Witam Was w tą piękną Niedzielę. Z racji tego że u Mnie w ogrodzie wyrosły ogromne kabaczki ;) stwierdziłam, że na obiad będzie zupa gulaszowa z indykiem,pieczarkami i kabaczkiem ;) Zupę tą zrobiłam bez koncentratu ,zasmażek itd Lekka zupa dla każdego idealna w taki dzień. Oczywiście jeżeli nie macie kabaczka możecie dodać np.cukinię ;) Wszystkie przyprawy jakie użyłam do zrobienia(...)zupy ,znajdziecie w sklepie Skworcu ---https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki to 🤗🤗🤗🤗https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki na ok 10 porcji : 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 10 pieczarek 1 duży kabaczek 1 Marchewka 4 duże młode ziemniaki 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki
Gotowanie Patkikolejny pomysł na lekki, dietetyczny obiad - zupa warzywna gotowana na piersi z kurczaka. Do zupy dodałam młodą włoszczyznę i seler naciowy. Poniższa zupa idealnie smakuje podana z drobnym makaronem, np.typu muszelki, kokardki. Składniki na 4 porcje: 1,5-2 l wody 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 4 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula(...)naciowy umyć i pokroić w plasterki (listki pozostawić w całości). Do ugotowanego mięsa dodać warzywa i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), aż do miękkości warzyw. Na sam koniec zupę posmakować i mocniej doprawić. Podawać z drobnym makaronem i obranym mięsem z kurczaka. Gotowanie mięsa i warzyw
UgotowaćZupa z zielonego kalafiora przygotowana, która nieźle została zmiksowana, dzięki temu w krem się zmieniła, a dodatkami nowy smak zdobyła. Masło palone i puder z łupin szalotki nadało zupie delikatnej wyrazistości, a pieprz świeżo mielony niezłej ostrości. Na gorąco i na zimno smakuje, kremowością czaruje. Składniki: 1 kalafior zielony, 3 łyżki(...)łodygi jeśli jest konieczność odcinamy najtwardszą część, pozostałą cienko obieramy. Kroimy na małe kawałki, a różyczki dzielimy. Kilka różyczek odkładamy jako dodatek, bardziej dekoracyjny. Różyczki, które dodamy do zupy wystarczy podgotować 2-3 min w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Szalotkę obieramy z łupin (ich nie wyrzucamy) i kroimy w kostkę. Łupimy przekładamy na papier i pieczemy –przypalamy do uzyskania
Moniki SmakołykiKrupnik z kaszą jęczmienną na włoszczyźnie z kawałkami mięsa i świeżym koperkiem. W domu pięknie pachnie kuchnią domową. Idealna, prosta i smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego(...)Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniPyszna, aromatyczna i sycąca zupa przygotowana na bazie rosołu z żołądków i piersi drobiowej. To takie oszukane flaki, choć smakiem wiele się nie różnią od tradycyjnych flaków. Według mnie idealna, szybko się ją przygotowuje i stosunkowo jest to tania zupa. Rodzina zjadła z apetytem :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 600 g żołądków z kurczaka * 2 marchewki * kawałek selera * kawałek(...)kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru. Na końcu wsypać majeranek i przyprawę do flaków. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do zupy. W razie potrzeby doprawić zupę, całość gotować jeszcze około 5 minut
Zrób to smacznieWszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera z dużą mocą, który zmiksuje składniki w błyskawicznym tempie, błyskawiczny chłodnik litewski z jajkiem jest gotowy. Chłodnik litewski to najpopularniejsza wersja chłodnika, czyli zupy na zimno, o której wspominał nawet A. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Podawana jest na zsiadłym mleku, maślance, kefirze lub jogurcie. W jej skład wchodzą buraki, ogórki kiszone, szczypiorek, koperek(...)czosnek. . W mojej wersji chłodnika litewskiego są jeszcze rzodkiewki. Dodałam też cebulkę i posiekany szczypiorek. Czosnek wzmocnił jej smak. Aby wygląd zupy był atrakcyjniejszy podałam chłodnik z jajkiem. Moja wersja chłodnika litewskiego błyskawicznego, składniki na 2 porcje: 3 buraki gotowane lub buraki pieczone 5 rzodkiewek + 1 do dekoracji 2 cebulki ze szczypiorkiem+ trochę szczypiorku do dekoracji 500 ml maślanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa ogórkowa z koperkiem Zupa ogórkowa z koperkiem Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki