Zupa marchewkowa to nasze poniedziałkowe danie - wykonuje je na niedzielnym rosole :) Składniki na zupę krem z marchwi 1,5 l rosołu 4 marchewki cebula sól, pieprz oliwa z oliwek łyżeczka curry Sposób przygotowania zupy marchewkowej. Marchewkę oraz cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do rosołu i gotować do miękkości. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem(...)marchew będzie miękka całość zmiksować blenderem. Zupę podaję z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa
Pani domowadań “do wypróbowania”. Są to różne przepisy – słodkie i wytrawne, które mnie zaciekawiły. Kiedy je wypróbuję, na pewno się nimi podzielę z Wami na blogu. A dziś zapraszam na zupę meksykańską, którą przygotowałam kilka dni temu. Jest prościuteńka, aby ją ugotować, wystarczy zaledwie kilka produktów i kilkanaście minut. Po tym czasie w garnku apetycznie bulgocze gęsta, lekko pikantna, pożywna zupa(...)przełożyć do garnka. 5. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić, przesmażyć. Dodać do garnka. 6. Dolać wodę. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać. Moja była dość gęsta, jak potrawka, ale może być rzadsza. 7. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować. Dodać szczyptę cukru. Doprawić. 8. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut
W mojej kuchniPrzepyszna, rozgrzewająca zupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty(...)mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego
KucharzycaZupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą
Trzeci talerzzupa jest pyszna! 😍 Mega rozgrzewająca i pikantna! Wikipedia głosi, że Caldo Verde, to portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami oraz oliwą z oliwek, ale opcjonalnie można ją wzbogacić pikantną kiełbaską chouriço (u Nas znane pod nazwą chorizo)- co też uczyniłam 😊 Od siebie dodałam tylko koncentrat pomidorowy oraz paprykę wędzoną dla jeszcze bogatszego smaku oraz aromatu i zupka wyszła pierwsza klasa(...)wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 20 minut- a najlepiej do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć chorizo pokrojone w plastry. Do zupy dodać liście jarmużu (bez twardych łodyżek), koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę oraz podsmażone chorizo i razem podgotować 1-2 minuty- aż smaki się połączą. Smacznego! :) * chorizo nadaje pikantnego charakteru zupie, jeżeli
Kraina Miodem PłynącaZupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny(...)wrzenia, po czym gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie (zależnie od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków – około 5-10 minut). /W czasie gotowania się zupy przygotować pieczone ziemniaczki./ Gdy składniki będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość zblendować na gładki krem (wcześniej usunąć liść laurowy i ziele angielskie). Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać
Even Better FoodOstatnimi czasy popadam w swoisty szał zupowy, namiętnie dobierając składniki i łącząc smaki – za każdym razem starając się swoje próby przyrządzenia pysznej zupy zamknąć w 30 minutach. To taka ilość czasu, którą można poświęcić na gotowanie nawet w zabiegany dzień, gdy zmęczenie odbiera większość energii. Wierzę przy tym, że zupy cudownie energią nasycają, a ich wartości odżywcze, rozgrzewające i regenerujące(...)przecenienia. Efektem mojej zupowej pasji stało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry
Even Better Foodzupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)minut Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej kaszę , doprawić solą , pieprzem i kurkumą. Gotować kolejne 10 minut , po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować blenderem tak by powstała zupa krem. Zupę nalewać na talerze i udekorować keksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego
Aromatyczne PodróżeFlaczki z boczniaków możemy gotować na dwa sposoby. Według przepisu podanego niżej lub w wersji wegetariańskiej bulion mięsny zamienić na warzywny. Jeśli lubicie grzyby to zupa przypadnie Wam do gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka(...)dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki z boczniaków
O kuchni z uczuciemKalerosse zakiszona stoi sobie w słoiku a ponieważ ja bardzo lubię kwaśne zupy więc ugotowałam z niej coś na wzór kapuśniaku. Zupa odpowiednio kwaskowa i z ziemniakami czyli tak jak najbardziej lubię. Po prostu pycha! Kapuśniak to u nas zawsze mile widziana zupa. Ja jestem kapuściana od dziecka a Chłopaki też lubią takie wyraźne smaki. Mając w lodówce słoik(...)kiszoną kapustą, czy jak w tym wypadku kalerosse, ugotowanie takiej zupy nie nastręcza żadnych trudności a parująca zawartość miseczki dobrze rozgrzeje i ugasi głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJeżeli lubicie gołąbki to ta zupa na pewno Wam posmakuje. Szybka i łatwa w przygotowaniu a jest nią zupa gołąbkowa :) Składniki na zupę gołąbkową: – 500 g mięsa mielonego wieprzowego – 600 g białej kapusty – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka masła – 1 puszka krojonych pomidorów (400g
Kuchenne WariacjeKolejna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki(...)wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Obiad gotowyroku troszkę sobie pofolgowaliśmy jeśli chodzi o odżywianie: przede wszystkim spożywaliśmy za dużo cukrów prostych i niewłaściwych tłuszczy. Teraz schodzimy na właściwe tory i prezentujemy Wam pyszną i zdrową zupę krem z buraków. Słodkie buraki zakwaszone sokiem z cytryny idealnie komponują się z goryczką i cierpkością koziego sera. Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają betaninie - silnemu przeciwutleniaczowi, który korzystnie wpływa(...)paznokci. Choć buraki zwierają niewielką ilość żelaza, to jednak udowodniono ich działanie krwiotwórcze. Wspomagają również funkcjonowanie układu pokarmowego: zwiększają wydzielanie żółci, reguluje wypróżnianie się, lekko rozwalnia kał. Jedna porcja zupy krem z pieczonych buraków z kozim serem dostarcza około 296 kcal, 12,5 g białka, 17,2 g tłuszczu, 29 g węglowodanów oraz 6,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni KatieBardzo aromatyczna zupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki(...)pszennej Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu
VioletoweKucharzenie