mega zupa zaspokoi głód wszystkich smakoszy zup wszelakich. Jest bardzo treściwa, bardzo aromatyczna, jest wspaniała. Może trochę pracy przy niej jest ale naprawdę warto. Ta zupa to takie danie jednogarnkowe w którym jest dużo cennych produktów, polecam. Pulpety w zupie paprykowej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa krem z dyni. Składniki: (dla 4 osób) Zupa: 1 mała dynia (moja miała ok. 650 gram), 3 większe marchewki (ok. 300 gram), 1 cebula, 1 mały seler (50 gram), Kawałek świeżego imbiru (ok.10 gram), Sól, Pieprz, 2 litry wody, Oliwa, Jogurt naturalny, Świeża natka z pietruszki, Grzanki: 4 kromki chleba, 4 ząbki czosnku, Odrobina oliwy, Suszona bazylia i oregano(...)podpiekamy, tak żeby grzanki się lekko zarumieniły. Zmiksowany krem z dyni podgrzewamy do zagotowania, dodając trochę soli, pieprz i starty imbir. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minut. Nakładamy zupę na talerz, dodając trochę oliwy i po łyżce-dwóch jogurtu do smaku. Na koniec nakładamy grzanki i całość posypujemy drobno posiekaną natką z pietruszki. Przydatne: Czas przgotowania ok.20-30 minut. Miąższ
rozgotowanaZupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię. Zupa grzybowa z suszonych grzybów – Składniki: 40 g grzybów suszonych (np. podgrzybków lub borowików) 500 ml wod The post Zupa grzybowa z suszonych grzybów appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZaległy obiad urodzinowy. Czułam (jak zawsze przy okazji spotkania z moim tatą) potrzebę ugotowania czegoś innego. Tak powstał pomysł na zupę z kukurydzy. Nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam, zdecydowanie będę robić. Wyśmienita. Wiem, że ciągle Wam tutaj piszę, że coś jest smaczne, ale nic na to nie poradzę. Jak coś jest warte polecenia, polecam. Krótka piłka. Trwa sezon kukurydziany(...)minutach wrzucamy ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po jakichś 5 minutach wrzucamy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż kukurydza i ziemniaki będą miękkie. Zupę studzimy, miksujemy w blenderze, przecieramy przez sito. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajcie bulionu. Podajemy ze świeżą chili, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu
KardamonovyPowoli zaczynają pojawiać się dynie. Jest to taki wdzięczny specyfik, który można wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich. Dziś proponuję Wam zupę. Przedwczoraj zrobiłam dżemy. Jak sami widzicie, można ją upchnąć wszędzie. Urlop się kończy, My od jutra znowu pozostawia mnie w domu. Powrócę zatem do wieczornych mądrych konwersacji z kotami, w osiem oczu. Skoro wyjazdy, to znowu było zapotrzebowanie(...)posiłek, jakikolwiek. Stanęło na zupie krem z pieczonej dyni z szafranem. Dodatek szafranu nie jest niezbędny, dorzuciłam go, ponieważ koleżanka szklanka Patrycja, poprosiła o jakiś przepis z dodatkiem właśnie tej przyprawy. Składniki: 0,5 kg miąższu z dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki chili w proszku sok z 1 cytryny oliwa szczypta szafranu liść
KardamonovyMiałam trochę oporów, ponieważ seler ma dość charakterystyczny smak. Nie każdemu pasuje, a w większych ilościach, jest średnio sympatyczny w smaku. Okazało się jednak inaczej, przynajmniej w przypadku tej zupy. Krem jest aksamitny, delikatny w smaku, mleko kozie lekko go podkręca. Jeżeli nie przepadacie za smakiem mleka koziego, można zastąpić je krowim. Jeśli nie mieliście okazji jeszcze jeść zupy(...)ziemniaki, seler, pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy około 5 minut. Do całości wlewamy bulion i mleko, gotujemy około 25 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Zupę studzimy i miksujemy na gładki krem. Podgrzaną, podajemy z grzankami, uprażonymi płatkami migdałów i szczypiorkiem. Artykuł Zupa krem z selera i mleka koziego pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypomidory przypomina. Od paru dni dobrze wiedziałam co będę dzisiaj gotować, kupiłam sobie specjalnie wcześniej białe pieczywo, które to dziś można już nazwać zdecydowanie nieświeżym. Nigdy nie jadłam tej zupy. Już wiem, że to będzie jeden z pierwszym letnich pomidorowych przepisów. Jest pyszna! Przepysznościowa. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych (lub 5 świeżych, obranych) 1 kubek wody 1 cebula 2 ząbki(...)ocet i puszkę pomidorów. Dodajemy cukier, sól, liść laurowy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy kawałki chleba i gotujemy kolejne 10 minut. Chleb powinien się rozpaść, zupa powinna się zrobić bardzo gęsta. Po ugotowaniu, wlewamy do zupy 1 łyżkę oliwy i dorzucamy liście bazylii, wszystko mieszamy. Artykuł Toskańska zupa pomidorowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytydzień. Wam też ostatnio czas leci jak porąbany? Przecież niedawno był styczeń, chwilę temu poniedziałek. Ech, chyba faktycznie życie trzeba brać garściami. Ja, póki co, garściami dzisiaj zjadłam zupę ze świeżym chrzanem. Kolejny eksperyment. Eksperyment tak dobry, że jak skończyłam go fotografować i spróbowałam jedną łyżkę, usiadłam sobie na ziemi w kuchni (niecierpliwość nie pozwoliła mi przejść 5 metrów(...)kroimy w małą kostkę, smażymy chwilę na maśle. Warzywa zalewamy gorącą wodą, dorzucamy do nich liść laurowy, sól i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy starty na najmniejszych oczkach, chrzan. Po tym czasie, całość studzimy i miksujemy w blenderze na gładki krem. Zupę przelewamy z powrotem do garnka (można ją przelać przez gęste sito), dolewamy