pietruszka mały seler 4 duże ogórki kiszone por cebula 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego pęczek koperku Wykonanie: Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół(...)zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować przez 20 minut. Następnie dodać starte ogórki wraz z powstałym sokiem i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Artykuł Zupa ogórkowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaorzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii), na które nie macie pomysłu, możecie z powodzeniem wykorzystać(...)moim w przewadze jest botwinka i kalafior, ale znalazło się też miejsce na marchewkę i ziemniaki ;) Wisienką na torcie jest z kolei dodatek sera koziego, który nadaje zupie wyrazistego, charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie smak koziego sera to ten krem powinien znaleźć się w Waszym jadłospisie. Zupy mają zdecydowanie lepszy smak jeśli ugotowane są na bazie bulionu. Unikajcie jednak popularnych kostek
HealthyCreationspowinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę, może więcej sosu sojowego, limonki itp. Warto się trochę pomęczyć bo warto. Zupa jest delikatna w smaku. Bardzo mi smakowało
Kuchnia Pokoleńsokiem z limonki, solą i ostrą papryką w proszku, ozdób kleksem musu z awokado. Niepowtarzalny pomidorowy smak Inspiracją dla tej zimnej zupy było oczywiście andaluzyjskie Gazpacho , niemniej jednak wprowadziłem drobne odstępstwa. W oryginalnej recepturze zupę zagęszcza się pieczywem, u mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną(...)ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty to pomidory i sól, nic więcej. Dzięki temu chłodnik jest słodki, lekko kwaskowy i orzeźwiający. Szukasz orzeźwiającej zupy na obiad??? Postaw na chłodnik pomidorowy z mojego przepisu, będziesz do niego wracać na 100%. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem
kuron.com.plsię ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu. Taka też jest ta pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem. To pomysł na pyszny obiad, który przygotujecie naprawdę szybko, a nasyci Was na długo. Artykuł Pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem pochodzi
Pogotujmy.plDziś zapraszam na lekką, wiosenną zupę buraczkową. Sezon na botwinkę w pełni, a jako ,że jest bardzo zdrowa i smaczna trzeba ja wykorzystać :) Ja swoją zupę przygotowuję na skrzydełkach z kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami(...)następnie łodygi i liście, dodaję też gałązkę lubczyku. Doprawiam do smaku majerankiem, kminkiem mielonym. Na końcu dodaję łyżkę octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny, dzięki temu zupa nie straci buraczkowego koloru. Taka zupę podaję z osobno ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i zieleniną : np. posiekany koperek, zielona pietruszka, czy szczypior. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek(...)połowy szklanki wody. Zamieszać, by zebrać z niej smak i dodać do kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem (tak, by przykrywała kapustę), dodać kozieradkę**, paprykę w proszku oraz pokrojone pieczarki. Zupę gotować do miękkości marchewki. Doprawić ją do smaku solą. Posiekać dymkę i koperek. Dorzucić do zupy po wyłączeniu palnika. Wymieszać. * Kminek zwyczajny stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego, ponieważ ułatwia
Weekendy w domu i ogrodzieDawno nie gotowałam nic z soczewicy, choć bardzo ją lubię. Oprócz niezaprzeczalnych walorów odżywczych, jest po prostu bardzo wdzięcznym produktem. Można z niej zrobić naprawdę wiele potraw: zupy, wegetariańskie kotleciki, pasztety, a nawet pasty do smarowania pieczywa. Soczewica ma delikatny smak, przez co łatwo można ją doprawiać na wiele sposobów. W zupie może zastąpić groch, który gotuje się znacznie dłużej(...)wymaga wcześniejszego namoczenia. Jej nie trzeba pamiętać o namoczeniu na noc, więc jest idealna na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Tak właśnie powstała moja dzisiejsza zupa: szybko, prosto, praktycznie "w biegu". Nie planowałam dodawania jej na blog, ale wyszła tak pyszna, że szkoda byłoby jej nie pokazać. Składniki na 4-6 porcji: 250 g czerwonej soczewicy 1/4 średniego
Codzienna kuchnia niecodzienna