodem możemy zabrać ich gdzie i kiedy tylko chcemy, a ich radość jest nie do opisania! A dziś, przepyszna, domowa i rodzinna zupa z botwinki z przedwojennego przepisu, który przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Jednakże, tym razem, (może to brzydko z mojej strony) chciałam ją troszeczkę odchudzić i wykombinować zdrowszą, moją wersję, która(...)smaku niczym nie różni się od tradycyjnej wersji! Skoro wyszła tak samo pysznie, stwierdziłam, że warto się nią podzielić :) Jak wiadomo, zupy nie są kaloryczne - o ile nie są tłuste - więc i tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka
Be Fit Be Strongmiejsca na nieodśnieżanym pracowniczym parkingu. To samo po pracy ;( Ale gdy już w końcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki(...)około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe
Rozpustne gotowaniemoich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu gdy zupa jest gotowa(...)wyłączam grzanie, wrzucam szpinak, mieszam (nie przykrywam garnka) i gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny
Rozpustne gotowanieLubię zupy, lubię je gotować , ale strasznie nie lubię ich fotografować. Nie umiem zrobić ładnych zdjęć zupy, która jest naprawdę smaczna, a na zdjęciu wygląda bardzo mało apetycznie. Wiem, je się oczami , ale tym razem musicie mi uwierzyć na słowo. Zupa była pyszna. Składniki: 1,5 l wywaru mięsnego ugotowanego na kurczaku mięso z kurczaka ugotowane w wywarze (wykorzystałam pierś(...)minut po czym dodać różyczki kalafiora i mięso ugotowane z kurczaka bez skóry. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać śmietanę i posypać koperkiem. zupa jarzynowa z koperkiem
O kuchni z uczuciemsamo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na sławną swego czasu „odchudzającą” zupę kapuścianą, cały bajer tej zupy polega na tym tłumacząc łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie
greenscarfłyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą do mielonego, koncentratem pomidorowym, kucharkiem, kaszką manną i tartą bułką, uformować średniej wielkości(...)kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną
W Mojej Kuchni LubięDelikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek. Składniki 3 białe części pora 6 skrzydełek 2 marchewki mały seler 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu sól ,pieprz łyżka masła 2 łyżki drobnego makaronu Pulpeciki: 3 jajka natka pietruszki kiełki owsa mała cebula bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną(...)solimy i zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą
R'n'G KitchenPikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela(...)gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy
R'n'G KitchenBardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie łączymy z jogurtem i odrobiną gorącego wywaru z zupy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką ,mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą
R'n'G Kitchen