Zupa warzywna przygotowana na mięsie drobiowym wraz z dodatkiem młodej marchewki, ziemniaków, cebuli, kalarepy i kaszy jaglanej jest łatwa do przygotowania oraz bardzo smaczna. Ponadto zupa jest idealna dla osób, które dbają o swoją figurę, ponieważ zawiera dużo warzyw. Na sam koniec dodam, że kasza jaglana rozgotuje się przypominając mini zacierki i jestem pewna, że nikt z domowników(...)zorientuje się, że zupa zawiera w sobie właśnie taką kaszę. Składniki na porcję dla 4 osób: 2 l wody + 3 łyżeczki domowej wegety 1 ćwiartka z kurczaka 3 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula 1 kalarepa 4 średniej wielkości ziemniaki 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju natka pietruszki
UgotowaćSezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę(...)wszystko ze sobą rozcieramy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy
Izabelawkuchnidzisiaj na obiad? Bardzo smaczna i pożywna zupa z kiszonymi kurkami , pęczakiem, młodymi warzywami, na wywarze z wędzonych kości. Trochę krupnik, trochę żurek, a przecież też zupa grzybowa . Domowa, gęsta i kwaśna zupa kurkowa, która na pewno będzie Wam smakować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany
Proste Potrawyosób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk) Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. Składniki: 2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego 1/2 kg młodych(...)dolać gorący bulion oraz przyprawic. Gotować 15 minut. aż ziemniaki zmiękną. Dodać bób i gotować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać szczypiorek. Wymieszać. Do śmietany dodać 2 łyżki zupy. Wymieszać aby zahartować śmietanę i dolać do zupy. Gotowe! MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy
Kuchnia w oparachmoże troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski. Składniki 1/2 kg żołądków drobiowych 700 g zielonego groszku w strąkach 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie K Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym(...)wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek wyjmujemy ze strączków. Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości. Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G KitchenTradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych rad babci. Składniki: 250g liści szczawiu 1l bulionu drobiowego 2 marchewki 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany(...)gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować. 5. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym
Szalona Kuchnia EwelinyDawno na blogu nie było zupy, więc pora to nadrobić. Dziś przepis na pyszną zupę fasolową z kiełbasą i majerankiem. Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa idealna na jesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam fasoli Jaś(...)szczypta ostrej papryki (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do fasoli (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Fasolę przepłukać wodą, włożyć do garnka, zalać około 3 litrami wody (w trakcie gotowania zupy w razie potrzeby dolać wodę), dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 50 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do smaku wszystkie przyprawy. Następnie
Zrób to smaczniePyszna zupa z boczniakami i jajkiem. Nie jest pracochłonna, więc na ciepłe dni idealna. Wykorzystałam mrożony wywar wołowy. Można też, zgodnie z oryginalnym przepisem (ze strony China Sichuan Food ) użyć po prostu wody, ale sądzę ze wywar czy mięsny czy warzywny, da bardziej aromatyczny efekt. Zupę doprawiłam sosem rybnym. Polecam! Składniki ok 150 g świeżych boczniaków 3 plasterki(...)wywar, dodać 3 plastry imbiru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Jajko rozmieszać w małej miseczce. Zwiększyć ogień i wlać do zupy ubite jajko. Cały czas mieszać zupę widelcem, do czasu aż powstaną jajeczne kłaczki. Wyłączyć ogień. Dodać 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, doprawić sosem rybnym i solą. Wymieszać. Po nalaniu
Stare GaryPolecam tą pyszną i pożywną zupę dla wszystkich którzy kochają zupy, dla tych co za nimi nie przepadają zachęcam również, ponieważ jest ona pyszna i na pewno Wam posmakuje. Bardzo aromatyczna i mega smakowita. Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam właśnie tę zupę. Zupa koperkowa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLekka, letnia zupa z nutą bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane(...)litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz
wesoła kuchniawersja prywatno-ogródkowa. Być może dlatego z roku na rok jem coraz mniej truskawek? Dziś, już na pożegnanie upolowałam całkiem smaczne okazy, z których powstał dzisiejszy przepis. Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną to smaczna i szybka opcja zarówno na śniadanie, jak i drugi śniadanie i kolację (w roli deseru także sprawdzi się całkiem nieźle). Zapraszam do degustacji Zupa truskawkowa(...)rozpadać Pod koniec smażenia do truskawek dodaj cynamon, kardamon, miód oraz sok z limonki. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj podsmażone truskawki oraz banana. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową zupę przełóż do miseczki, udekoruj świeżymi owocami. Smacznego Artykuł Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniwiem jak Wam smakuje taka zupa ,ale ja jestem jej wielbicielką.Orginalny posmak chrzanu ,miodu i musztardy - to moje ulubione składniki dania.Zupa pyszna , kremowa o delikatna i łatwa do przyrządzenia.Zapraszam. 1.5 litra bulionu 1 mała starta marchewka 1 mała starta pietruszka kawałek startego selera kawałek białej części pora drobno posiekanego 1 mały słoiczek chrzanu 1 płaska łyżka musztardy chrzanowej(...)Makaron ugotować al' dente w dużej ilości osolonej wody.Odcedzić. 2.Do garnka wlać bulion ,zagotować ,włożyć warzywa starte ( na tarce o dużych oczkach ) podsmażone na oleju kokosowym. 3 .Do zupy dodać cały słoiczek chrzanu , musztardy , sól i pieprz , wymieszać. Gotować 15-20 minut. 4 . Wlać do zupy mąkę ziemniaczaną i minutę pogotować.Zdjać z ognia. 5 . Wsypać ugotowany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizupełnie inaczej – rzeżucha to niezbędny dodatek do świeżego twarożku, jajek z majonezem czy po prostu do posypania kanapek. Można też z niej wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki(...)około 8-10 minut w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa. Do ugotowanych warzyw dodajemy zamrożony groszek oraz umytą rzeżuchę i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy gorącą, z kleksem kremówki i skropioną dobrą oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją odrobiną rzeżuchy
Smaczna Strona