zupa - 38908 przepisów (strona:483/2594)

Keto gazpacho (Paleo, LowCarb, Vegan) 132

Keto gazpacho pomidorowe Trochę inna zupa pomidorowa Mamy właśnie szczyt sezonu na pomidory , więc nie mogło zabraknąć przepisu z tym składnikiem w roli głównej. Co prawda nie do końca wpasowałam się z nim w obecne realia, bo pogodowo mamy aktualnie bardziej jesień , niż lato , a danie, które chcę Wam dzisiaj przedstawić zdecydowanie lepiej nadaje się na upały… Chodzi o keto(...)gazpacho pomidorowe, czyli taką zupę pomidorową w trochę innym wydaniu. Serwowaną na zimno i nie z koncentratu… Jest to zatem danie mocno warzywne i pomidorowe, a zarazem bardzo orzeźwiające w smaku. Wprost idealne na gorące dni. Liczmy więc na to, że takowe jeszcze nadejdą tego lata … Pomidor pomidorowi nierówny Jedno co mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, to fakt

Modern Cave Girl
Krem z marchwi i kalafiora z cheddarem 69

Zupa powstała z potrzeby użycia kilku różyczek kalafiora i całej jego łodygi. Zatem dodając kalafior możecie dodać to, co zostaje Wam po odłamaniu/odcięciu różyczek. W wersji wegańskiej ser można zastąpić wyrobem wegańskim lub w ogóle go pominąć, a zupę przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów. 500 g marchewki 300 g kalafiora 120 g konserwowej ciecierzycy 200 g mleka(...)minutach gotowania dodajemy kalafior i ciecierzycę, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy sok z limonki, mleko kokosowe i połowę sera cheddar, pokruszonego na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładki krem. Zupę przed podaniem posypujemy kawałkami pozostałej części sera. Thermomix Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rozdrobnić – 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać przyprawy

Kucharzyca
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 150

żeberkach i wiejskie bułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki i maczać je w zupie Chyba mają, to po mnie, bo w dzieciństwie robiłam tak samo. Zresztą(...)zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 liście laurowe 3-4 ziarenka czarnego pieprzu 3 ziela angielskie ok. 400 g ogórków kiszonych śmietanka do zup lub sosów lub słodka śmietana 30% posiekany koperek lub koperek suszony sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy szumowinę, zmniejszamy moc palnika

Słodkie okruszki
Zupa nad ogniem gotowana 94

składników sprawia, że nabieramy apetytu. Zapach unoszący się podczas gotowania jest bezcenny. Kiedy wreszcie nadchodzi czas degustacji wszyscy goście w milczeniu, patrząc na płonące ognisko, zachwycają się niepowtarzalnym smakiem zupy 😊 Taka potrawa wymaga jednak wcześniejszego przygotowania. Najważniejsza jest organizacja pracy. Przygotujmy składniki wcześniej za nim rozpalimy ognisko. Niech będą rozłożone w osobnych pojemnikach, na wcześniej przygotowanym stole w pobliżu(...)ogniska. Trzeba również mieć pod ręką kuchenne rękawice i długą, drewnianą łyżkę do mieszania.  Ważnym składnikiem zupy jest bulion, który powinien być esencjonalny i przygotowany dzień wcześniej. Ja wykorzystałam wywar z pieczonego dzień wcześniej udźca indyczego, ale równie dobrze będzie smakował  przyrządzony z mieszanych kości, wcześniej upieczonych na warzywach. Pamiętać trzeba o regulowaniu temperatury

Kulinarne przemyslenia
Zupa z kolorowych pomidorów z ryżem i ziołową śmietaną 95

smak, zapach i kolory zawsze jako pierwsze przyciągają mnie, gdy wchodzę do warzywniaka. Uwielbiam je przede wszystkim na surowo, ale bardzo często wykorzystuję także, do przyrządzenia letniej prostej zupy. Gdy dodam do niej ryżu, nie muszę się już martwić o drugie danie, bo zupa staje się wtedy pełnowartościowym i sycącym posiłkiem :) kopiasta łyżka masła klarowanego 2 kg pomidorów rożnego rodzaju(...)masło i podsmażamy wszystkie pomidory. Gdy puszczą sok, gotujemy je około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę podajemy z ryżem i kleksem ziołowej śmietany. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Zupa z kolorowych pomidorów z ryżem i ziołową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa jarzynowa z kaszą pęczak 142

Jarzynówka z dodatkiem kaszy jest fajnym pomysłem na wzbogacenie zupy. Składniki: 1 mrożonka na zupę jarzynową - używam lokalnej firmy Poltino 3-4 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy pęczak sól, pieprz 1-2 łyżki śmietany do zup siekany koperek ziele angielskie liść laurowy Sposób wykonania: 1. Skrzydełka umyć, zalać świeżą wodą, zagotować i odszumować. Dodać liść(...)wywar. 2. Do wywaru dodać marchewkę, chwilę gotować, następnie mrożonkę oraz ziemniaki i kaszę. Gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Na koniec śmietanę wymieszać z chochelką zupy, wlać do reszty, dodać koperek, sól,pieprz i zagotować. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Domowy Rosół Drobiowo – Wołowy 64

danie, ponieważ rósł musi się chwilę pogotować, aby był smaczny. Zapraszam na mój domowy rosół drobiowo- wołowy, który przygotowuję tradycyjnie co niedzielę. To wyjątkowo smaczna i uniwersalna zupa, którą możemy podawać z makaronem, zacierką czy lanymi kluskami. Domowy rosół to także świetna baza do innych smacznych zup. Składniki: korpus, udka oraz skrzydełka z kurczaka 30 dag wołowiny

