Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka(...)kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Zasmakuj Kuchnistało się możliwe – żurek bez mięsa co najmniej tak samo pyszny jak tradycyjny. Wreszcie mamy ten przepis. Uwielbiamy żurek i moglibyśmy jeść go na okrągło. Ta tradycyjna polska zupa o zupełnie wyjątkowym smaku potrafi pokrzepić. W końcu “od żuru chłop jak z muru”. Gotowany na dużej ilości wędzonki, obowiązkowo z kiełbasą, w tej wersji, bez wątpienia wspaniałej(...)jest też niestety dość ciężki. Jeśli ograniczamy mięso lub kalorie, nie możemy cieszyć się żurem tak często, jakbyśmy chcieli. Długo wydawało nam się, że ta zupa w wersji wegetariańskiej po prostu nie może się udać. A jednak metodą prób i błędów (oj, wiele ich było), udało nam się stworzyć przepis na lekki żurek wegetariański, który w smaku w niczym
Kulinarna PolskaZupa brokułowo - serowo jest bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu zupą. Przygotowałam ją w Thermomasterze II - firmy KALORIK , polecam. SKŁADNIKI : 1 brokuł 1 marchew kawałek selera, mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka jarzynki, sól, pieprz do smaku 100 g serka kremowego, topionego(...)jarzynkę, sól i pieprz. Zakrywamy dzban robota i gotujemy w 100 % C/20 minut. Na koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku i miksujemy 20 s / o 8. Zupa brokułowo - serowa jest wyjątkowo smaczna. Polecam. Zupę podajemy ciepłą posypaną parmezanem
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu
Kuchnia MagdaLenyWiosenna orzeźwiająca zupa z łososiem. Podpierałem się przepisem ze starej gazetki kulinarnej i doszedłem do wniosku, że 20 - 30 lat temu gotujący wykazywali się nie mniejszą kreatywnością kulinarną niż teraz. Dobrze, że w mojej rodzinie zachowały się książki kucharskie, gazetki i zeszyty sprzed lat. Łososia oczywiście można pominąć, ale z nim smakuje świetnie. Polecam, bo zupa jest szybka, prosta(...)ugotować około bulion. Marchewkę możemy wyjąć i zjeść, a do reszty dodać zeszkloną na maśle cebulę i groszek. Gotować parę minut, aż groszek będzie miękki. Dorzucić miętę i całą zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia podzielić na kawałki i dodać do porcji zupy
Przepisy Mikołajasię okazuje, bardzo zdrowe, wypróbować. W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Mrożone podgrzybki zaś najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy. Dlatego zamieszczam dwa przepisy, ten oryginalny i zmodyfikowany przeze(...)mnie. W każdym razie smak zupy specyficzny, ale pyszny. Koniecznie spróbujcie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com
Kulinarne przemysleniaTalerz zupy to dla mnie prawdziwe "comfort food". Moja mama zawsze miała dla nas zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka(...)wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania). 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się zupy. Chwilkę całość pogotować, doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego!!! Inspiracja: Kwestia smaku
Kuchnia domowa AniKlasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć […] Artykuł Staropolska postna zupa
Wiszniówkapolskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki. Składniki 500 g żołądków drobiowych 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie(...)angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek
R'n'G Kitchenwarzyw, Warto sięgnąć w tym czasie po warzywa mrożone, które dzięki takiej konserwacji zachowują większość swoich wartości odżywczych. Z warzyw mrożonych u mnie najczęściej pojawia się zielony groszek. Poza zupą trafia często do sałatek lub past kanapkowych. Nie tylko dobrze smakuje, ale też dodaje potrawom wiosennych barw. Krem z groszku jest jedną z moich ulubionych zup. Jest bardzo szybki(...)przygotowaniu i wymaga niewielu dodatków żeby smakować naprawdę dobrze. Dodatek mięty sprawia, że jej smak jest orzeźwiający, natomiast serek nadaje mu cudownej kremowej konsystencji. ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Składniki na 2 duże porcje zupy 400 g zielonego groszku mrożonego Marchewka Pół kalarepy Ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego typu Bieluch Bulion warzywny Oregano, mięta, pieprz, sól Czosnek posiekać
HealthyCreationsZupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną łyżka masła, 1 cebula, 1 por, 2 ząbki czosnku, duży korzeń pietruszki, połowa dużego selera, kilka różyczek kalafiora, puszka białej fasoli, 0,5 l bulionu kubek śmietanki 30% 3 średniej wielkości ziemniaki, Najpierw musimy zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki pora, a następnie dodać do nich czosnek(...)Następnie wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolę z puszki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min). Dodajemy śmietankę. Blendujemy. Ja podałam zupę z kaszą gryczaną. Można podać również z ciecierzycą. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiWiosna już za miesiąc. Pomału zaczynają u nas królować lekkie potrawy. Sezon przedwiosenny zaczynamy lekką ale sycącą zupą z mnóstwem warzyw. Zupę podaje z makaronem pełnoziarnistym arc Pol Składniki: 1 łyżka oliwy 1/2 ząbka czosnku 1/2 cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 80 g ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 duży dojrzały pomidor 100 g zielonej fasolki 1/2 pęczka(...)przez ok 15 minut. Po tym czasie dodać połowę listków bazylii. Pozostałe listki bazylii zblendować razem czosnkiem, orzeszkami pinii i solą. Dolać oliwę, zmiksować Dodać ser. Wymieszać. Do zupy dodać pokrojoną cukinię. Gotować przez ok 15 minut aż warzywa zmiękną. Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć listki bazylii. Zupę podawać z łyżką pesto
Kuchnia w oparachSzybka do zrobienia zupa rybna. Oczywiście najlepsza byłaby na wywarze rybnym, ale w zamrażarce miałam jedynie wywar na kurzynie - też się sprawdził. Jeżeli wolicie bardziej treściwe zupy, możecie dodać ziemniaki. Polecam! składniki (3 porcje) 300g filetów z ulubionej ryby (użyłam polędwicy dorsza atlantyckiego) 1000 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być każdy 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 szalotka(...)gotować ok 20 minut. Filety (bez skóry) umyć, osuszyć, pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm). Tak przygotowane dodać do zupy, wlać sok z cytryny, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Zupę przyprawić solą, pieprzem i sosem rybnym. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego
Stare GaryKremowa zupa z selera. Bardzo prosta do przygotowania i, nie licząc krojenia warzyw w kostkę, mało wymagająca;) Lekko słodka od selera i lekko pikantna od przypraw. Nam bardzo smakowała. Zwłaszcza podana z czosnkowymi grzankami. 1 seler o wadze około 900 g (waga przed obraniem) 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 por 1,5-2 l bulionu 1/2 szkl. śmietanki(...)przez chwilę, często mieszając. Gdy por się zeszkli dodajemy ziemniaki, seler i jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, po czym wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieloną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Ponownie krótko miksujemy. Zupę podajemy z grzankami
Smaki Na Talerzu