Kardamonovyroku będę na dwóch wigiliach: jednej tradycyjnej, drugiej zdecydowanie nie (tak myślę). W związku z tym, że święta spędzamy poza domem, mogę na swoich włościach, przedświątecznie eksperymentować. Tak powstała zupa krem z pieczonych buraków z wędzonym serem. Poczęstowałam nim dzisiaj „Moich Ludzi” i oboje stwierdzili, że jest mega. Jeżeli jednak wolicie trzymać się świątecznych tradycji, zróbcie tę zupę(...)Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze. Jeżeli krem jest za gęsty, możecie do niego dolać bulionu, jeżeli za rzadki, pogotujcie go chwilę, zredukuje się. Ciepłą zupę posypujemy serem i natką. Można ją podać również z grzankami. Artykuł Zupa krem z pieczonych buraków z wędzonym serem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynigdzie się nie napatoczył. Zniechęciłam się, nie to nie, poczekam do maja. I jest! Mam! Piękne dwa bukiety tego zielonego cuda. Tak na dobrą sprawę, ostatni raz taką zupę jadłam z 10 lat temu. Sama przyjemność – gotowania i jedzenia. Muszę się dokładniej rozejrzeć za szczawiem poza sezonem, może dostanę go np. w słoiku? Pewien młodzieniec ostatnio, wysłał mi zdjęcie(...)szczawiu zapakowanego w słoiki, chyba od babci. Może to jest jakieś wyjście. Nic to, zupa wyszła przesuper, My zadowolony, tata też się załapał i mu smakowała. Zróbcie. Składniki: 200 g liści szczawiu 3 średnie ziemniaki biała część małego pora 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 1 l bulionu warzywnego pół pęczka koperku 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól
KardamonovyBardzo niepozorna zupa. I naprawdę wyjątkowo dobra. Gdyby nie obecne temperatury, mogłabym zupować na okrągło – skrzynki targowe są cudownie wypełnione po brzegi, różnymi warzywami. W piątek, robiąc zakupy w takim właśnie miejscu, zaopatrzyłam się w sporo rzeczy spoza listy zakupowej. Tak, tak. Mogłabym spakować milion „niepotrzebnych” rzeczy, ale zwariowałabym przez weekend… i nie wychodziła z kuchni(...)samej zupie kalarepowej nie ma się co rozpisywać, po prostu jest pyszna. I koniec i kropka. Wczoraj było tak ciepło, że zjadłam ją prosto z lodówki – też była ekstra. To kolejna potrawa, którą poznałam dopiero na Śląsku. Korzystając z okazji – kalarepa w gwarze śląskiej to oberiba. Fajnie, nie? Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża kalarepa
Kardamonovyopcji. Taaak, jest ciężko. Postanowiłam przemycić pęczak w czymś, co My lubi. Jest! Pieczarki. Nie powiem, żeby zajadał się jakoś zawzięcie… ale zjadł. Mam nadzieję, że ta zupa znajdzie, mimo wszystko, większą ilość fanów. Składniki: 1,5 l wody 500 g pieczarek biała część pora 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki ćwierć małego selera 2 liście laurowe pół(...)smażymy około 5 minut na wolny ogniu. Dodajemy do tego pieczarki, zalewamy wodą. Do całości dokładamy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dolać odrobinę wody. Kaszę gotujemy al dente. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy kaszę, śmietanę, posypujemy natką pietruszki. Artykuł Zupa pieczarkowa z pęczakiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyRano wróciliśmy z urlopu, czas nadrobić zaległości (z przyjemnością, żeby nie było). Ci od mięsa mówią, że zupa wyszła bardzo fajnie. Ja to bym ją najchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku(...)wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Zawartość garnka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę wlewamy do misek, dodajemy jogurt. Artykuł Zupa koperkowa z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy. Artykuł Zupa z burakami
Kardamonovypomidorówkę w tej wersji. Pomysł na nią urodził się trochę przypadkiem, ale jak wiadomo wiele przypadkowych potraw smakuje często lepiej od tych zaplanowanych. Kasza kaszą, ale szczypiorek w tej zupie zrobił chyba największą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka 1 ząbek(...)porcji) Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy czosnek i startą na największych oczkach marchewkę (możecie też użyć tej z gotowania bulionu, ale wtedy dodajcie ją pod koniec gotowania zupy), wszystko gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Zupę doprawiamy solą
Kardamonovy