danie, ponieważ rósł musi się chwilę pogotować, aby był smaczny. Zapraszam na mój domowy rosół drobiowo- wołowy, który przygotowuję tradycyjnie co niedzielę. To wyjątkowo smaczna i uniwersalna zupa, którą możemy podawać z makaronem, zacierką czy lanymi kluskami. Domowy rosół to także świetna baza do innych smacznych zup. Składniki: korpus, udka oraz skrzydełka z kurczaka 30 dag wołowiny
Przepiski.plZupa koperkowa – to zupa, która kojarzy mi się z wiosną oraz latem. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie pyszna. Moje córeczki ją uwielbiają i mogłyby się nią zajadać co i rusz. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na zupę koperkową, to dobrz The post Zupa koperkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSmak zupy bardzo łagodny, ale jeśli chcecie można dodać chili dla zaostrzenia smaku. Otworzyłam lodówkę i kombinowałam aż uzyskałam właśnie taki smak. Zupka pyszna. Polecam. Cebulkę obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać olej, rozgrzać. Obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Wszystkie warzywa umyć i oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Wlać wodę i dodać wszystkie warzywa. Doprawić
Kuchnia PokoleńPyszna letnia zupa z kalarepy z dodatkiem marchewki i koperku. Młode wrzywa szybko się gotują więc zupa gotowa jest w kilkanaście minut. Aby była bardziej pożywna dorzuciłam ryż oraz małe pulpeciki. składniki: ok 2 l bulionu 2 średnie marchewki ( ok 200 g ) 3 średnie kalarepy ( ok 600g po obraniu ) 10 liści kalarepy ( bez łodyżek ) 3 łyżki posiekanego koperk(...)bulionu Marchewkę i kalarepę pokroić w małą kostkę. Liście kalarepy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Jak się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Ponownie zagotować. Jak zupa sie zagotuje dodać ryż oraz posiekany koperek. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody oraz mąkę ryżową i dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy
Monia miesza i gotujezrobić grzanki do zupy krem? Jednym z najpopularniejszych dodatków do zup krem i sałatek, są grzanki. Ich wielkim atutem jest fakt, że robi się je bardzo łatwo i możemy zutylizować dzięki nim stare pieczywo. To własnie grzanki ze starego chleba wychodzą najsmaczniejsze! Jak zrobić grzanki? Jak je przyprawić? Tak na prawdę smak zależy tylko od Ciebie. Możesz użyć samej oliwy(...)króluje papryka wędzona, która świetnie się sprawdza, gdy robię krem z marchewki , czy krem z pieczonej papryki . Sporadycznie posypuje grzanki również ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym, gdy gotuję delikatniejsze zupy, takie jak krem ze szparagów , krem z zielonego groszku czy krem z pieczarek . Kilka podpowiedzi Gotowe grzanki możesz przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, przez nawet kilka tygodni
Blendmansmaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 25 min. Porcja(...)naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15 min. Posiekaj połowę rukoli. Kiedy warzywa zmiękna, dodaj posiekaną rukolę, gotuj jeszcze przez chwilę. Domieszaj śmietanę, zmiksuj całość do uzyskania konsystencji zupy kremu. Dopraw do smaku, solą i pieprze oraz gałką muszkatołową. Wlej zupę do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. *gęstej śmietany typu crème fraîche, np śmietana
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWegańskie flaczki sojowe – dzisiaj zapraszam po przepis poparty, krótkim filmem instruktażowym – by jeszcze proście było przygotować danie w domu. To zupa z serii tych sycących, z duża ilością warzyw i kostką sojową. Jest tu też sporo przypraw, dzięki czemu finalnie mamy super aromatyczną i dobrze doprawioną potrawę. Nawet jeśli nie jesteście weganami warto mieć w swoim menu potrawy(...)dzięki którym zjadamy całą masę warzyw. Treściwa zupa podana np z pieczywem może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Moją zupę przygotowałam w łagodnej wersji, ale jeśli jesteście fanami pikantnych smaków, polecam dosypać chili. PRZEPIS WEGAŃSKIE FLACZKI SOJOWE Składniki: 1 duża cebula 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego 150g selera
Dorota SmakujeZupa którą zrobicie w 30 minut. Lekka, aksamitna, zdrowa. Trzeba cieszyć się szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć. 1 pęczek białych szparagów 1 cebula 3 ziemniaki duże 2 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego olej ziołowy papryczka chili sól, pieprz 20 dkg krewetki czosnek(...)końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów jeszcze 5 minut. Główki wyjmuję na talerz. Bedą do dekoracji. Do zupy dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z papryczką chili, olejem ziołowym i krewetkami. Krewetki przekładam do miski, wlewam trzy łyżki oleju ziołowego, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano
wesoła kuchniaZupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni. The post Zupa fasolowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDostęp do świeżych warzyw to świetna okazja aby ugotować pyszne zupy. Tym razem coś dla miłośników kremowych zup. Pyszny krem z kalafiora i szparagów z dodatkiem odrobiny wyrazistego w smaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie(...)wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować na jednolity krem, doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.( jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta to dolać więcej bulionu lub wody) Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podajemy z tartym parmezanem lub z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami. Smacznego
Andzia Pichcichyba moja ulubiona letnia zupa. Za każdym razem zmieniam odrobinę proporcję szukając złotego środka na złapanie idealnego smaku. Żeby nie było za kwaśno, za ostro, za słodko. To trochę tak jak w życiu. Coś za coś. Dodając jednego, ujmujemy drugiego. Tym razem efekt idealny :) Niby jeszcze nie ma sezonu na pomidory, bo na zupę najlepsze są te podłużne polne(...)kostkę bulionową. Gotujemy całość do momentu, aż pomidory będą się rozpadać i odparuje większość wody z pomidorów. Dodajemy przyprawy i bazylię. Całość blendujemy. Ostrożnie, żeby się nie popryskać gorącą zupą. Próbujemy, czy ta kombinacja przypraw jest dla nas satysfakcjonująca i ewentualnie dodajemy tego czego brakuje do smaku ;) Ja tym razem podałam zupę z grzanką z mozzarellą i bazylią
Emskie SmakiZupa szczawiowa to popularna zupa sezonowa w okresie wiosenno – letnim. Gotuję ją często, by nasycić się smakiem świeżego szczawiu. Później przecież jest dostępny tylko w słoikach albo przez siebie zrobionych albo ze sklepu. Jednak jeśli już kupujecie w sklepie szczaw, to wybierajcie ten w kawałkach a nie przecier. Jest duża różnica w smaku, konsystencji … Czytaj dalej Zupa szczawiowa(...)Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCzas czytania: 2 min Wyśmienity krem z dyni jest to idealna zupa na jesienne i chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i papryczka chilli zupa jest nie tylko zdrowa, ale też i mocno rozgrzewająca. Przyprawy użyte w tym przepisie są naturalnymi antybiotykami, które w okresie jesiennych przeziębień podreperują nasze cenne zdrowie. Do przepisu dodałam(...)odrobinę jesiennych owoców, aby wzbogacić smak kremu. Smażone śliwki i gruszkami dodały delikatnej słodyczy, co wspaniale połączyło się z ostrością papryczki chilli. Dodatkiem do zupy są prażone pestki dyni i duża ilość siekanych świeżych i aromatycznych ziół. Zioła można dowolnie komponować, ja przygotowałam mieszankę składającą się z mięty, kolendry, szałwii i bazylii. Możecie pomiąć zieleninę, jeśli nie przepadacie za nią
SprawdzonaKuchnia.plwigilijny Zanim zabierzecie się za gotowanie barszczu czerwonego , sięgnijcie po przepis na kwas buraczany . Barszcz przygotowany na bazie domowego kwasu buraczanego nie ma sobie równych! Domowy kwas buraczany nadaje zupie idealnego aromatu, jest bardziej wyrazisty i pełen smaku . Kluczem do wspaniałego, naturalnego smaku barszczu jest właśnie naturalny, domowy kwas bez żadnych dodatków chemicznych i wspomagaczy smaku. W przepisie podaję orientacyjną(...)Waszemu podniebieniu. Jedno jest pewne, że barszcz powinien być kwaśny , intensywnie buraczany z delikatną nutą słodyczy i sporą ilością pieprzu! Do gotowania dodałam również porcję świeżych buraków, które oddają zupie słodyczy i pięknego koloru . Barszcz wigilijny podajemy najczęściej z dodatkiem uszek , a przepis na nie znajdziecie we wcześniejszych wpisach 🙂 Można podać go również z pasztecikami przygotowanymi z ciasta serowo-francuskiego
SprawdzonaKuchnia.plChyba każdy zna zupę ogórkową w klasycznej wersji z ziemniakami. Dziś proponuję inną jej odsłonę, ziemniaki zastąpione zostały ryżem. Zupa jest aromatyczna, gęsta, pyszna. Wiem też, że w wielu domach zupę podaje się z koperkiem, jednak u mnie pomijany jest ten składnik. A z czym Wy jadacie zupę ogórkową? Składniki: * 2 udka z kurczaka * około 3 litry wody * 1 paczka
Zrób to smacznie