zupa - 38908 przepisów (strona:494/2594)

Zupa krem z groszku i brokuła - zielono mi 90

Wiosna, ach zielono wszędzie się zrobiło, na spacer iść jest aż miło.  Wiosna zielenią mnie zainspirowała i tak też zupa ta powstała.  Lekka, delikatna, kremowa idealnie, doprawiona niebanalnie.  Z mozzarellą podana, to propozycja wiosenna, smaczna, lekka przeze mnie polecana. Składniki: 300 g mrożonego groszku zielonego Hortex , 1 brokuł ok. 300 g, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 niewielka(...)pomocą blendera, do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Żeby uzyskać idealny krem przecieramy przez gęste sito. Dopiero teraz doprawiamy pieprzem, solą i kozieradka do smaku. Rada: przyprawy dodajemy po przetarciu zupy, żeby wszystkie smaki w niej zostały. Rada: jeśli zupa jest za gęsta, bo więcej było warzyw, to można rozcieńczyć ją niewielką ilością wody, ale to naprawdę na samym końcu. Zupę

Moniki Smakołyki
Staropolska postna zupa grzybowa z grzankami i lanymi kluskami 70

Klasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć […] Artykuł Staropolska postna zupa

Wiszniówka
Krupnik na żeberkach (z kaszą jęczmienną) 183

niektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki(...)wywaru dodać warzywa (starte, pokrojone i pora w całości) oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości/napęcznienia kaszy. Zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu ułożyć kawałki mięsa i  całość posypać natką pietruszki

Ugotować
Barszcz biały na zakwasie 109

ciut inny przepis. Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie(...)wywaru dodajemy pszenny zakwas. Zakwas powinien być dobrze wymieszany. Doprawiamy całość majerankiem, solą i pieprzem. Przyprawy dodajemy stopniowo i próbujemy, wszystko zależy od indywidualnego gustu i użytego zakwasu. Jeśli zupa do podaniu zakwasu wyjdzie zbyt delikatna można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub łyżkę chrzanu (ja często dodaję ząbek czosnku). Gotujemy barszcz kilka minut, cały czas mieszając (powinien zgęstnieć

Słodkie okruszki
Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 113

dokładnie wymieszać. Wszystko razem wlać do garnka i dolać pozostały wywar, kurkumę, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotować kolejne 15 minut. Dodać ser pleśniowy i śmietanę. Zmiksować zupę dokładnie. Lekko podgrzać przez kilka minut. Podawać zupę z posypanym szczypiorkiem z dodatkiem świeżej pysznej bułeczki. Smacznego, nawet jak nie przepadacie za tym serem myślę że Wam będzie smakowało. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Oberiba – śląska zupa z kalarepy 179

niemieckiego, ale musiało nastąpić to bardzo dawno temu, ponieważ obecnie kalarepa po niemiecku to kohlrabi. Oberiba występuje w dwóch wersjach. Na Dolnym i Górnym Śląsku popularna jest w postaci zupy, natomiast na Opolszczyźnie króluje oberiba na gęsto – potrawka z kalarepy. Oberiba jest przykładem dania, które bazuje na tym co dała ziemia. Jest potrawą tzw. kuchni ubogiej – prostej(...)Obawiałam się trochę czy z kalarepy i kilku prostych warzyw wyjdzie coś, aż tak dobrego, że będę się chciała z Wami podzielić efektami tego eksperymentu. Ale bez obaw, ta zupa jest cudowna. Delikatna, lekko kapuściana. Niebo w gębie. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: kalarepa – 2 duże sztuki razem z liśćmi pietruszka – 2 sztuki

wiecejwarzyw.pl
ZUPA GULASZOWA 102

Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka(...)kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis 107

stało się możliwe – żurek bez mięsa co najmniej tak samo pyszny jak tradycyjny. Wreszcie mamy ten przepis. Uwielbiamy żurek i moglibyśmy jeść go na okrągło. Ta tradycyjna polska zupa o zupełnie wyjątkowym smaku potrafi pokrzepić. W końcu “od żuru chłop jak z muru”. Gotowany na dużej ilości wędzonki, obowiązkowo z kiełbasą, w tej wersji, bez wątpienia wspaniałej(...)jest też niestety dość ciężki. Jeśli ograniczamy mięso lub kalorie, nie możemy cieszyć się żurem tak często, jakbyśmy chcieli. Długo wydawało nam się, że ta zupa w wersji wegetariańskiej po prostu nie może się udać. A jednak metodą prób i błędów (oj, wiele ich było), udało nam się stworzyć przepis na lekki żurek wegetariański, który w smaku w niczym

Kulinarna Polska
ZUPA KREM BROKUŁOWO SEROWA + FILMIK 84

Zupa brokułowo - serowo jest bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu zupą. Przygotowałam ją w Thermomasterze II - firmy KALORIK , polecam.  SKŁADNIKI :  1 brokuł 1 marchew kawałek selera, mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka jarzynki, sól, pieprz do smaku 100 g serka kremowego, topionego(...)jarzynkę, sól i pieprz. Zakrywamy dzban robota i gotujemy w 100 % C/20 minut.  Na koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku i miksujemy 20 s / o 8.  Zupa brokułowo - serowa jest wyjątkowo smaczna. Polecam. Zupę podajemy ciepłą posypaną parmezanem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA Z BOBU Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI 109

Sezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Miętowa zupa z rybą 103

Wiosenna orzeźwiająca zupa z łososiem. Podpierałem się przepisem ze starej gazetki kulinarnej i doszedłem do wniosku, że 20 - 30 lat temu gotujący wykazywali się nie mniejszą kreatywnością kulinarną niż teraz. Dobrze, że w mojej rodzinie zachowały się książki kucharskie, gazetki i zeszyty sprzed lat. Łososia oczywiście można pominąć, ale z nim smakuje świetnie. Polecam, bo zupa jest szybka, prosta(...)ugotować około bulion. Marchewkę możemy wyjąć i zjeść, a do reszty dodać zeszkloną na maśle cebulę i groszek. Gotować parę minut, aż groszek będzie miękki. Dorzucić miętę i całą zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia podzielić na kawałki i dodać do porcji zupy

Przepisy Mikołaja
Zupa z topinamburu z sałatką 118

się okazuje, bardzo zdrowe, wypróbować. W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek.  Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Mrożone podgrzybki zaś  najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy. Dlatego zamieszczam dwa przepisy, ten oryginalny i zmodyfikowany przeze(...)mnie. W każdym razie smak zupy specyficzny, ale pyszny. Koniecznie spróbujcie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com

Kulinarne przemyslenia
Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą 140

Talerz zupy to dla mnie prawdziwe "comfort food". Moja mama zawsze miała dla nas zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka(...)wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania). 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się zupy. Chwilkę całość pogotować, doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego!!! Inspiracja: Kwestia smaku

Kuchnia domowa Ani
Staropolska postna zupa grzybowa z grzankami i lanymi kluskami 102

Klasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć […] Artykuł Staropolska postna zupa

Wiszniówka
Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych 94

polskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki. Składniki 500 g żołądków drobiowych 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18%  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie(...)angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek

R'n'G Kitchen