Młode, świeże warzywa obecnie królują na targowisku więc zupa z nich to nasze danie ulubione o tej porze roku. Składniki wędzona kość schabowa 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki(...)laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę. Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu
R'n'G KitchenMoja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion(...)przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy
e-PrzepisyKulinarneryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga: Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)przepisem Etap II dodaj kapustę pekińską i marchewkę (w razie konieczności dopraw wywar do smaku) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze w następujący sposób: najpierw przełóż łyżką cedzakową same warzywa dolej część wywaru i zmiksuj (jeśli zupa wyjdzie za gęsta - dolej więcej wywaru i zmiksuj
Szybko SzybkowarChyba nie ma pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ... Naturalna słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ... Dla mnie to istna uczta dla podniebienia! Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych(...)sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i blendujemy wraz z posiekanymi listkami bazylii. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie przecieramy pomidory przez sitko. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek, po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz
Walijskie PichceniePomarańczową barwę nadała zupie marchewka. Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy(...)Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem jak Wy,ale ja lubię zupy. Jednak niestety robię je bardzo rzadko, bo moja rodzinka za zupami nie przepada, a nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa" Składniki; 1,5 l bulionu drobiowego 1 średni kalafior 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić(...)pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do bulionu wraz z liściem laurowym. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. zupa kalafiorowa z koperkiem
O kuchni z uczuciemJesień w pełni, więc i sezon dyniowy w pełni :) Uwielbiam wykorzystywać dynię w kuchni, za równo w daniach słodkich jak i słonych. Jednym z moich faworytów jest zupa krem z dyni, który przygotowuję w różnych wersjach, przepis który dziś dla Was przygotowałam to mój ulubiony :) SKŁADNIKI (4-5 porcji) zupa 600 g mąższu z dyni hokkaido lub innej ulubionej(...)koniec lekko skropić olejem i posypać pieprzem. Zapiekać w 200 stopniach 5 min. 6. Gdy dynia zmięknie, usunąć z wywaru liście laurowe i całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą garam masala. 7. Pomarańczę obrać i pokroić na segmenty, każdy segment pokroić na trzy części. Suszone śliwki pokroić
DefinicjaSmakuZupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym to pomysł na szybki, pożywny i bardzo smaczny obiad. Do tej zupy obowiązkowo należy dodać serki topione. Dzięki nim zupa będzie lekko kremowa i nabierze charakterystycznego smaku. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory (tylko białe części) 300 g pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 3 serki(...)serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Pod sam koniec zupę posmakować i ewentualnie doprawić ją solą oraz pieprzem
UgotowaćKenwood, przepis opublikowany w KUKBUKu, malakser KitchenAida i wypasione noże w zależności od zajętego miejsca... jest o co się bić! A co zaserwuję Wam dzisiaj? otóż delikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki) 1 cebula(...)blendujemy i jeśli jest konieczność przecieramy przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę
Dzieje kuchennej WiewióryNareszcie sezon na bób. Na sam początek zapraszam na ekspresową zupę krem. Tak naprawdę z woreczka bobu miało powstać coś zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu. W sumie dobrze się stało. Nawet bardzo dobrze. Składniki (na ok. 4 porcje): 1 kg bobu(...)sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować na miękko (ok 15 minut), zalać zimną wodą i obrać ze skórek. (Trwa to około 5 - 10 minut, ale naprawdę warto. Zupa ma ładniejszy kolor, ale jest też smaczniejsza, do tego łatwiej zmiksować ją na gładko). Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie oliwy. Pod koniec dodać posiekany czosnek
Sto kolorów kuchnipomidory, pomyślałam więc: czemu nie? Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania(...)Składniki: Pesto: natka z 1 pęczka młodej marchwi ½ szklanki podprażonych migdałów 6 sztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części
Roślinna - blog wegańskiJestem wielką fanką zup wszelakich. Bardzo lubię je gotować. Już dawno nie jadłam wiosennej zupy dlatego dziś padło na młodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki(...)czasie obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ). Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany. Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek. Na koniec dodać posiekany koper i natkę
Jemy PijemyLato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa(...)kostkę Wrzucić do malaksera pokrojony ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung
Sztuka gotowania w/g SamiryPomału stragany zapełniają się kolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej. Na 1,2 litra wody wykorzystanych zostało aż 1 kg owoców: truskawek, moreli i czereśni (w różnych proporcjach) oraz dodatkowo smak został wzbogacony o kisiel malinowy, wanilię i cynamon, dzięki czemu zupa jest cudownie aromatyczna. Świetnie komponująca się(...)makaronem, a dla nadania 'mlecznego' smaku m ożna również zabielić jogurtem bądź śmietanką. Fantastycznie gasząca pragnienie w upalne dni, których niedługo będzie w nadmiarze :) Czym prędzej zmykajcie po owoce! :) Zupa: * woda- 1,2 litra * owoce- 1 kg (użyłam moreli, truskawek, czereśni w różnych proporcjach) * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kisiel np. malinowy- 1 op. * laska wanilii- 1/2 szt. * cynamon- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynącaoknem powoli wszystko się zazielenia. Więc czas na coś zielonego i wiosennego na moim blogu. Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również(...)mają właściwości chroniące przed rakiem piersi, jajników. Więc szczególnie polecam ją Paniom;-) Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego głodomora. Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 1 łyżka śmietany, Składniki na grzanki: chleb tostowy lub zwykły, czosnek granulowany
Passion of Cooking