Przepiski.pl
Zupa koperkowa 146

Zupa koperkowa – to zupa, która kojarzy mi się z wiosną oraz latem. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie pyszna. Moje córeczki ją uwielbiają i mogłyby się nią zajadać co i rusz. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na zupę koperkową, to dobrz The post Zupa koperkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Dyniowo – cukiniowa zupa z warzywami 84

Smak zupy bardzo łagodny, ale jeśli chcecie można dodać chili dla zaostrzenia smaku. Otworzyłam lodówkę i kombinowałam aż uzyskałam właśnie taki smak. Zupka pyszna. Polecam. Cebulkę obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać olej, rozgrzać. Obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Wszystkie warzywa umyć i oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Wlać wodę i dodać wszystkie warzywa. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
Zupa z kalarepy z ryżem i pulpetami 100

Pyszna letnia zupa z kalarepy z dodatkiem marchewki i koperku. Młode wrzywa szybko się gotują więc zupa gotowa jest w kilkanaście minut. Aby była bardziej pożywna dorzuciłam ryż oraz małe pulpeciki. składniki: ok 2 l bulionu 2  średnie marchewki  ( ok 200 g ) 3 średnie kalarepy ( ok 600g po obraniu ) 10 liści kalarepy ( bez łodyżek ) 3 łyżki posiekanego koperk(...)bulionu Marchewkę i kalarepę pokroić w małą kostkę. Liście kalarepy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Jak się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Ponownie zagotować. Jak zupa sie zagotuje dodać ryż oraz posiekany koperek. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody oraz mąkę ryżową i dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy

Monia miesza i gotuje
Jak zrobić grzanki do zupy krem? 144

zrobić grzanki do zupy krem? Jednym z najpopularniejszych dodatków do zup krem i sałatek, są grzanki. Ich wielkim atutem jest fakt, że robi się je bardzo łatwo i możemy zutylizować dzięki nim stare pieczywo. To własnie grzanki ze starego chleba wychodzą najsmaczniejsze! Jak zrobić grzanki? Jak je przyprawić? Tak na prawdę smak zależy tylko od Ciebie. Możesz użyć samej oliwy(...)króluje papryka wędzona, która świetnie się sprawdza, gdy robię krem z marchewki , czy krem z pieczonej papryki . Sporadycznie posypuje grzanki również ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym, gdy gotuję delikatniejsze zupy, takie jak krem ze szparagów , krem z zielonego groszku czy krem z pieczarek . Kilka podpowiedzi Gotowe grzanki możesz przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, przez nawet kilka tygodni

Blendman
ZIELONA ZUPA Z RUKOLI Z KONFITOWANYMI POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 82

smaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym ząbkiem czosnku.  Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 25 min. Porcja(...)naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15 min. Posiekaj połowę rukoli. Kiedy warzywa zmiękna, dodaj posiekaną rukolę, gotuj jeszcze przez chwilę. Domieszaj śmietanę, zmiksuj całość do uzyskania konsystencji zupy kremu. Dopraw do smaku, solą i pieprze oraz gałką muszkatołową. Wlej zupę do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. *gęstej śmietany typu crème fraîche, np śmietana

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wegańskie flaczki sojowe – przepis i film 83

Wegańskie flaczki sojowe – dzisiaj zapraszam po przepis poparty, krótkim filmem instruktażowym – by jeszcze proście było przygotować danie w domu. To zupa z serii tych sycących, z duża ilością warzyw i kostką sojową. Jest tu też sporo przypraw, dzięki czemu finalnie mamy super aromatyczną i dobrze doprawioną potrawę. Nawet jeśli nie jesteście weganami warto mieć w swoim menu potrawy(...)dzięki którym zjadamy całą masę warzyw. Treściwa zupa podana np z pieczywem może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Moją zupę przygotowałam w łagodnej wersji, ale jeśli jesteście fanami pikantnych smaków, polecam dosypać chili. PRZEPIS WEGAŃSKIE FLACZKI SOJOWE Składniki: 1 duża cebula 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego 150g selera

Dorota Smakuje
Szparagowo kokosowy krem z krewetkami 101

Zupa którą zrobicie w 30 minut. Lekka, aksamitna, zdrowa. Trzeba cieszyć się szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć. 1 pęczek białych szparagów 1 cebula 3 ziemniaki duże 2 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego olej ziołowy papryczka chili sól, pieprz 20 dkg krewetki czosnek(...)końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów jeszcze 5 minut. Główki wyjmuję na talerz. Bedą do dekoracji. Do zupy dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z papryczką chili, olejem ziołowym i krewetkami.  Krewetki przekładam do miski, wlewam trzy łyżki oleju ziołowego, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano

wesoła kuchnia
Zupa fasolowa 147

Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni. The post Zupa fasolowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje